Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Darálthúsos rakott padlizsán

Darálthúsos rakott padlizsán
Darálthúsos rakott padlizsán
200 perc / előkészület: 35 perc főzés: 65 perc sütés: 100 perc
receptkönyvben hozzászólások (2)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Padlizsánt is ültettünk az udvarba. Érdekes színű és formájú padlizsánt vettem. Ezek a padlizsánok, tényleg csak 12-15 cm nagyok lesznek, és tojás alakúak, nem olyan szivacsos az állaga, nincs nagyon sok magja, nem annyira kesernyés, de kell a besózás:-)) Érdekes és szép a halványlila - fehér, felhőmintás padlizsán:-)) Elsőnek tölteni akartam, de végül úgy döntöttem, hogy rakott módon készítem el, nagyon sok paprikánk és paradicsomunk is van:-)) Ráadásul nagyon finom lett, de még laktató is:-)) Mi szeretjük az egytálételeket, rakott ételeket:-)) Lehet az egészet egy nagyobb tepsiben készíteni, vagy két kisebben. Azért a TV Paprika műsorát is érdemes volt nézni késő este,:-)))  Serényi Zsolt készítette, gyorsan jegyzeteltem, és másnap elkészítettem:-)) Mindenképp érdemes elkészíteni, nagyon finom:-)))) A hozzávalók mennyiségét növelhetjük, ha többen eszünk belőle, vagy csökkenthetjük, ha mondjuk két főre készül az étel:-)) Akár vendégváró fogásnak is jó:-))

hozzávalók / 5 adag

A pörkölthöz

A burgonyához és a párolt rizshez

A padlizsánhoz

A tetejére és a tálaláshoz

ajánlat

Magas falú tepsi, vagy jénai. Akár kevesebb, akár több emberre készítjük el a receptet, a rétegek szebben látszanak úgy. Finom bor. Házi szörp a kedvencünk.:-) Tálaláskor még adhatunk hozzá tejfölt és reszelt sajtot is:-))

 

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A szalonnát és a hagymákat felkockázzuk, az olajat lábasba tesszük, a szalonnát pörcre pirítjuk benne, beletesszük a kétféle hagymát, megpirítjuk, pároljuk, majd beletesszük az őrölt pirospaprikát.
  2. Beletesszük a darált húst is, összekeverjük, teszünk bele sót és őrölt borsot, kevés ételízesítőt, egy konzerv hámozott paradicsomot, feldarabolva, és jól átkeverjük. Fedő alatt, kis lángon főzzük (150 fokon), néhányszor megkeverjük, és megfőzzük, kb. 40-45 perc alatt, kóstoláskor ízesíthetjük
  3. Amíg fő, jénaiban megpároljuk a rizst, a jénaiba tesszük az olajat, a megmosott rizst, sót vagy ételízesítőt, kétszeres mennyiségű vizet, és a jénait lefedve, sütőben kb. 40 perc alatt készre pároljuk (sütőtől függ az idő és a hőfok is).
  4. A padlizsánt megmossuk, felszárítjuk, vékony karikákra vágjuk, lesózzuk, és hagyjuk állni lefedve, hogy a kesernyés leve kijöjjön.
  5. A burgonyát sós vízben, héjastól megfőzzük (kb. 20 perc), vízből kivéve, ha langyosra hűlt, meghámozzuk,  felkarikázzuk.
  6. A tepsiben rétegezzük a hozzávalókat, a padlizsánkarika az egész tepsi alját fedje be, rátesszük a főtt rizst, a zöldpaprikát felkarikázva, a paradicsomot felkarikázva, a burgonyát felkarikázva, a pörköltöt, és a padlizsánt felkarikázva.
  7. Az egész tetejét leöntjük tejföllel, megszórjuk reszelt sajttal, és ráhelyezzük a bacont csíkokra vágva.
  8. Sütőben, kb. 50-60  percig sütjük, amíg az egész összesül, és a teteje aranybarna lesz, először lefedjük alufóliával, majd a legvégén az utolsó kb. 10 percre levesszük, és hagyjuk pirulni (az idő függ a mennyiségtől és a sütőtől is).
  9. A sütőből kivéve, felkockázva, melegen tálaljuk, díszíthetjük a zöldségekkel.

  • sütési hőfok: 160°C
  • sütési mód: alul-felül sütés
  • tepsi mérete: 40 x30 x 8 cm
  • elkészítettem: 1 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 2
össznézettség: 19 578
elküldve: 2
receptkönyvben: 142
elkészítve: 5/7
Facebookon megjelent: -

szakács

Éva-Anyóca

Mióta szakács: 2010.07.13.
350 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
szakács elkészítette: párszor készített receptek
költség egy főre: olcsó receptek
kategória: egytálételek
nehézség: közepes
szezon: nyár
mikor: ebéd, vacsora
kalória: magas
elkészítési idő: 120 perc felett
adag: 5 főre
fogás: főétel

receptkategóriák

egyéb elnevezések

darálthúsos rakott zöldségek , rizses-burgonyás-húsos rakott padlizsán

Hozzászólások (2)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

gregoreva
Éva-Anyóca / gregoreva Tue, 2011-09-13 10:19

Kedves Bató Edit!
Nagyon szépen köszönöm.
Örülök neki, nekem ez volt az első próba, padlizsánnal még nem csináltam, de bejött:-))
Neked is szép napot mára és az egész hétre!!!
Ezeket a napokat, még nagyon ki kell használni:-)))
Éva-Anyóca

Bató Edit
Bató Edit Mon, 2011-09-12 12:29

Szia Éva-Anyóca!
Ezt mi is imádjuk, én is hasonlóan készítem és nagyon finom!
Szép, napos, meleg napot!
Edit

1258
darált sertéshús 50 dkg
vöröshagyma 2 közepes fej
fokhagyma 3 gerezd
olívaolaj 2 ek
füstölt szalonna 10 dkg
fűszerpaprika 3 teáskanál
konzerv paradicsom 400 g
0 ízlés szerint
bors 0 ízlés szerint
burgonya 10 közepes db
rizs 30 dkg
olívaolaj 2 ek
ételízesítő 3 teáskanál
0 ízlés szerint
padlizsán 3 kis db
0 ízlés szerint
zöldpaprika 10 közepes db
paradicsom 10 közepes db
bacon 15 dkg
tejföl 375 g
trappista sajt 20 dkg
padlizsán 5 dkg
paradicsom 1 közepes db
zöldpaprika 1 közepes db