Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Dédikénk tapsikolt pogácsája - Krumplis pogácsa 8.

Dédikénk tapsikolt pogácsája - Krumplis pogácsa 8.
Dédikénk tapsikolt pogácsája - Krumplis pogácsa 8.
90 perc / előkészület: 60 perc sütés: 30 perc
receptkönyvben hozzászólások (65)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Szerencsés vagyok. Csodás helyen nőttem fel, csodás gyerekkorom volt. Faluhelyen, nagy kerttel, nagyszülőkkel. Mi egy háztartásban éltünk anyai nagyszüleimmel, és én ezt nagyon szerettem! Nagypapám és nagymamám 52 évet éltek együtt szeretetben, azt hiszem, náluk összetartozóbb két embert nem láttam életemben. Igen, ez a szó jut róluk először eszembe: összetartozás. A szó legnemesebb értelmében. Túléltek két világháborút, felneveltek három gyereket, sokszor nagyon szegények voltak, de valahogy soha nem éheztek. Az én nagypapám mindent elkövetett, hogy étel legyen az asztalon, a nagymamám pedig, hogy az mindig finom legyen, bármi is legyen az.
Sosem tudtam megfejteni, hogy mitől volt olyan jóízű a legegyszerűbb ebéd is, ha ő csinálta, mitől volt az más, ha ő kente a zsíros kenyeret nekünk, gyerekeknek. Sajnos, nem hagyott ránk recepteket, mert ő mindent fejből csinált. Sok olyan étel van, amit én is, anyukám is, csak "érzésre" készítünk, ezért aztán mindig bajban vagyok az ilyen régi receptek mennyiségeinek leírásával. Most mégis megkísérlem, mert azt hiszem, ez az a recept, amit leginkább szeretnék itt látni, pedig a világ legegyszerűbb receptje. Nekem nagy kedvencem mégis. A nagyikám, aki közben a család dédikéje lett, csinálta nekünk mindig. A bátyámmal imádtuk! Végül pedig ez az a pogácsa, amit a család minden tagja meg tudott csinálni, még a férfiak is; a nagypapám, apukám, még a bátyám is csinált nekem ilyet, már kisfiú korában, amikor rám vigyázott. Nagypapám nevezte el tapsikolt pogácsának, mert a nagyikám csak úgy a két tenyere között lapítgatta, "tapsikolta". Ezért olyan kedves nekem ez az íz, ez az illat, mert visszarepít abba régi, kedves konyhába, dédike konyhájába. :-)

hozzávalók / 4 adag

ajánlat

Ez egy olyan fogás, amit dédikénk tartalmas levesek mellé készített, de mint a fenti történetben is leírtam, ettük mi ezt desszertként is, és egyáltalán, csak úgy, ha csemegére vágytunk.
Az érdekessége annyi, hogy így natúran is megállja a helyét, de édesen, és sósan is finom. Nagypapám pl. sokszor ette fokhagymás tejföllel, ilyen-olyan módon ízesített túróval, vagy sajttal.
Nekünk dédike mindig mást adott mellé: cukros mákot vagy diót, lekvárt, mézet.
Én általában egyszerűen csak porcukorral szórom meg, de szeretem így is, úgy is.
A zsírban sütés valószínűleg nem mindenkinek szimpatikus, de az én dédikém szinte mindent azzal készített, mert neki az volt a háznál. Igaz, az még "biodisznóból" készült. :-) Ezt a pogit pedig kimondottan így szeretem, ha másban sütöm, valahogy egészen más lesz az íze.
Ebből az adagból egy szép nagy tálra való pogácsa lesz.

