Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Diabetikus rakott krumpli

Diabetikus rakott krumpli
Diabetikus rakott krumpli
55 perc / előkészület: 25 perc sütés: 30 perc
receptkönyvben hozzászólások (5)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Persze mi más lehetne a húsvéti asztalról megmaradt keménytojás sorsa, minthogy egy jó rakott krumpliban átlényegüljön? Sok más receptötlet felmerült, mégis a jól bevált, ámde magas szénhidráttartalmú rakott krumplinál kötöttünk ki. No és mit tehet egy cukorbeteg, aki ebből csak egy mini adagot ehet? Addig-addig álmodozik arról, hogy degeszre tömje pocakját a rakott krumplival, amíg megtalálja a megoldást: semleges ízű jégcsapretekkel rétegezi le a krumplit, így krumpliból feleannyi kell és az étel szénhidráttartalma is csak a fele, mint a hagyományos rakott krumplié. Sőt, szaftosabb és könnyebben nyelhető, mint normál testvére.

hozzávalók / 6 adag

ajánlat

Cukorbetegeknek infó: fenti mennyiségben összesen 180 g szénhidrát van, egy adag tehát 30 g-ot tartalmaz. Ugyanez a mennyiség csak krumpliból készítve közel a duplája lenne. A receptet Gyurcsáné Kondrát Ilona dietetikusnak ajánlom, aki segített bennünket eligazodni a szénhidrátok és glikémiás indexek útvesztőjében.

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. Felkarikázzuk a szilárd hozzávalókat.
  2. A retket sós vízben kb. 15 perc alatt roppanósra főzzük.
  3. Kevés olívaolajon kissé elősütjük a kolbászkarikákat, a zsiradék egy részével kikenjük a jénait.
  4. Leterítjük a hozzávalókat a következő sorrendben: krumpli, tojás, kolbász, retek, tejföl. Addig folytatjuk, amíg van alapanyag. A rétegeket sózzuk, borsozzuk és meglocsoljuk a kolbász sütőzsiradékával. A tetejére tejföl kerüljön és aki nem fogyózik, megszórhatja reszelt sajttal.
  5. Alufóliával lefedve 20 percig sütjük, majd a fóliát levéve pirosra sütjük a tetejét - kb. 10 perc.
  • sütési hőfok: 180°C
  • sütési mód: alul-felül sütés
  • elkészítettem: 3 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 9 904
elküldve: 0
receptkönyvben: 91
elkészítve: 3/8
Facebookon megjelent: -

szakács

Jolimami

Mióta szakács: 2012.01.27.
45 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
fogyókúra: Dukan fenntartó, Dukan megszilárdító
költség egy főre: nagyon olcsó receptek
szakács elkészítette: ritkán készített receptek
szezon: bármikor
diéta: cukormentes, gluténmentes
kategória: egytálételek
nehézség: könnyű
kalória: átlagos
mikor: ebéd, vacsora
elkészítési idő: 30-60 perc
fogás: főétel
adag: 6 főre
alkalom: vasárnapi ebéd

egyéb elnevezések

rakott krumpli, rakott burgonya, könnyű rakott burgonya

Hozzászólások (5)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

finomatfőznék
finomatfőznék Fri, 2012-06-01 12:24

Szia!
A jégcsapretektől más lesz a rakott krumpli íze? Mert én próbáltam krumpli helyett csicsókával, de egészen más íze volt úgy, gondolom a retektől is más íze van.

evapauer
Jolimami / evapauer Fri, 2012-06-01 15:09

Szia! Egy icipicit savanykássá teszi, ami olyan, mintha tejföl helyett kefírt használnál a nyakonöntéshez, de ennél nem több. Maga a retek semleges ízű, nem sokat módosít az összhatáson. Kolléganőm is megcsinálta, nem szólt előre a családjának és ők nem is vették észre, hogy retket esznek krumpli helyett. Se az állaga, se az íze nem változott annyit, hogy feltűnt volna. Viszont a retek egy kis levet enged, amitől könnyebben lesz nyelhető. Sok sikert hozzá! Éva

finomatfőznék
finomatfőznék Mon, 2012-06-04 14:43

Nagyon kedves vagy, hogy máris válaszoltál, feltétlenül ki fogom próbálni! Köszönöm szépen!

finomatfőznék
finomatfőznék Mon, 2012-09-17 19:38

Elkészítettem és várakozáson felüli lett! Pont olyan, mint amilyennek leírtad! Picit savanykásabb, picit levesesebb, de teljesen finom, nem módosította az ízét! Nagyon köszönöm!

evapauer
Jolimami / evapauer Mon, 2012-09-17 23:12

Szia! Nagyon örülök, hogy bevált az ötlet és további örömteli sütést-főzést kívánok! Éva

368
burgonya 75 dkg
jégcsapretek 80 dkg
kolbász 15 dkg
főtt tojás 4 db
tejföl 3 dl
0 ízlés szerint
bors 0 ízlés szerint
olívaolaj 1 ek