Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Dédi kapros-túrós lepénye

Dédi kapros-túrós lepénye
Dédi kapros-túrós lepénye
65 perc / előkészület: 20 perc sütés: 45 perc
receptkönyvben hozzászólások (2)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

A megörökölt, régi családi receptfüzetben bukkantam rá a kapros-túrós házi pite eredeti receptjére, ami egy cseppnyi finomításra szorult, mivel a mértékegységek hozzávetőlegesen, a leírások pedig kissé homályosan kerültek feltüntetésre. Amikor az első alkalommal megkóstoltattam a családdal ezt a verziót, akkor édesapám dicséretként annyit szólt: "Édes lányom, ezután már elmehetsz nagymamának!"

hozzávalók / 12 adag

Tészta

Túrós réteg

Tejfölös réteg

ajánlat

A pite íze és illata mindenkiben kellemes emlékeket idéz, mert ez a süti amolyan hamisítatlan nagyi konyhájából származó édesség, amelynek zamatát még mindenki gyermekként szívébe zárja, és egy életen át féltve őrizgeti.

Szólj hozzá!

elkészítés

Tészta

  1. Az élesztőt felfuttatjuk a cukros, langyos tejben.
  2. Az átszitált lisztet elmorzsoljuk a margarinnal. Hozzáadjuk a tojást, egy csipet sót hintünk bele, majd az élesztős tejjel alaposan összegyúrjuk a tésztát. Lefedve 1 órát kelni hagyjuk.

Túrós réteg

  1. Amíg a tészta kel, addig elkészítjük a tölteléket. A tojásokat szétválasztjuk. A fehérjéket kemény habbá verjük. Az áttört túróban elkeverjük a tojássárgákat, hozzáadjuk a cukrot és a vaníliás cukrot. Beledolgozzuk a búzadarát.
  2. A friss kaprot felaprítjuk, és beleszórjuk a töltelékbe. Végül a fehérjehabot is óvatosan beleforgatjuk, vigyázva, hogy ne nagyon törjük össze.
  3. Lisztezett felületen kinyújtjuk a tésztát, majd belesimítjuk a sütőpapírral bélelt (vagy vajazott, lisztezett) tepsibe.
  4. Rákanalazzuk a túrós tölteléket a tésztára, szépen elegyengetjük.
  5. 175 C fokra előmelegített sütőben 30 percig sütjük.

Tejfölös réteg

  1. A tejfölben elkeverjük a tojássárgát és a vaníliás cukrot.
  2. Amikor a piténk teteje már kezd pirulni, akkor kivesszük a sütőből, és vastagon lekenjük a tejfölös masszával.
  3. Visszatoljuk a sütőbe, és 200 C fokon 15 perc alatt készre sütjük.
  4. Kockára szeletelve, langyosan kínáljuk.
  • sütési hőfok: 175°C
  • sütési mód: alul-felül sütés
  • tepsi mérete: 44x40 cm
  • elkészítettem: 15 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 65
össznézettség: 46 004
elküldve: 9
receptkönyvben: 74
elkészítve: 5/5
Facebookon megjelent: -

szakács

Tubicám

Mióta szakács: 2015.11.04.
33 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
mikor: mindig
költség egy főre: nagyon olcsó receptek
konyhatitkok: nagyi receptjei
szezon: bármikor
alkalom: buli receptek, vasárnapi ebéd
nehézség: közepes
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
kategória: pite
kalória: átlagos
szakács elkészítette: család kedvence receptek
elkészítési idő: 60-120 perc
fogás: desszert
adag: 12 főre

egyéb elnevezések

túrós lepény, kapros-túrós lepény, túrós sütemény

Hozzászólások (2)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

kathleen
kathleen Fri, 2017-06-30 10:32

Aranyos a történet, kipróbálom. (én ugyan még nem vagyok dédi, remélem, egyszer leszek, de az átörökítendő füzetet már írom. Lehet, hogy ez a recept majd nálunk is tovább él.)

Tubicám
Tubicám / Tubicám Sat, 2017-07-01 09:41

:) Úgy találtam rá az ősrégi receptre én is, hogy megpróbáltam egy füzetbe gyűjteni az összes régi megsárgult, tépett, itt-ott hiányos feljegyzést, szakácskönyvi lapot és múltszázadbeli újságcikket. Többé-kevésbé már sikerült minden kallódó, valamire való receptet összeírnom. Szerintem az egyik legszebb családi hagyomány, ha átörökíthetjük az utódokra az otthoni ízek megalkotásának tudományát. :) Örülök, ha másnak is segítségére lehetek abban, hogy felidézzen múltbéli gasztro-élményeket. Remélem, ízlik majd a családnak a süti. ;)

491
finomliszt 40 dkg
margarin 12 dkg
friss élesztő 30 g
tej 1 dl
cukor 1 ek
tojás 1 db
1 csipet
tehéntúró 1 kg
cukor 20 dkg
vaníliás cukor 2 csomag
búzadara 3 evőkanál
tojássárgája 4 db
tojásfehérje 5 db
kapor 1 csokor
tejföl 2 dl
tojássárgája 1 db
vaníliás cukor 1 csomag