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A burgonyát meghámozzuk, kockákra vágjuk, sós vízben puhára főzzük, és ha megfőtt, leszűrjük róla a vizet.
  2. A burgonyát finomra áttörjük, majd beleütjük a tojásokat. (Ha kisebbek a tojások, több is mehet bele, az enyémek most hatalmasak voltak.)
  3. Hozzáadunk egy csipet sót, és kb. 25 dkg lisztet, de inkább csak apránként, hogy lássuk, mennyit vesz fel a burgonyánk. Könnyű, lágy tésztát kell kapnunk, ami nem ragad, és könnyű vele dolgozni.
  4. Lisztezett deszkán előbb kis golyókat formálunk a tésztából, majd tenyérrel ellapítgatjuk őket, kb. fél cm vastagra. Nem baj, ha egyik kisebb, másik nagyobb lesz. :-)
  5. Egy serpenyőben kevés zsírt forrósítunk. (Nem kell, hogy a zsír ellepje a pogácsákat!) Hasonlóképpen sütjük, mint a palacsintát, ha pirosodik, megfordítjuk őket, és a másik oldalukat is megsütjük.

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 31
össznézettség: 104 265
elküldve: 51
receptkönyvben: 1 824
elkészítve: 57/98
Facebookon megjelent: 1

szakács

nyamóka

Mióta szakács: 2010.07.17.
6 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
fogyókúra: Dukan fenntartó, Dukan megszilárdító
szezon: bármikor
diéta: cukormentes, laktózmentes, tejmentes
nehézség: közepes
kategória: pogácsa
kalória: átlagos
adag: 4 főre
elkészítési idő: 60-120 perc
fogás: főétel

egyéb elnevezések

zsírban sült krumplis pogácsa

Hozzászólások (65)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

györeszke
györeszke Sat, 2018-06-23 13:51

Nagyon fincsi lett mondjuk en csak 2 kisebb tojást tettem bele. Mostantól mindig így keszítem majd.Köszi a receptet!! :) Ha javasolhatom mindenkepp zsírba süssetek mert úgy sokkal finomabb!!! :) :)

panyitimi
Panyitimi / panyitimi Wed, 2014-11-05 09:31

Nagyon kedves sztori ,és kiváló recept!!! Nagyon jó sütést főzést és jó egészséget kívánok,sok szeretettel,P.Tímea

Norahabraham
Norahabraham Thu, 2014-04-24 12:12

Mar regota kerestem a receptet, ugyanis mar az en edesanyam sem el sajnos.
mi krumplis pacsa-nak hivjuk, ma meg is csinalom az olasz bableveshez.
kosoznom

Omnipot
Omnipot Wed, 2013-12-18 19:38

Köszönöm a receptet! Sváb nagyanyám rengetegszer készítette, nálunk a krumplis lángos hagymapörköltes babfőzelék mellé járt. Nagyon szeretem.

izzzyke
izzi / izzzyke Mon, 2013-06-24 18:31

Kedves nyamóka!
Szeretném megkérdezni, hogy olajban is ugyan úgy ki lehet sütni?

Nosalty.hu
Nosalty.hu Mon, 2013-05-20 02:14

Kedves Szakácsunk!
Gratulálunk, a Tiéd lett 2013.05.19. legnézettebb receptje!
Üdvözlettel, NoSalty.hu

aniko0703
aniko0703 Sun, 2013-05-19 23:59

Ezt a receptet én is ismerem és szintén a nagymamámtól tanultam . Nálunk krumplis vacaknak nevezik és sósan és édesen is eszük . Gulyás leves elképzelhetetlen ha nem ez van utána. Én sokszor a tojást kihagyom mert ugy sokkal puhább marad.

Üdv. Anikó

zs58
zs58 Sun, 2013-05-19 18:54

Mi a krumplis tésztát kinyújtjuk, és pogácsaszaggatóval szurkáljuk ki. de van ahol sütőben sütik.De isteni fokhagymás tejföllel.

Mókus0629
Mókus0629 Sun, 2012-09-09 19:51

De jó! Gyerekkoromban az én anyukám is csinált ilyen krumplis pogácsát - de sajnos voltam olyan felelőtlen, hogy nem kérdeztem meg "hogyan kell csinálni"! Sajnos már nincs közöttünk édesanyám, és ezért örülök ennek a receptnek! Anyukám bableves mellé szokta csinálni, kenyér helyett ettük.

szcsandy
szcsandy Sun, 2012-09-09 16:27

Nálunk is szokás a tapicskolt-krumplis pogácsa, de én töpörtyűs zsírral és tojás nélkül készítem, majd tepsibe rakom és ott sütöm. Én így tanultam mamámtól.

