Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Dhal makhani

Dhal makhani
Dhal makhani
100 perc / előkészület: 20 perc főzés: 80 perc
receptkönyvben hozzászólások (9)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Mindig a fiam körül forog a világ. Nem egyszerű neki főzni. Olykor indiai étteremben ebédelünk, ahol is megkóstolta ezt az ételt. Nem is hittem el, de megszerette. Gondoltam, ezzel kedveskedek neki. Nagyon elnyerte tetszését, és az enyémet is, mivel én még soha nem kóstoltam ezt az ételt.

hozzávalók / 4 adag

ajánlat

Vegetáriánusoknak és ínyenceknek kíváló.

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A feketelencsét beáztatjuk egy éjszakára.
  2. Külön a lencsét, és külön a babot feltesszük főni, és ha felforrt, az első főzőlevét leöntjük, újat öntünk alá, amihez teszünk egy kevés sót és feketeborsot. Ebben puhára főzzük a lencsét, babot, leszűrjük, félretesszük. A babnak csak néhány percre van szüksége, hiszen kész.
  3. Egy edényben a vajat felforrósítjuk, és beledobjuk az apróra felvágott hagymát, majd a felaprított fokhagymát és gyömbért. 2 perc múlva a száraz fűszereket és a chutneyt is hozzákeverjük, kicsit pirítjuk, majd következik a vörösbab. Néhány percig ezzel is pirítjuk, majd hozzáöntjük a joghurtot és nagyjából felaprítjuk, hogy  kisebb, darabos püré legyen.
  4. Ha ez felforrt, hozzákeverjük a lencsét, a garam masalát, és a tejszínt, meg 1 ek vajat . Néhány percig forraljuk.
  5. Tálaláskor meghintjük jó sok friss korianderlevéllel.

  • elkészítettem: 1 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 13 780
elküldve: 4
receptkönyvben: 120
elkészítve: 5/7
Facebookon megjelent: -

szakács

Évi néni

Mióta szakács: 2011.07.24.
1830 recept

receptjellemzők

konyha: indiai
szakács elkészítette: párszor készített receptek
költség egy főre: olcsó receptek
szezon: bármikor
kategória: főzelékek
nehézség: közepes
vegetáriánus: lakto vegetáriánus
kalória: átlagos
mikor: ebéd
adag: 4 főre
elkészítési idő: 60-120 perc
fogás: köret

egyéb elnevezések

indiai fűszeres babfőzelék lencsével

Hozzászólások (9)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Deva978
Deva978 Wed, 2017-04-12 14:56

Évi néni, ez az étel valamennyi mennyei lett! Nagy fiam rajongott érte. Egészen biztos, hogy visszatérő vendég lesz az asztalunkon! Köszönöm! :)

Üdvözlettel, Évi

Vass Éva
Évi néni / Vass Éva Wed, 2017-04-12 18:17

Kedves Évi! Örülök,ha másokat is megragadnak ezek az ízek. Nálunk mindig nyerő. Ma olyan Stáhl Judit receptjét láttam és el is készítettem. Joghurt,lime, kevés méz, só,bors, tandori masala, ebbe pácoltam a csirkecomb filét majd zúzott kukorica pehelybe forgattam, sütőben sütöttem.

P.Klára
P.Klára Tue, 2013-02-26 11:00

Most olvastam el a Muszlim asszony c. regényt. Abban a nő állandóan dahlt főzött a családjának, s rizst adott mellé, melyből 3 ujjával kis golyócskákat formált.:)) El sem tudtam képzelni, mi az a dahl. Ezt bizony ki fogom próbálni. Magyarosra fog sikeredni, mert a hozzávalók közül vannak, amelyeket nem is ismerek, de megpróbálom összeszedni.

Vass Éva
Évi néni / Vass Éva Tue, 2013-02-26 17:53

Nagyon finom étel. Éppen tegnap készítettem egy sárga lencsés dahlt csicseriborsóval. Remélem hamarosan az is megjelenik itt. Ha szereted az indiai ízeket, mindenképpen érdemes kipróbálni. Üdv: Évi néni

P.Klára
P.Klára Sun, 2013-03-03 20:31

Szia Éva! - A néni én vagyok:)
Elkészítettem. Persze voltak fűszerek, amelyeket azt sem tudom, hol lehet beszerezni: pl csillagánizs, de összeállítottam magam egy fűszerkeveréket. Először vettem gyömbért is. Végre rájöttem, hogy mi a kínaiban az a roppanós karika:))
Nem könnyű étel ez, viszont izgalmas ízű, és egészséges is lehet, ha ez a bangladesh-i család - a regény szerint - rendszeresen ezt evett:)
Biztos elkészítem máskor is. Azért is, mert mire a lányom eljött, nem maradt egy csepp sem, pedig fente rá a fogát:(

Vass Éva
Évi néni / Vass Éva Sun, 2013-03-03 22:26

Szia Klára!
Azért vigyázz, mert ha túl sokat eszel, lesz néhány kellemetlen órád. Szerintem Bangladeshben azért ették ezt, mert szegények voltak, illetve ott nagyon sok a vegetáriánus. Én imádom az indiai ízeket. Viszonylag gyakran készítem ételeiket. Ha kicsit szétnézel a receptjeim között, találsz ott még jó néhányat. Üdv: Évi néni

P.Klára
P.Klára Tue, 2013-03-05 08:29

Intésedet igazolhatom, Éva:)
De ez nem tartott vissza, hogy másodszor is lakmározzak belőle.
Ez a bangla család Londonban élt, nem is nagyon szegényesen, ebből gondolom, hogy nem csak kényszerből főzött ilyet az asszonyka.
Átnézem majd a receptjeidet, esetleg találok még a család, s a magam fogára valót:)
Szép napot kívánok! Klári

Vass Éva
Évi néni / Vass Éva Wed, 2011-11-02 16:37

Szia!
Ez konkrétan igen, de próbálkozhatsz mással is. Ettől jó ez a lap, hogy ötleteket ad.

Üdv: Évi néni

581
lencse 25 dkg
vörösbab 20 dkg
vaj 2 ek
vöröshagyma 1 közepes fej
fokhagyma 2 gerezd
gyömbér 4 dkg
chili 1 db
római kömény 1 teáskanál
kurkuma 1 teáskanál
csillagánizs 0.5 db
mangó chutney 2 ek
fekete bors 0 ízlés szerint
0 ízlés szerint
paradicsom 20 dkg
joghurt 2 dl
főzőtejszín 2 dl
garam masala 1 ek
koriander 4 dkg