Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Decsi kalács

Decsi kalács
Decsi kalács
70 perc / előkészület: 40 perc sütés: 30 perc
receptkönyvben hozzászólások (4)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

A férjem családjánál ez már hagyomány, most sütöttem először, nagy sikere volt. Érdemes kipróbálni, nagyon finom.

hozzávalók / 6 adag

A tésztához

A mártáshoz

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. Az élesztőt 1 dl langyos cukros tejjel felfuttatjuk. A lisztet a többi langyos tejjel, 1 tojással, olvasztott margarinnal, sóval, felfuttatott élesztővel összekeverjük, ha szükséges szórhatunk hozzá még lisztet.
  2. Kalácstésztának dagasztjuk, lefedve hagyjuk kelni duplájára.
  3. Ha megkelt, lisztezett deszkán egy-egy darabot késsel vágunk belőle, és rúd alakra sodorjuk, feltekerjük mint egy csigát.
  4. Közepes, kizsírozott tepsibe helyezzük a csigákat szorosan egymás mellé. Bekenjük a tojássárgával a tetejét.
  5. Előmelegített sütőben sütjük nem túl pirosra (tűpróba!). A végefelé sütőpapírral takarjuk el, hogy az alja is megsüljön.
  6. Mártás: pici zsírt felolvasztunk, és belekeverjük a tejfölt, majd ízlés szerint só, borst, és kevergetve felmelegítjük, de nem forróra.
  7. A csigákat beleforgatjuk, vagy rákenjük a mártást. Langyosan is fogyasztható. A mártástól megpuhul a teteje. A nem fogyasztott kalácsot lefedjük, hogy ne száradjon ki.
  • sütési hőfok: 180°C
  • sütési mód: alul-felül sütés
  • tepsi mérete: 30x25 cm
  • elkészítettem: 1 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 1
össznézettség: 4 883
elküldve: 3
receptkönyvben: 97
elkészítve: 3/6
Facebookon megjelent: -

szakács

Csóti Heni

Mióta szakács: 2011.05.04.
61 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
mikor: mindig, tízórai, uzsonna
szakács elkészítette: párszor készített receptek
konyhatitkok: nagyi receptjei
költség egy főre: olcsó receptek
szezon: bármikor
kategória: kelt tészta
nehézség: közepes
kalória: magas
elkészítési idő: 60-120 perc
fogás: főétel
adag: 6 főre
alkalom: vasárnapi ebéd

egyéb elnevezések

sós kalács, tejfölös kalács, sós kalács tejfölöntettel

Hozzászólások (4)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Nilatak88
Nilatak88 / Nilatak88 Tue, 2013-09-03 11:22

Nagyon meg örültem mikor rátaláltam erre a receptre. Apukám decsi származású és amikor a nagymamámhoz mentünk látogatóba mindig ezt sütött. Mikor eltávozott közülünk apu nehezen viselte. Ezzel leptem meg. Köszönöm ezt a receptet apukámat fel vidítottam vele.

olaszneanci
Olaszné Anci / olaszneanci Tue, 2012-03-06 07:55

Kedves Heni !
Nekem nagyon tetszik, gyorsan el is mentettem, nehogy megszökjön !
Szép napot kívánok és köszönöm ! Üdv: Anci

790
finomliszt 60 dkg
tej 3 dl
élesztő 4 dkg
cukor 2 ek
tojás 1 db
tojássárgája 1 db
1 ek
margarin 15 dkg
tejföl 500 g
0 ízlés szerint
bors 0 ízlés szerint
disznózsír 1 dkg