Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Dédikém diós tortája

Dédikém diós tortája
Dédikém diós tortája
100 perc / előkészület: 40 perc sütés: 60 perc
receptkönyvben hozzászólások (8)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Ez az íz  mindég visszarepít a gyermekkoromba. Amikor kicsi voltam, a nagyi minden szulinapom előtt megkérdezte, mit szeretnék. Én mindég a diós tortát kértem. Csak azt, mert már akkor imádtam... Minden évben, amíg csak élt. Utána anyukám készítette, nekem és a testvéreimnek is. Érdekes módon soha máskor ez a torta nem került az asztalra, csak születésnapokon. És ez így van a mai napig. Ez a mi családi kincsünk.
Semmihez nem fogható lágy, krémes, diós íz... De nem szabad a vajat hamisítani! Tessék spórolni és diétázni 364 napot az évben, de nem akkor amikor ez a torta kerül a terítékre. :)
A fotó nem  idilli, de amikor készült, 34 fok volt, úgyhogy a hűtőből került csak egy pillanatra elő, még mindenki szedett egy darabot, és ment is vissza. Ezért az a fránya, műanyag tortatálaló. Elnézést, de az ízén semmit nem rontott, és a díszítést anyukám már csak így szokta meg. :)

hozzávalók / 4 adag

A piskótalapokhoz

A diós krémhez

ajánlat

Megsüthetjük szeletnek is, ha készítünk 1 nagy piskótalapot, felvágjuk 3 egyforma darabra és úgy töltjük meg. A krém pont elegendő hozzá.
A képen éppen kakaós a tészta, de ha nagyon diósat szeretnénk, akkor a kakaó helyett tegyünk a tésztába darált diót, de akkor kicsit kevesebb lisztet is, hogy ne legyen túl száraz. Én nem tudtam a mai napig eldönteni, hogy melyik a finomabb. :)

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A piskótához a tojásokat szétválasztjuk. 3 fehérjét felverünk egy pici sóval, és 3 ek cukorral habosra. Ekkor egyesével hozzáadunk 3 sárgáját.
  2. 3 ek lisztet elkeverünk 2 ek kakaóval és 1 tk sütőporral. Óvatosan hozzákeverjük a masszához.
  3. Kizsírozott, kilisztezett tortaformában megsütjük. Ezt a műveletet még kétszer megismételjük, 3 lapot készítünk összesen.
  4. A krémhez a tojássárgákat, vaníliát, porcukrot és a vajat alaposan habosra kikeverjük. Hozzáadjuk a fehérjékból felvert habot és a darált diót.
  5. Finoman elkeverjuk és megtöltjük vele a lapokat. Ízlés szerint díszítjük.

 

  • sütési hőfok: 220°C
  • sütési mód: alul-felül sütés

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 2
össznézettség: 35 924
elküldve: 4
receptkönyvben: 361
elkészítve: 6/8
Facebookon megjelent: -

szakács

vezsu

Mióta szakács: 2010.04.21.
12 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
szezon: bármikor
nehézség: közepes
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
kategória: torta
mikor: ebéd, uzsonna, vacsora
kalória: magas
adag: 4 főre
elkészítési idő: 60-120 perc
fogás: desszert

receptkategóriák

egyéb elnevezések

diós-kakaós torta, kakaós piskótás diótorta, Dédi diótortája

Hozzászólások (8)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Szivicsoki
Szivicsoki Tue, 2011-02-15 11:40

Anyukámnak holnap van a névnapja, és mivel nagyon szereti a diós sütiket, így ma ezt megsütöm neki. Köszönöm a receptet!

Judit

vezsu
vezsu / vezsu Tue, 2010-09-14 15:59

Koszonom kedves szavaitokat! Igazán jól eset és szívesen osztottam meg mindenkivel. Már várom a kóstolási reakciókat is. Nem jártok véletlenul errefele?...legalább lesz miért újra elkészíteni.......::::))))...

Bia
Bogi :o) / Bia Tue, 2010-09-14 13:25

Szia Zsuzsa!Úgy látom nem kell neked a Heitzmann cukrászdába menni.Üdv:Bogi

gregoreva
Éva-Anyóca / gregoreva Tue, 2010-09-14 12:48

Nagyon tetszik, de ez egy mestermű.Az enyém az életben nem fog így kinézni, és az tuti, hogy a dédik, meg a nagyik tudtak igazán, mi már csak muffinok, kevert, kavart,bögrés, nem sütött (babapiskótás),és hasonló édességeket gyártunk.Gratula, receptek közé rakom, egyszer mégis hátha,....Éva-Anyóca

Storno
Nyanyula / Storno Tue, 2010-09-14 11:14

Nagyon tetszik a recept. Sajnos mostanában nem lesz alkalom torta evésre, így a szeletes megoldást fogom választani tespiben.
Hiába, a dédieink, nagymamáink tudták csak igazán, mi a jó! :)))

Gargoyle
P. / Gargoyle Tue, 2010-09-14 10:25

Nagyon kedves sztori, a torta maga nagyon szép!
Jó kis recept Vezsu! Rég jártál felénk, örömmel látlak megint! :-)
Eszter

nyamóka
nyamóka / nyamóka Tue, 2010-09-14 10:16

Kedves Vezsu! Tortádat látva elkapott a nosztalgia. Mintha csak anyukám tortáját látnám!:-)
Persze az is régi családi recept. Még az összetevők is stimmelnek. Ő a diós piskótás változatot készíti, még a csokit is hasonlóképpen csurgatja a tetejére! :-)Nagyon finom torta, én is imádom!
Üdv.: Éva

1225
tojás 9 db
cukor 9 csapott ek
finomliszt 9 púpozott ek
cukrozatlan kakaópor 6 ek
sütőpor 3 tk
1 csipet
tojás 4 db
vaníliás cukor 1 csomag
porcukor 16 dkg
vaj 16 dkg
dió 16 dkg