Ilonka57
Ilonka57 Sat, 2012-09-08 13:24

Nagyon jó a recept. Pont így tanultam én is a nagyanyámtól és anyukámtól. Csak én 2 tojást teszek bele. Legjobb, ha a krumpli langyosra hűl és úgy gyúrjuk. Kevés étel van, amit az idősek után készítek, de ez az egyik. Ezért van hozzá krumpligombóc leves. Én jóval több krumplit főzök, mint amennyi a pogácsához kell (nálunk az is jóval több, legalább másfeles adag). A krumpli egy részét kockára vágom, ez lesz a leveshez. A többit csak félbe. Ha megfőtt, egy másik fazékba szűröm át a főzőlét, kiszedem a nagy darabokat és áttöröm. Langyosra hűtöm. A kis kockákat visszaöntöm a főzőlébe, teszek hozzá 2-3 evőkanál áttört krumplit, sűríteni. Újra forralom (szoktam egy jó nagy zellerlevelet beledobni). Közben apróra vágott vöröshagymát megdinsztelek, bele pirospaprika és a leveshez keverem. A begyúrt pogácsából apró, egyfalatos gombócokat csinálok és belefőzőm a levesbe. Tejföllel kitűnő levesem van a pogácsához.
És most először én sem sodortam ki, hanem "tapicskoltam".

Marianna88
Marianna88 Fri, 2012-07-13 17:49

Kedves Nyamóka, a story-ddal könnyeket csaltál a szemembe, nagyon szépen írsz a gyermekkorodról, és a családodról... sajnos én nem élvezhettem a nagyszülők szeretetét sokáig, elég kicsi voltam mikor elmentek... pár kedves kis ajándék ami eszembe juttat néhány már elég halvány emlékképet róluk :(
S hogy a receptről is szó essék, én is nagyon szeretem ezt a pogit, bár zsírban még nem sütöttem, de kifogom próbálni.
További szép napot!

F.Éva
F.Éva Mon, 2012-07-09 17:55

Mikor gyerekek voltunk a "Mama" nekünk is sokszor kedveskedett ezzel a csemegével, csak gondolt
egyet és már készen is volt. Nagyon szerettük és kb. húsz éve emlegetem ezt a finomságot,de még nem csináltam,mert nem tudtam az összetételét. Köszi a közzétételt!
"Mama" egyébként GUMISAROK-nak hívta. /Sok porcukorral...hmmm.../
Üdv.:Éva

mamacica
Mamacica / mamacica Sat, 2012-06-09 16:47

Drága Nyamóka!
Végig olvastam a hozzászólásokat és számomra az derült ki, hogy bizony a Nagyszülők, Dédikék kulcs fontosságúak az ember életében. Magam is nagyivá lettem, és nagyon nagyon igyekszem olyan nagyivá fejlődni, mint akikről megemlékeztetek, de igazából az én drága nagyimra szeretnék hasonlítani mindenben. Ő volt a világ legjobb Tyúkanyója, a világ legjobb Szakácsa, a világ legjobb Pszichológusa, a világ legjobb Pénzügyminisztere....sorolhatnám. Én közel 60 évesen naponta kapom azon magam, hogy főzés előtt nagymamámra gondolok, ő ezekből az alapanyagokból ugyan mit hozna ki? Lassan baromfiudvarom és konyhakertem is van, már befőttet és lekvárt is készítek, szóval egyre inkább nagyisodom, és büszke vagyok rá, mert az unokáim visszajelzései azt jelentik számomra: lassan én is olyan leszek, mint az én drága nagyim. Imádtam ahogy a semmiből varázsolt több fogásos ebédet, imádtam, hogy csak úgy érzésből dobta össze a pogit!!Ezt a finomságot is, aminek a receptjét közzé tetted. Ez nem egyszerűen egy recept, ez a RECEPT,amint látjuk ez egy életérzés, emlékek felidézése...stb. Még annyit szeretnék a sok sok emlékekhez hozzá tenni, hogy hiszek abban, a példa ragadós!! 6-8 éves unokáimat tanítgatom játszva, sütni főzni. Annyira élvezik, és olyan büszkék arra, hogy, már ők beavatottak a konyhaművészetbe. Minden nyári szünetben kitűzünk egy célt: idén mindenki kedvenc sütijét fogjuk megtanulni elkészíteni.(4 uncsika kedvenceit) Alig várom, hogy szünet legyen. Csodás dolog nagyinak lenni! Köszönet a receptért és a vele járó emlékezésekért!!! Üdv. mamacica

