Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Datolyával töltött makréla

Datolyával töltött makréla
Datolyával töltött makréla
60 perc / előkészület: 20 perc sütés: 40 perc
receptkönyvben hozzászólások (8)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

A Valentin napi édességhalmaz után jöjjön egy egészséges és finom étel. S mi lehetne egészségesebb a halnál? S mi lehetne ebben a kategóriában finomabb a makrélánál?

hozzávalók / 2 adag

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A lisztet enyhén sós vízben (1 dl) a cukorral elkezdjük főzni, a legkisebb gázrózsa kis lángján egy vaslapon, hogy mindenhol egyformán főjön. Folyamatos keverés mellett kb. 5 percig főzzük, amíg nem lesz „krém” állagú. Ekkor levesszük a tűzről, elkeverjük benne a vajat, és hagyjuk kihűlni.
  2. A mandulaszeleteket 160 fokra előmelegített sütőben néhány perc alatt aranybarnára sütjük úgy, hogy minden szelet barna legyen. Ha kész, kézzel összemorzsoljuk durvára.
  3. Amikor a liszt kihűlt, belekeverjük a tojássárgáját, 1 kk reszelt gyömbért, és fokozatosan hozzáadjuk a mandulát. Ekkor már kemény, formálható masszát kell kapnunk.
  4. A datolyákat kimagozzuk, s egy kávéskanállal megtöltjük őket a masszával, és a makrélákba helyezzük őket.
  5. Ha fagyasztott makrélát veszünk, annyi csak a dolgunk vele, hogy kiolvasztjuk, egy kicsit átmossuk a belsejét, s ha nincs végig vágva, akkor végigvágjuk a halat. Ha frisset veszünk, akkor kibelezzük, és alaposan átmossuk a halakat.
  6. Ha megtöltöttük a makrélákat, és még marad egy kevés massza, s még a halban is van hely, akkor beletömjük a halba a masszát. Ezután fogpiszkálóval összetűzzük őket.
  7. Az olívaolajat összekeverjük egy kevés sóval, a maradék 1 kk reszelt gyömbérrel és 1 késhegynyi őrölt borssal, s bekenjük vele a halak mindkét oldalát. Egy nagy üvegtálba tesszük őket, 1 dl vizet öntünk alájuk, és 180 fokosra előmelegített sütőbe tesszük úgy, hogy a tálat lefedjük alufóliával.
  8. Kb. 20 perc múlva az alufóliát eltávolítjuk, s a halakat még tovább sütjük 20 percig.  
  • sütési hőfok: 180°C

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 1 707
elküldve: 0
receptkönyvben: 22
elkészítve: 1/1
Facebookon megjelent: -

szakács

Rozmaring&Csokoládé

Mióta szakács: 2011.12.08.
79 recept

receptjellemzők

konyha: arab
szezon: bármikor
kategória: halételek
nehézség: közepes
adag: 2 főre
mikor: ebéd, vacsora
elkészítési idő: 30-60 perc
kalória: magas
fogás: főétel
alkalom: vasárnapi ebéd

egyéb elnevezések

töltött makréla, datolyás makréla

Hozzászólások (8)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

790
makréla 50 dkg
finomliszt 5 dkg
mandulapehely 3.8 dkg
datolya 8 db
tojássárgája 1 db
cukor 0.5 teáskanál
gyömbér 2 kk
vaj 15 g
olívaolaj 3 ek
0 ízlés szerint
bors 0 ízlés szerint
víz 2 dl