Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Darázsfészek tojás nélkül

Darázsfészek tojás nélkül
Darázsfészek tojás nélkül
60 perc / előkészület: 30 perc sütés: 30 perc
receptkönyvben hozzászólások (8)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Gyerekkoromban nem volt divat a mindennapos sütizés. Így kelt tészákkal se kényeztettek el minket gyerekeket, már csak azért sem, mert azt meg gép híján kézzel kellett dagasztani, és se mamám, se anyukám csuklója nem nagyon bírta. Viszont én imádtam mindent, ami kelt tésztából készült. Emlékszem, először a darázsfészket könyörögtem ki anyukámtól. Annyira jól sikerült, és mi annyit dicsértük a húgommal és apukámmal, hogy aztán szerencsénkre már többször is nekiállt, ha sütizhetnékünk volt. Azóta is mindig neki ajánlom gondolatban az első tekercset, akárhányszor csak készítem.

hozzávalók / 6 adag

A tojás nélküli darázsfészekhez

A tölteléknek

A leöntéshez

ajánlat

Laktató leves mellé második fogásnak kitűnő.

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. Az élesztőt kevés langyos cukros tejbe keverjük, és felfuttatjuk.
  2. A lisztbe keverjük a sót, 5 dkg cukrot, a felfutott élesztőt. 4 ek olvasztott margarinnal és annyi tejjel, amennyit felvesz, közepesen lágy tésztát dagasztunk. Langyos helyen, lefedve duplájára kelesztjük.
  3. Téglalappá nyújtjuk, hogy a tészta csak ujjnyi vastag legyen. Megkenjük olvasztott margarinnal, és egyenletesen rászórjuk a cukros darált diót. Kicsit lelapogatjuk. Hosszabbik oldalánál fogva feltekerjük, és kb. 3 cm vatag csigákká szeleteljük. (Nekem 15-16 darab szokott lenni.)
  4. Margarinnal kikent, lehetőleg magas falú tepsibe rakjuk szorosan egymás mellé, de előtte a csigák oldalát is megkenjük olvasztott margarinnal, hogy majd ne tapadjanak össze sütéskor.
  5. A csigák tetejét is megkenjük margarinnal, és tetejüket megszórjuk kristálycukorral. Pihentetjük, amíg a sütő bemelegszik, azaz kb.15 percet.
  6. Előmelegített sütőbe toljuk 30 percre. A sütés vége előtt 10 perccel egyenlően elosztva és gyorsan rákanalazzuk a csigákra a vaníliás cukorral elkevert tejszínt.
  7. Ha kész, átborítjuk egy másik tepsire, onnan pedig rácsra vagy deszkára. Így gyorsabban hűl, nem marad gőzös, és nem utolsósorban hamarabb ehető.
  • sütési hőfok: 160°C
  • sütési mód: hőlégkeveréses
  • tepsi mérete: 25x35x7 cm
  • elkészítettem: 20 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 1
össznézettség: 20 353
elküldve: 18
receptkönyvben: 324
elkészítve: 18/30
Facebookon megjelent: -

szakács

Fahéj

Mióta szakács: 2010.07.27.
288 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
mikor: mindig
konyhatitkok: nagyi receptjei
költség egy főre: olcsó receptek
szezon: bármikor
kategória: kelt tészta
nehézség: közepes
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
szakács elkészítette: család kedvence receptek
elkészítési idő: 30-60 perc
kalória: magas
adag: 6 főre
fogás: desszert
alkalom: vasárnapi ebéd

egyéb elnevezések

darázsfészek, diós csiga, diós tekercs, diós kelt tészta

Hozzászólások (8)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Bogyó74
Bogyó74 Tue, 2016-06-21 21:41

Hazajöttem munka után, láttam, hogy a hűtőben ott árválkodik még egy fél élesztő, ami megmaradt vasárnapról, viszont a tojásom elfogyott. Gondoltam, ne menjen kárba az a fél élesztő és rátaláltam erre a receptre! Most vettem ki a sütőből! Csodálatos az illata! :-) FInom lesz holnap reggelire! :-) Köszönöm a receptet!

Fahéj
Fahéj / Fahéj Wed, 2016-06-22 06:50

Kedves Bogyó!
Elárulok egy titkot. Fánk kivételével bármelyik kelt tésztát elkészítheted tojás nélkül. Én nem teszek se a buktába, se a batyuba, se a kalácsba, és mégis mind tökéletesen jó. A tetejüket meg meg lehet kenni tojás híján tejjel, hígított tejföllel, olajjal. Igaz, nem lesz olyan eszméletlenül csillogós, de a lényegen nem változtat.
Én úgy olvastam, hallottam, hogy a tojás a kelt tésztába csak a színe miatt kell, illetve tartalmasabbá teszi azt, meg segít elkeveredni a zsiradéknak. Szóval én simán kihagyom, ha úgy alakul. :)
Üdv: Fahéj

Bogyó74
Bogyó74 Wed, 2016-06-22 11:50

Kedves Fahéj!
Köszönöm, hogy elárultad ezt a titkot! :-) Több, mint 20 éve sütök, de mindig tanul az ember! :-) Reggel nagyon ízlett a családnak a diós csiga-biga! :-)
Üdv: Bogyó

Chocaholic
Chococat / Chocaholic Fri, 2012-08-24 14:32

Kedves Fahej!
Szupi ez a csigarecept! Vajjal keszitettem es olyan puha es omlos es mmmmm! A korvapuusti melle felvettem a listara - eddig az volt a kedvenc, most mar ketto kozul lehet valasztani :)
Koszonet erte!
Tovabbi szep napot: Chococat

Fahéj
Fahéj / Fahéj Fri, 2012-08-24 18:48

Kedves Chococat!
Örülök, hogy ízlik. És hogy kedvenc lesz, az meg egyenesen megtisztelő. Közben én is megnéztem azt a korvapuustit, és ki készítse el a fahéjas csigát, ha nem én, szóval hamarosan megsütöm. Biztos nagyon fincsi az is.
Szép hétvégét: Fahéj

Chocaholic
Chococat / Chocaholic Fri, 2012-08-24 21:16

Na igen, a nev kotelez :))) Fahejasan, kakaosan, akarhogyan elkeszitve finomsagosak ezek a csigak :)

819
finomliszt 50 dkg
élesztő 2.5 dkg
cukor 5 dkg
cukor 5 dkg
1 kávéskanál
tej 3 dl
margarin 13 dkg
dió 20 dkg
cukor 3 ek
fahéj 1 kávéskanál
főzőtejszín 1 dl
vaníliás cukor 1 csomag