Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Darázsfészek

Darázsfészek
Darázsfészek
95 perc / előkészület: 60 perc sütés: 35 perc
receptkönyvben hozzászólások (4)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

A sütemény elkészítésének leírása még a dédanyám által írt, már igencsak megsárgult recepten található. A nagymamámmal megsütöttük hétvégén.
Gyerekkoromban ez volt az egyik kedvenc kelt tésztás süteményem.

hozzávalók / 4 adag

A tésztához

A tészta kenéséhez, szórásához

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. 2 dl langyos tejben a kockacukrot elkeverjük, és belemorzsoljuk az élesztőt. Megvárjuk, amíg az élesztető elkezd emelkedni.
  2. 3 egész tojást, a sót kikeverjük, hozzáadjuk a felfutott élesztőt és a lisztet. A liszt mennyisége annyi legyen, hogy a tészta állaga rétes tészta keménységű legyen (kicsit lágy). A tésztát jól dagasszuk meg, majd 45 percig meleg helyen kelesszük.
  3. Egy deszkát szórjunk meg liszttel, és a megkelt tésztát helyezzük rá. Késsel vágjuk kétfelé. Egyik felét nyújtsuk ki kisujjnyi vastagságú téglalapra. Nyújtáskor, szükség szerint, szórjuk meg a tészta tetejét liszttel. 
  4. A vajat kenhető állagúra olvasszuk meg, és a vaníliás cukorral keverjük össze. A cukros vajjal kenjük meg a kinyújtott tésztát. A tésztát szórjuk meg mazsolával és tekercseljük fel. A tekercset 2 cm vastagságú szeletekre vágjuk fel, és helyezzük egy kivajazott tepsibe. A tepsibe úgy helyezzük a tésztát, hogy ne legyenek nagyon közel egymáshoz, mert még ott is kelni fog.
  5. A tészta másik felét hasonló módon nyújtsuk ki, és vajazzuk meg, de azt cukros kakaóval szórjuk.
  6. A sütés előtt a tésztát a tepsiben 1,5 órát kelesszük. Felvert tojással kenjük meg a tetejét.
  7. 170 °C-os előmelegített sütőben, légkeverésen, kb. 30 percig süssük, ekkor a tészta teteje pirulni kezd.
  8. Sütés közben a 3 dl tejet ízlés szerinti cukorral forraljuk fel. A forró tejet egy kis merőkanál segítségével lassan csurgassuk sütemények tetejére, majd további 5 percre tegyük vissza a sütőbe.

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 4
össznézettség: 39 423
elküldve: 0
receptkönyvben: 222
elkészítve: 1/1
Facebookon megjelent: -

szakács

Beácska

Mióta szakács: 2008.04.25.
104 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
mikor: reggeli, tízórai, ebéd, uzsonna
szezon: bármikor
kategória: kelt tészta
nehézség: közepes
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
kalória: magas
adag: 4 főre
elkészítési idő: 60-120 perc
fogás: desszert

egyéb elnevezések

Kakaós és vaníliás csiga

Hozzászólások (4)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

barnamargo
margóci / barnamargo Fri, 2010-07-23 09:23

Szia Bea! Most készülök a sütidet elkészíteni, de nem találok benne olyat, hogy a liszthez zsiradék. Zsír, vagy vaj. Esetleg ennek az alapja olyan mint egy kenyértészta?

Törölt Felhasználó
Törölt Felhasználó Fri, 2010-07-23 14:54

Szia, a vajat később, a 4. pont szerint használjuk fel. Azzal a tésztát kell majd megkenni. Bea

970
tej 2 dl
kockacukor 8 db
élesztő 3 dkg
tojás 4 db
1 kk
rétesliszt 55 dkg
vaj 10 dkg
vaníliás cukor 4 ek
cukrozatlan kakaópor 2 ek
cukor 2 ek
mazsola 5 dkg
tej 3 dl
vaníliás cukor 2 ek