Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Diabetikus almás pite

Diabetikus almás pite
Diabetikus almás pite
70 perc / előkészület: 35 perc főzés: 10 perc sütés: 25 perc
receptkönyvben hozzászólások (4)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Édességre vágytunk, ami beilleszthető a cukorbeteg-diétába. Régi almáslepény receptemre dolgoztam ki ezt a diabetikus variációt, az arányok nekünk beváltak, legközelebb dióval dúsítom, majd ha friss kapor lesz, a kapros-túrós variációt is megsütöm.

hozzávalók / 6 adag

A tésztához

Az almatöltelékhez

A sütőpapírra

ajánlat

Cukorbetegeknek: fenti mennyiség összesen 290 gramm CH-ot tartalmaz, ez 24 kockára vágva darabonként 12 gramm CH. A diabetikus liszt és a xilit (nyírfacukor) glikémiás indexe alacsonyabb, mintha ugyanezt a desszertet hagyományos alapanyagokból készítenénk (arról nem is beszélve, hogy kicsit többet is ehetünk belőle...).

 

A receptet kedves kolléganőmnek, Áginak ajánlom.

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A tejfölt felengedjük fél deci meleg vízzel, belekeverjük a cukrot és az élesztőt.
  2. Villával felverjük a tojást, és kiveszünk belőle egy kiskanálnyit.
  3. A lisztet összemorzsoljuk a vajjal, beledolgozzuk az összes többi összetevőt, a közben felfutott élesztős tejfölt is.
  4. Amíg a tésztát pihentetjük, meghámozzuk és felkockázzuk az almát, és a cukorral, fahéjjal, citromhéjjal együtt megpároljuk, hagyjuk kicsit hűlni.
  5. A tésztát ketté osztjuk, téglalap alakúra nyújtjuk.
  6. A széleit levágjuk, hogy szép egyenes legyen, a maradék darabka tésztát felhasználhatjuk díszítésnek.
  7. Vékonyan kivajazott sütőpapírra helyezzük az egyik tésztalapot, elkenjük rajta a puhára párolt fűszeres almát, ráhelyezzük a másik tésztalapot.
  8. Előmelegítjük a sütőt.
  9. A félretett tojáshoz pár csepp zsiradékot vagy tejet keverünk, ezzel bekenjük a tészta tetejét.
  10. A díszítéshez félretett tésztából annyi gombóckát csípünk le, ahány kockára akarjuk szelni a süteményt, és ezeket elhelyezzük a tészta tetején.
  11. 20 perc sütés után, ha szükséges, felső rácson 3-4 percig sütjük tovább, így gyönyörű színe lesz.
  12. Rácson hagyjuk kihűlni.
  • sütési hőfok: 180°C
  • sütési mód: alul-felül sütés
  • tepsi mérete: 24x38 cm
  • elkészítettem: 1 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 9 249
elküldve: 8
receptkönyvben: 112
elkészítve: 3/8
Facebookon megjelent: -

szakács

Jolimami

Mióta szakács: 2012.01.27.
45 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
mikor: mindig, ebéd, uzsonna
szakács elkészítette: párszor készített receptek
költség egy főre: olcsó receptek
szezon: bármikor
alkalom: buli receptek, vasárnapi ebéd
nehézség: közepes
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
kategória: pite
kalória: magas
elkészítési idő: 60-120 perc
adag: 6 főre
fogás: desszert

egyéb elnevezések

diabetikus sütemény, almás pite, gyümölcsös pite

Hozzászólások (4)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

rega
rega Thu, 2012-08-09 18:27

Sajnos terhességi diabetesem van. Eddig nem voltam édességfüggő, de hogy most nem ehetek, egyfolytában sütit ennék.
Köszönöm a receptet! Nagyon guszta a sütid, a hétvégén meg is fogom sütni...és hogy kiszámoltad a szénhidrátot is, azt külön köszi, így be tudom építeni az étkezésembe már a hétvégén matekozás nélkül!!!!
Köszi mégegyszer!

evapauer
Jolimami / evapauer Thu, 2012-08-09 19:45

Kedves Rega!

Sajnálom, hogy ezt az örömteli állapotot nem élvezheted felhőtlenül, de légy optimista! Párom tavaly december óta, egyik napról a másikra lett cukorbeteg, rögtön inzulinnal kezdte, de már 3 hónapja nem szorul inzulinkezelésre. A diétával és tablettaszedéssel egyensúlyban van. Meggyőződésem, hogy a táplálkozási szokásaink átállításának is köszönhető, hogy nem kell napi 4x bökdösnie magát. tehát létezik ilyen "csoda". Valószínűleg helyrebillent az nzulinrezisztenciája. Emiatt számolgatom az ételek CH-tartalmát és gondoltam, megírom ezeket az adatokat is, hátha segíthetek vele másoknak is. Javaslom, hogy lassan felszívódó, alacsony glikémiás indexű, lassúbb inzulinválaszt kiváltó ételeket fogyassz, nekünk a Diabestar liszt és a xilit jól bevált (ez a lisztfajta az Auchanban kapható és eddig úgy tűnik, ott a legolcsóbb), és persze sok rostos zöldféleséget. A krumplit, rizst, tésztát, tejet és a joghurtot inkább csak messziről nézegetjük, viszont az update tarhonya és a kukoricadara jónak tűnik. Édesítésre -ha "mennyiségre" is szükség van, akkor xilit, ha csak az íz kell, akkor ciklamát tartalmú szerek, és husika, olivaolaj, szőlőmagolaj (salátára). Fura módon a marhahús, bár nem számít szénhidrátnak, mégis gyors inzulinválaszt vált ki, ezért az okosok azt sem ajánlják. Ha van kedved, nézz körül a többi receptem közt is, majdnem mindegyiknél feltüntettem a CH-tartalmat. Egyik kedvencünk a diab. rakott krumpli.
Ha van kérdésed, és gondolod, hogy tudok segíteni, kérdezz bátran.
A hétvégi sütéshez sok szerencsét, Neked és a Pocaklakónak a legjobbakat kívánom! Éva

evapauer
Jolimami / evapauer Sat, 2012-04-07 19:19

Szia! Ez egy közepes méretű tepsire való adag, 24x38-as jött ki nekem. Ha ennél nagyobb tepsit akarsz sütni, akkor szerintem csak alulra teríts tésztát a tepsibe, a töltelék tetejére rakj rácsot a tésztából, akkor kb. annyival kevesebb tészta kell a tetejére, mint amennyivel több kellett az aljára. Így nem kell több tészta, tehát nem kell több vaj se. Picivel több meló, de szép lesz. Egyébként ez a tészta több almát is elbírt volna, de nekem csak ennyi volt itthon. Jó sütést kívánok és szép Húsvétot! Éva

Niggagirl
Niggagirl Sat, 2012-04-07 17:02

Szia! Hátha válaszolsz még holnapig, húsvétra szeretném megsütni és olyat kerestem amibe nem kell 25 dkg vaj:) A kérdésem az lenne: ekkora mennyiségből kijön egy tepsi süti? Köszi

977
finomliszt 35 dkg
vaj 12 dkg
tejföl 5 dkg
tojás 1 db
élesztő 2 dkg
cukor 1 g
vaníliás cukor 10 dkg
1 csipet
gyömbérpor 1 csipet
alma 70 dkg
cukor 70 dkg
fahéj 1 tk
citromhéj 1 citromból nyert
vaj 1 ek