Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Desszertek királynője avagy Queen of Puddings

Desszertek királynője avagy Queen of Puddings
Desszertek királynője avagy Queen of Puddings
90 perc / előkészület: 20 perc főzés: 10 perc sütés: 60 perc
receptkönyvben hozzászólások (1)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Egy desszert, amit képtelenség tisztességesen lefotózni... Illetve de, amíg egyben van, addig igen fotogén, de nem mutat sokat abból, milyen is belül. Kiadagolva viszont egyre kevésbé fest étvágygerjesztően.
Ennek ellenére nagyon-nagyon finom. Egy angol munkatársam mesélt róla, akinek gyerekkorában a nagymamája készített ilyet mindig, mert ez volt a kedvence. Mikor közeledett az ötvenedik szülinapja, gondoltam, meglepem vele, de hamar rá kellett jönnöm, hogy az angolok maguk sem igazán ismerik ezt a süteményt, így kénytelen voltam a neten keresgélni receptet. Néhányat összehasonlítva és ötvözve megkíséreltem a megvalósítást. Mark arckifejezését látva, miközben a harmadik adagot kanalazta, arra jutottam, hogy sikerrel jártam...

hozzávalók / 6 adag

Krém

Gyümölcsös réteg

Tojáshab

ajánlat

Készíthetjük egyszemélyes adagokban is, ekkor egy nagy tál helyett kis poharakba, muffinformákba, stb. adagoljuk, és azokat állítsuk vízbe. 
Bármilyen befőttet használhatunk, de a legjellemzőbb változat bogyós gyümölcsökkel készül (vegyesen áfonya, szeder, meggy stb.). Fagyott gyümölcsöt is használhatunk, mire azt felmelegítjük, enged kb. annyi levet, ami elég lesz a sűrítéshez. Friss gyümölcs esetén szükség lesz víz hozzáadására. Lekvár is megteszi, felmelegítve, esetleg enyhén felvizezve. 
Szólj hozzá!

elkészítés

Krém

  1. A legalacsonyabb hőmérsékleten, lassan melegítsük fel a tejet egy kicsit. Adjuk hozzá a cukrot, citromhéjat és vajat, és melegítsük, amíg a vaj és a cukor el nem olvad. Hagyjuk kicsit lehűlni. Közben melegítsük elő a sütőt 160-180 fokra.
  2. Verjük fel egy kicsit, gyengéden a tojássárgákat. Kis adagokban adjuk hozzá a tejet, és jól keverjük el.
  3. Vajazzunk ki egy hőálló edényt, és szórjuk körbe zsemlemorzsával, majd a maradékot csak szórjuk az edény aljára. Öntsük lassan, óvatosan az edénybe a tejes keveréket, hogy minél kevésbé kavarjuk fel a morzsát. Hagyjuk állni 15 percet, hogy a morzsa megszívja magát a folyadékkal.
  4. Helyezzük az edényt egy nagyobb, magas falú tepsibe, amit töltsünk meg annyi forró vízzel, hogy a belső edény közepéig érjen.
  5. Helyezzük a tepsit a sütőbe, süssük 20-40 percig, míg megszilárdul a krém. Ha barnul a teteje, vegyük lejjebb a hőfokot, ha nem szilárdul, emeljünk rajta.
  6. Ha szilárd, mint egy puding, hagyjuk a pulton kicsit kihűlni, közben vegyük lejjebb a sütő hőfokát 150 fokra.

Gyümölcsös réteg

  1. Készítsük el a gyümölcsös réteget. Szűrjük le a befőttet, melegítsük fel alacsony hőmérsékleten, közben keverjünk el kb. 2 dl-t a levéből 2 evőkanál keményítővel. Adhatunk hozzá cukrot is, ha nem elég édes. Adjuk a keveréket a gyümölcshöz, melegítsük, kevergessük, míg be nem sűrűsödik. Hagyjuk ezt is kihűlni kicsit.
  2. Óvatosan kanalazzuk a gyümölcsöt a megsült krémre, és oszlassuk el egyenletesen.

Tojáshab

  1. Verjük fel a tojásfehérjét, míg el nem kezd keményedni. Tovább keverve adjuk hozzá kanalanként a cukrot, míg nagyon kemény és fényes habot nem kapunk. Kenjük a desszert tetejére, vagy tegyük habzsákba, és nyomjunk belőle habrózsákat szorosan egymás mellé.
  2. Szitáljuk a maradék porcukrot a hab tetejére, és toljuk a sütőbe (ekkor már a vizes tepsi nélkül). Süssük-szárítsuk, míg a hab megkeményedik és nagyon enyhén megbarnul.
  3. Lehetőleg azonnal tálaljuk, tejszínnel megöntözve, vagy tejszínhabbal körítve.
  • sütési hőfok: 160°C
  • sütési mód: hőlégkeveréses
  • tepsi mérete: 30*40 cm
  • elkészítettem: 1 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 1
össznézettség: 2 050
elküldve: 0
receptkönyvben: 38
elkészítve: -
Facebookon megjelent: -

szakács

Lousha

Mióta szakács: 2016.06.06.
63 recept

receptjellemzők

konyha: angol
mikor: mindig, ebéd, uzsonna
szakács elkészítette: párszor készített receptek
konyhatitkok: nagyi receptjei
szezon: bármikor
kategória: édes süti
nehézség: közepes
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
kalória: átlagos
elkészítési idő: 60-120 perc
adag: 6 főre
fogás: desszert
alkalom: vasárnapi ebéd

egyéb elnevezések

meggyes habos, habos pudingos szelet

Hozzászólások (1)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

385
tej 600 ml
vaj 30 g
citromhéj 1 citromból nyert
cukor 50 g
tojássárgája 3 db
zsemlemorzsa 80 g
meggybefőtt 200 g
étkezési keményítő 2 csapott ek
meggylé 2 dl
tojásfehérje 3 db
porcukor 180 g