kereckeyné
kereckeyné Thu, 2012-06-07 15:08

Ha a tésztájába egy tyúktojásnyi mangalica zsírt teszek, sütőben is süthető. Akkor kicsit más íze van, de úgy is imádjuk. Persze nekem is Déditől ... De most úgy megkívántam, hogy megyek és csinálok. Igaz már vacsi lesz belőle. (Ennek van egy nagy baja, nem lehet abbahagyni amíg van belőle, és nem éppen fogyis kaja.) :)

opika
opika Tue, 2012-05-29 09:05

Az én anyukám ezt "pampuskának" hívta. Maradék főtt krumplit, krumplipürét is felhasznált hozzá!
Írásod szívmelengető, tele van szeretettel, gratulálok!

rozsazsa
rozsazsa Wed, 2012-05-02 23:02

Ez egy nagyon finom étel. Én az Anyukámtól tanultam, mai napig sütöm. A különbség csak annyi, hogy mi mindig tettünk bele , morzsoltunk élesztőt is. Tojást nem mindig tettünk bele. A neve nálunk krumplis lángos, mert jól meg kel és ugyanúgy széthúzom sütés előtt mint a lángost. Bármit lehet rá tenni fokhagymát, tejfőlt sajtot. A levest hagymával pirospaprikával, és metélt tésztával, én teszek bele egy kevés delikátot, persze a krumpli levéből és egy kevés benne maradt krumplival. Mindenkinek jó étvágyat.

koka1220
koka1220 Wed, 2012-05-02 18:16

Nekem is a nagyim csinálta sokszor ezt a krumplipogit...csak pacsninak hívta...:) ezt egy olyan leves után készítette,ami úgy készült,hogy kicsi hagymát megpirított egy kis zsíron (szigorúan mindent csak zsírral) megszórta egy kis piros paprikával,majd felöntötte vízzel,sózta, rakott bele egy kis petrezselyemgyökeret és sárgarépát,majd amikor már majdnem megfőttek a zöldségek,a krumplilángos tésztájából olyan diónyi golyókat formázott bele,és így főzte készre. A mai napig imádom, mamikám gölődinlevesnek hívta.. :)) Köszönöm!

Törölt Felhasználó
Törölt Felhasználó Tue, 2012-05-29 10:42

Szia! Az én nagyim is így hívta, és végre megtudtam, hogyan kell csinálni. Köszönöm :)
üdv Éva

Makkermanó
Makkermanó / Makkermanó Thu, 2012-01-26 14:33

Épp most fejeztük be az ebédet. Mindketten 3-3 db-ot tudtunk csak megenni Dédikéd pogijából, mert nagyon laktatós. Igaz, mi tejföl+reszelt sajttal ettük, és miután fogyózunk, kevesebb fér belénk. Igazán finom étel! Kicsit megszenvedtem vele, mert még nem volt benne tapasztalatom, h. mennyire kell lágyra hagyni, és emiatt ragadt. A kezem tiszta matyi volt, ui. kézzel dolgoztam össze a hozzávalókat. Golyókat egyáltalán nem tudtam belőlük formázni, több lisztet meg már nem akartam hozzákeverni. :-DDD Végül úgy oldottam meg, h. jól belisztezett felületre borítottam az egészet, kissé kinyújtottam, és vizespohár szájával karikákat szaggattam belőle. Szép lassú tűzön sütve aztán pont olyan lett kinézetre, mint a tiéd, és ízre is meg voltunk vele elégedve. Persze te nem voltál itt, h. leteszteld, h. állagra jó-e. Először kissé nyersnek tűnt a belseje, pedig kb. olyan vastag lett, mint a tiéd, azaz kb. fél cm-es, de aztán megnyugtattam magam, h. ez a tört krumpli miatt van. Köszi a recit! Puszka: G.

