Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Delia hagymatortája

Delia hagymatortája
Delia hagymatortája
110 perc / előkészület: 45 perc sütés: 65 perc
receptkönyvben hozzászólások (4)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Ezt a receptet deliaonline.com-on találtam. "Thick onion tart"-nak nevezik, ami szerintem a francia hagymatortának felel meg. Érdekes, hogy nincs benne cukor és édesítőszer, de édes, mégsem lehet a desszertek közé sorolni. Biztos befutó a vegetáriánusok és az ínyencek körében, ezért is fordítottam le ide.

hozzávalók / 6 adag

tészta

töltelék

ajánlat

Kerti partikra, piknikre kiváló! Ahogy én készítettem, másnapra átázott a tészta, de a hagymatöltelék kárpótolt mindenért! Következő alkalommal betartok majd minden pepecselős utasítást.

Szólj hozzá!

elkészítés

tészta

  1. A lisztet 25 g vajjal és a zsírral összemorzsoljuk.
  2. Belekeverjük a sót, pirospaprikát, mustárt és sajtot.
  3. Annyi vizet gyúrunk bele, hogy jól nyújtható tésztát kapjunk.
  4. Műanyag zacskóban vagy letakarva hűtőben pihentetjük fél órát.

töltelék

  1. Közben a töltelékhez a hagymákat megtisztítjuk, és apró darabokra vágjuk (én négy gerezdre vágtam a vöröshagymát és a lilahagymát, a shalottát félbe, és úgy szeleteltem le őket).
  2. 50 g vajat megolvasztunk egy nagy lábosban, és a hagymát ezen pároljuk meg fél óra alatt. (Az eredeti recept fedő nélkül párolja, én használtam fedőt, mert nem akartam megégetni.)
  3. Kevergetni kell 5 percenként, vagy míg barnára sül. (Mivel én többféle hagymát választottam, csak addig vártam, míg üvegesre párolódtak.)

tészta

  1. A tésztát kivesszük a hűtőből, és lisztezett deszkán kinyújtjuk. (Az eredeti recept 18 cm széles és 4.5 cm magas tortaformát használ, nekem csak 23 cm széles kapcsos tortaformám volt kéznél.) A lényeg, hogy 7-10 cm-rel nagyobbra nyújtsuk a tésztát, hogy pereme is legyen. Ha kisebb tortaformát használunk, magasabbnak kell lennie a peremnek, ha nagyobb a tortaforma, akkor a töltelék jobban elterül, így a perem alacsonyabb lehet.
  2. A tésztát kézzel a formához tapasztjuk, ha túllóg, a perem mellett levágjuk a felesleget, és alufóliával kibéleljük, hogy a tészta peremére is jusson az alufóliából és a tortaforma külső peremére hajthassuk, így akadályozzuk meg, hogy a tészta összeessen. Villával megszurkáljuk.
  3. Hűtőben dermesztjük fél órán át. (Ezeket a lépéseket én teljesen kihagytam.)
  4. Előmelegítjük a sütőt 190 Celsius fokra.
  5. 15 perc alatt megsütjük a tésztát. Az alufóliát óvatosan lefejtjük a tésztáról.
  6. Egy tojássárgájával -ami a három tojás egyike lehet -bekenjük a tésztát, és 7-8 percre visszatesszük a sütőbe. Ez egy nedvesség elleni védőréteget képez majd, és ropogós marad a tészta. (Ezeket a lépéseket én kihagytam.)

töltelék

  1. Miután kivettük a tésztát, másodszor 180 Celsius fokra csökkentjük a sütő hőfokát.
  2. A hagymatöltelék felét a tésztába kanalazzuk - én lyukacsos merőkanállal.
  3. A tojásokat villával kicsit felverjük, a maradék tojássárgáját is felhasználva (amit a tészta kenéséhez használtunk). Belekeverjük a tojásokhoz a dupla krémet és egy kis sót és őrölt borsot.
  4. A tojásos keverék felét ráöntjük a hagymára, majd a maradék hagyma és maradék tojáskeverék. (Én bekanalaztam az összes hagymát lyukacsos kanállal, és ráöntöttem az összes tojásos tejszínes keveréket. Jól eloszlott sütés közben.)
  5. Reszelt cheddar sajttal megszórjuk, és 35-40 perc alatt készre sütjük. (Én 200 Celsius fokon sütöttem, hogy a tészta biztosan átsüljön.)
  6. Sütés után 10 percig pihentetjük, majd óvatosan körülvágjuk a tortaformában, és vigyázva kiemeljük. (Én a formában hagytam kihűlni.)
  7. Delia parmezán tésztával is ajánlja készíteni, vagy egy evőkanál zsályát keverhetünk a töltelékbe, esetleg még egy zsálya ágat illeszthetünk a töltelék tetejére, mielőtt sajttal szórnánk meg sütés előtt. Előételként 6 főre szól a recept, főételként 4 főre.
  • sütési hőfok: 180°C
  • sütési mód: hőlégkeveréses
  • tepsi mérete: 18 cm
  • elkészítettem: 1 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 903
elküldve: 0
receptkönyvben: 22
elkészítve: 2/2
Facebookon megjelent: -

szakács

sWaddyWaddy

Mióta szakács: 2013.09.01.
398 recept

receptjellemzők

konyha: francia
fogyókúra: Dukan fenntartó, Dukan megszilárdító
szakács elkészítette: párszor készített receptek
receptverseny: Az élet ízei receptverseny
szezon: bármikor
alkalom: buli receptek, vasárnapi ebéd
nehézség: közepes
költség egy főre: megfizethető receptek
kategória: pite
kalória: átlagos
mikor: ebéd, uzsonna, vacsora
elkészítési idő: 60-120 perc
fogás: főétel
adag: 6 főre

receptkategóriák

egyéb elnevezések

Francia hagymatorta, hagymatorta, quiche

Hozzászólások (4)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Törölt Felhasználó
Törölt Felhasználó Sat, 2016-04-09 19:08

Örülök, hogy ízlett! A kerti partin nálunk is gyorsan elfogyott.

439
finomliszt 110 g
sertészsír 25 g
vaj 25 g
cheddar sajt 40 g
mustár 1 teáskanál
füstölt pirospaprika 3 teáskanál
víz 1 ek
1 csipet
bors 1 teáskanál
lila hagyma 3 közepes db
salottahagyma 8 közepes db
vöröshagyma 1 közepes db
vaj 50 g
tojás 3 db
dupla tejszín 1.5 dl
cheddar sajt 25 g