nyamóka
nyamóka / nyamóka Fri, 2012-02-24 20:54

Szia drága Gabikám! Örülök, hogy kipróbáltad a régi családi recinket, és meg vagyok nyugodva, hogy ízlett is. Így látatlanban nem tudom, hogy pontosan olyan lett-e, mint a miénk, de abban biztos vagyok, hogy ügyesen összehoztad, hogy fincsi legyen! :-) Ez a világ legyegyszerűbb étele, de tény, hogy az állaga nagyban függ a liszt és a krumpli minőségétől. Így aztán mindig más lesz a tészta egy kicsit, de egy is idő után már lehet érezni, hogy mennyi lisztet vesz fel. Majd egyszer megcsinálom ha jössz, és akkor összehasonlíthatod. ;-) Puszpusz: É.W. :-D

Makkermanó
Makkermanó / Makkermanó Wed, 2012-01-25 20:30

Évicám, régóta szemezek ezzel a pogival, holnap meg is csinálom! Tejföllel és reszelt sajttal fogom kínálni, ill. a tőled kapott sárgabarilekivel. ;-) Cupp: G. Weidung :-)))))

Második2011
Második2011 Wed, 2011-11-16 22:23

Olyan kedves a bevezető rész, igen nekem volt az én apai Nagymamám ilyen aranyos. Ő nevelt fel. De csodás emlékeim vannak a Dédnagymamámról, Ő pedig egy tűzről pattant, fantasztikusan ügyes parasztasszony volt. Neki a rétes a legegyszerűbb sütemény?! Nekem egy tortúra... S, nem is biztos, hogy jól sikerül... Neki minden és mindig a tökéletes volt. Ő is... Istenem, 93 évig élt. Akkor azt mondta, már nagyon elfáradt. Nem is volt beteg. Csodákat tudott sütni, amikor a tejes kukoricát a parázsra tette, s az megsűlt. Fantasztikusan jó illata és íze volt. Ő készített "talpas" pogácsát. Olyan tejfölös pogácsa-tészta, s soha nem formálta ki, de törte. Illatos volt, s milyen kenyereket tudott sütni?! Pótolhatatlan volt az íze. Pótolhatatlan... Megköszönöm ismételten a kedves bevezetődet! Okvetlenül elkészítem! - Bojana*

nyamóka
nyamóka / nyamóka Sat, 2011-11-26 20:21

Kedves Bojana! Nagy örömet szereztél a soraiddal, igazán átmelengetted a szívemet! Láttam magam előtt a dédidet, ahogy gyakorlott mozdulatokkal rétest csinál, igaz, képzeletemben az én nagyimra hasonlított... :-) Drága nagyik, dédik, ahogy írod is, pótolhatatlan amit tőlük kaptunk. Azért is hálát adok, hogy mi felnőhettünk abban a világban, amikor még minden étel "valódi" volt, adalékanyagok nélkül, és akkor még a nagyijaink keze munkája meg lelke hozzá...Azóta is csak ezeket az ízeket keresem. Remélem, neked is ízleni a fog a mi krumplis pogácsánk! Szeretettel üdvözöl: Éva

Második2011
Második2011 Sat, 2011-11-26 21:13

Kedves Nyamókám! Szívmelengetően, bizsergetően jó visszaemlékezni a Dédinkre, a Nagymamáinkra. Volt, hogy nagyon "gazdagnak" éreztem magam, éltek mindkét részről a Nagymamák, Nagyapák, sőt a Dédim is. Csodás emlékeim vannak. Amikor vidékre utaztam Dédimhez, máig visszaemlékezem a régi "öregekre", mindig feketében jártak. Volt, aki az anyósát gyászolta évekig. Ezt mai eszemmel fel nem érem... Igaz, már elmúltam 61 éves, de nincsen fekete ruhám. Amikor a faluban bármi okból körbejárok, mit viselnek a mai nagyik? Kínai pulóvert, kínai cipőt, kínai pulóvert. Hová lettek a szépen hímzett kendők, a kötők, a slangos szoknyák?! Eltűntek, mint ahogyan a falusi utcákról a tehenek is. Most, el nem tudnám képzelni, hogy sok motoros, fegyelmezetlen autós között hogyan ügetnének a hazafelé tartó tehenek? Én még azt is láttam! Sőt egyszer nagyon megjártam! Piros ruhában voltam, s látom ám, hogy jön felém egy hatalmas tehén. Dehogyis volt hatalmas, én voltam apró! Szaladni kezdtem, majd megfulladtam, úgy dobogott a szívem... Futottam, azt hittem, megesz... Süsü pesti kisleány... voltam... Egyszerre hátrafordulok, nincs tehén, éppen befordult az egyik kapun. Sietett haza a bocijához. Amikor elmondtam Dédikémnek, úgy, de úgy nevetett rajtam... No, meg máig sem feledem, a vasárnapi ebédhez úgy hozzátartozott a cigányzene, a nóták... A rádiókból minden honnan ezt hallottam... No, meg harangzúgáskor ott kellett a levesnek lennie az asztalon! Dédim mondta, most húzzák a "liba nótát"... Azt mondta akkor is, ha lángos volt ebédre. Hmmm, micsoda fejtett bablevest készített! Csak úgy kiment a kertbe, ide nyúlt, oda kapott, mindent összeszedett, a zellert soha ki nem felejtette volna! S, apró petrezselymes nokedlikat külön sós vízben kifőzött, s mindenki annyit szedett a tányérjába, amennyire áhitozott. Mindig mondta, a nokedlit soha ne hagyjuk, a levesben, meg ne szaggassuk bele, mert akkor liszt-ízű lesz. Be is tartottam, sőt a leányom is betartja. Bevallom, sok nokellllllival szeretem, s csak úgy mosolyog ki az a sok felaprózott petrezselyem a tésztából...
Hja, Dédim készített kapros túrós lepényt is! Ezt a pesti Nagymamám nem szerette, a pesti Nagymamám mindig vaníliásan, (beáztatott) mazsolával készítette. A mazsit azért áztatta be előbb, forró vízben lemosta, majd pohárban beáztatta, leszűrte, és úgy kavarta a túróba. Egyszóval azért a mazsola "torturája", mert anélkül kemény marad a túróban... S, az nem egy hálás dolog. No, meg a reszelt citromhéja el nem maradt volna ebből a vaníliás csodából. Jó volt, hogy több oldalról kaptam az ilyesfajta nevelést, így karácsonykor elábrándozom, hogy most "Kit hívjak a káposztás fazekamhoz? Kinek az ízeit "idézzem" meg? Mivel többféle módon tanultam meg a töltött káposztát is. Berántva, gerslivel, rizzsel, berántatlanul, füstölten, nem füstölten, kevés paradicsommal, székelykáposzta alapjára a töltöttet - de egy soha nem változik. A sütőbe tolom, az alsó rácsra, s villantűzhelyen 120-as fokon főzöm/sütöm készre.. Eszméletlenül fínom. Csendesen fő, az ízek összeérnek. Olyan, mintha a kemencében készült volna. Üdvözöllek, kedves, s nagyon megköszönöm, hogy ilyen fiatalon ápolod a Régiek keze nyomán készült csodákat! Isten éltessen sokáig erőben, egészségben. Legyén nagyon boldog, szép és egészséges, hosszú életű IGAZI NYANYÓKA! Majd akkor, ha eljön az ideje, úgy 50 év múlva :) szeretettel: Bojana*

Murhauz
Murhauz / Murhauz Thu, 2011-11-03 18:05

Kedves Nyamóka,
Nekem is ez az egyik kedvenc ételem és nekem is a Mamám csinálja, akiért én is ugyanígy rajongok :) Mi krumpli-leve-levessel is szoktuk enni, ami annyit tesz, hogy a krumpli főzővizébe csipetkét csinálunk, petrezselyemmel és egy kevés maradék krumplival levessé főzzük (a vidéki nagyik még a főzőlevet sem pazarolják el :) )
A tapsikolt pogácsa név nagyon tetszik, majd elmesélem otthon :)
Az én Nagyim mindent zsírban süt és szerintem attól lesz az ételnek igazi vidékies házias íze, a reformkonyhát hagyjuk a reform ételekhez :)

nyamóka
nyamóka / nyamóka Fri, 2011-11-04 10:53

Kedves Murhauz! Mindig örülök, ha valakiben szép emlékeket idéz fel a receptem, márpedig a legszebb emlékek és szívmelengető érzések legtöbbször a nagyikhoz kötődnek, és a gyerekkorunkhoz. :-) Bizony, rengeteget tanulhatnánk tőlük, a kevésből is előteremtettek mindent, ahogyan írod is, mindent felhasználtak, semmit nem dobtak el. Ezt a mai pazarló világban jó lenne újra megtanulni. Remélem, sokáig csinál még neked a Mamád sok-sok finomságot! Szeretettel üdvözöl: Éva

Laura2010
Laura2010 Wed, 2011-09-21 20:30

Kedves Nyamóka,

nekem is eszembe juttattad a régi szép időket, nagymamám és Apukám is mindig csinált nekünk krumplilángost, főleg ha bableves, gulyásleves volt. Sajnos már mindketten régen elmentek, de mindig eszembe jutnak a finom ételekről, ízekről.

nyamóka
nyamóka / nyamóka Sat, 2011-09-24 18:58

Kedves Laura2010! Nagyon örülök, ha szép emlékeket sikerült felidéznem benned, én is így vagyok vele mindig, ha ilyesmi kerül az asztalra. Köszönöm a soraid! :-) Üdvözöl: Éva

fokhagymagerezd
fokhagymagerezd Sat, 2011-07-16 08:06

Ma ezt készítem kísérőnek a krumplileves mellé. Igaz, hogy krumpli krumplival, de az újkrumpliból soha nem lehet eleget enni:) Köszönöm a receptet!

nyamóka
nyamóka / nyamóka Sat, 2011-09-24 18:56

Kedves fokhagymagerezd! Örülök, hogy kipróbáltad a receptem, remélem, nem okozott csalódást! Mi is nagy krumplimániások vagyunk, szerintem sem lehet megunni semmilyen formában! :-) Üdvözöl: Éva

dezantropomorf
dezantropomorf Sun, 2011-05-08 10:57

Egyik nap nagyon megkívántam, kicsit kétségbe voltam esve, hogy se deszkám, se sodrófám, hogyan fogom kinyújtani, aztán mivel szaggatom ki - nálunk mindig így készül gulyásleves mellé, másnapra ha marad, a kedvenc reggelim. ÉS itt a recept, tapsikolva :]
Csak egy bajom volt, hogy a megszokotthoz képest túl kemény lett, felhívtam Anyát, kiderült hogy ő szokott bele tejfölt is rakni, úgy az igazi :]

nyamóka
nyamóka / nyamóka Sun, 2011-05-08 12:53

Kedves "dezantropomorf"! Én is így vagyok vele, direkt jó, hogy nem kell hozzá előszedni a deszkát, egyebeket, csak gyorsan összelapogatom, és kész. :-) A keménysége egyébként a liszttől is függ, azért is írtam körülbelül mennyiséget a liszthez, sőt, a burgonya fajtájától is, van, amelyik több lisztet vesz fel, van amelyik kevesebbet. Mindenesetre a tejföl biztosan nem rontotta el, jó ötlet. :-)
Örülök, hogy tudtad hasznosítani nagyikám ötletét! :-))) Szép délutánt: Éva

Vadmalac
Vadmalac Wed, 2011-01-26 23:58

Szia!
Apukám csinált ilyet. Ő elment rég: azóta keresem ezt az ízt, ezt a receptet. Hálásan köszönöm, hogy megosztottad!
Andrea

nyamóka
nyamóka / nyamóka Sat, 2011-01-29 11:33

Kedves Andrea! Nagyon szívesen tettem, és nagyon örülök, hogy örömet szereztem vele!
Én köszönöm a kedvességed. :-) Szép napot neked: Éva

Törölt Felhasználó
Törölt Felhasználó Mon, 2011-01-03 09:13

hello,...nalunk egyszeruen "krumplis langosnak" hivtak...koszi a receptet...imadtam gyerekkoromban,....azota sem ettem....de holnap megcsinalom!!!

nyamóka
nyamóka / nyamóka Mon, 2011-01-03 17:15

Szia hexta0088! Örülök neki, hogy rátaláltál egy régi szeretett receptre, szerintem most is ízleni fog, nálunk is kedvenc volt mindig. :-) Jó étvégyat hozzá! :-) Üdvözöl: Éva

Samy
Samy / Samy Mon, 2010-10-18 21:31

Csak most vettem észre! Hmm, most meg tudnék enni belőle majd egy tucatot! :)
Nekem is ez a "bánatom", amit a Nagymamám főzött, bármit is, az mindig olyan finom, olyan más volt.
Esküszöm, még a rizse is 100x jobb volt. Hiába, tudtak valamit ;) no meg persze más világ volt, volt még háztáji...igazi. Köszi a receptet! :) Üdv, Samy

nyamóka
nyamóka / nyamóka Thu, 2010-10-21 11:21

Kedves Samy! Igazán nincs mit, én örülök, ha tetszik, és elkészíted! :)
Igen, a nagyik, dédik tényleg tudtak valamit, és tökéletesen igazad van, más világ volt, jó minőségű alapanyagok, nevezetesen saját baromfi, disznóvágások, saját befőttek, savanyú, saját sajtok, túró, saját zöldség, gyümölcs. Úgy felgyorsult a világ, hogy ez sajnos tényleg a múlté lett, de azért igyekszünk! :-) Hátha mi is tudunk majd jókat sütni-főzni az unokáinknak! :D Üdv.: Éva

nyamóka
nyamóka / nyamóka Mon, 2010-10-18 19:18

Kedves zsuzso100!
Eddig elkerülte a figyelmemet a recepted, de nagyon jó, hogy felhívtad rá a figyelmemet, mert ilyen formában eddig nem ismertem! Biztosan ki fogom próbálni, nagyon jól néz ki! :-)
Üdv: Éva

gregoreva
Éva-Anyóca / gregoreva Sun, 2010-10-10 15:24

Kedves nyamóka!Igazán nincs mit.Bár ne kellett volna.De tisztességes dolog, ha tud róla mindenki, főleg az, akié ott csücsül, és más blogján adja el magát, mint elkészített étel.Hátha léphetünk ellene?!Igen, olvastalak az oldalamon.Szélmalomharc, de miért velünk csinálja?Meg ha egy-két recept, de 800 , az mindenkié????Hogy van bőr a képén???Na várjuk ki a végét, hátha lépni tudnak ellene Petráék.Szia:Éva-Anyóca

gregoreva
Éva-Anyóca / gregoreva Sat, 2010-10-09 21:55

Nyamóka!Olvastad, hogy valaki több mint 800 receptet, lecuppantott a mieink közül, és a saját bloggján adta elő, "mások által készített"címmel, de mind-mind NO-SALTY-s azaz a mienk!!!!!!!Nézd meg a far-hát levesemet, ott hívta fel a figyelmemet strawberry!!!Már többen hozzászóltak!!Éva-Anyóca Lehet hogy a tieid is ott vannak???

nyamóka
nyamóka / nyamóka Sat, 2010-10-09 22:42

Kedves Éva-Anyóca! Közben már én is megtaláltam az én receptjeimet is azon az oldalon, elszomorító, hogy milyen emberek vannak. :(( És közben már én is kommenteltem az oldaladon, köszönöm, hogy szóltál! Éva

bibka74
bibka74 Sat, 2010-10-09 19:06

Kedves nyamóka!
Azért volt finom a legegyszerűbb étel is,mert hatalmas szeretettel készítette nagymamád.
Igen,ők tudtak ám igazán főzni a semmiből is.Én tuti,hogy elfogom készíteni!
Üdvözlettel:bibka74

525
burgonya 1 kg
finomliszt 25 dkg
tojás 3 db
0 ízlés szerint
mangalica zsír 3 ek