Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Diabetikus répatorta

Diabetikus répatorta
Diabetikus répatorta
40 perc / előkészület: 20 perc sütés: 20 perc
receptkönyvben hozzászólások (24)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Egy kicsit átalakíva, de így is finom :)

hozzávalók / 10 adag

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A tojásokat szétválasztjuk. A sárgáját a margarinnal habosra keverjük, hozzáadjuk a többi hozzávalót is, és alaposan elkeverjük.
  2. A tojásfehérjét habbá verjük, és óvatosan a tésztába forgatjuk, ezzel lazítva azt.
  3. Vagy egy kivajazott és lisztezett tortaformába vagy pedig egy szilikonos tortaformába (ezzel is csökkentve a zsiradék használatát)  kenjük a tésztát, és megsütjük.
  • sütési hőfok: 180°C
  • sütési mód: alul-felül sütés
  • elkészítettem: 3 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 1
össznézettség: 38 510
elküldve: 29
receptkönyvben: 414
elkészítve: 21/29
Facebookon megjelent: -

szakács

Timike85

Mióta szakács: 2012.06.04.
22 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
fogyókúra: Dukan fenntartó, Dukan megszilárdító
alkalom: születésnap, vasárnapi ebéd
mikor: mindig
költség egy főre: nagyon olcsó receptek
szakács elkészítette: ritkán készített receptek
szezon: bármikor
diéta: cukormentes
nehézség: könnyű
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
kategória: torta
kalória: átlagos
elkészítési idő: 30-60 perc
fogás: desszert
adag: 10 főre

receptkategóriák

egyéb elnevezések

reform répatorta, répatorta zabpehelylisztből, almás répás torta

Hozzászólások (24)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

beruszka
beruszka Tue, 2014-08-26 20:13

Kedves Timike85, szuper a recept! A család majdnem minden
héten követeli , másnapra szinte nem is marad,és szuperül beillik a cukorbeteg diétánkba:)

szilumilu
szilumilu Sat, 2014-05-03 17:56

Elkészítettem a sütit, finom lett. Viszont mivel CH és Kalória számítás megy nálunk, mindkettőt átszámoltam még egyszer, mert ránézésre is soknak találtam a 302 kalóriás szeletet, és hogy az egész tepsi süteményben több mint 3000 kalória legyen, ez képtelenség. Szóval, a teljes sütiben 1438 kalória van, ez már sokkal reálisabb, főleg ha azt nézem, hogy liszt is alig van benne, cukor egyáltalán nincs, és alma meg répa az alapja. Én nem számolgattam itt 1 adagra meg 10 adagra, hanem egész receptre számolunk, az adag mindenkinek relatív és nagyságrendileg más mennyiséget jelent. Van akinek egy adag egy fél tepsi. De egy normális tepsiben kockára vágjuk a sütit, és 18 szelet kocka süti lett, miután felvágtam. Ezek kb. 5*9 cm-es szeletek. 3 tojást, 2 db almát (ennyi volt itthon), 3 db répát, 12 dkg margarint, 5 dkg bokormogyorót (nem volt dióm), 3 dkg mandulát, 100 g zabpehelylisztet és 80 g kókuszlisztet használtam. Édesítővel készítettem. A kaloriaguru.hu és a kaloriabazis.hu a legpontosabb számító, azzal kalkuláltam ki a kalóriát és ch-ot is. Ennek megfelelően az egész tepsi süteményben 1438 kalória van, és 140,9 gr CH, így egy szelet süti 79,8 kalória és 7,8 g CH. De általánosságban a számítások és kalória értékek sem jók.
Az almánál is nettó grammsúlyt számolunk,mert két almát mire lereszelek, kidobom a csumákat és kinyomom az almalét belőle, már nem is annyi, amennyi. A csonthéjasokat pedig legközelebb kihagyom belőle, mert horror mennyi kalóriát tartalmaznak. 5 dkg mogyoró és 3 dkg mandula 493 kalóriát tartalmaz, és 14,7 g Ch-ot, ami egy 150 gr CH/nap diétánál nagyon sokat számít. Ezt inkább helyettesítem málnával, eperrel, vagy semmivel.
A teljesség igénye nélkül a helyes adatok:
3 db tojás 204 Kcal; 0,9 Ch
2 db alma (15 dkg) 78 Kcal; 20,7 Ch
20 dkg répa 82 Kcal; 19 Ch
5 dkg mogyoró 314 Kcal; 8,3 Ch
3 dkg mandula 179 Kcal, 6,4 Ch
100 gr Zabpehelyliszt 394 Kcal; 69,7 Ch
80 gr Kókuszliszt 187 Kcal; 16,8 Ch

A többit nem számoltam, mert null-null értékesek. Alapvetően elmondható, hogy a lisztet ki lehet váltani kókuszlisztel, csak akkor bőven kell hozzá még tojás vagy valami folyadék, mert sokkal több nedvességet vesz fel, mint bármelyik liszt. Viszont alacsonyabb a kalóriatartalma, és Ch tartalma is sokkal kevesebb.

Timike85
Timike85 / Timike85 Sun, 2014-05-04 13:12

Szia Szilumilu!
Nagyon benne vagy a kalóriaszámítás világába! Tudod ezt a nosalty számolja ,nem aki felrakja a receptet. Ők úgy variálnak rajta ahogy akarnak. Én amikor ezt a receptet feltöltöttem, akkor bögrében adtam meg a mértékegységeket, mert ugye az ember nem mér ki pontosan 10dkg reszelt almát, meg répát. Szóval ezt is ők írták át kb.egy éve. Köszi a pontos kiírást, hátha a nosalty is átgondolja egyszer hogy 3000 kcal-val riogat egy diétás sütit. :)

szilumilu
szilumilu Mon, 2014-03-31 18:06

Én kóstoltam ezt a sütit a hétvégén, sógornőm sütötte meg. Nagyon finom volt és a végtelenségig tudtam volna enni :) Muszáj lesz megsütnöm :)

dorcssa
dorcssa Thu, 2013-10-31 13:59

Szia!

Tetszik ez a recept, de én inkább nyírfacukrot vagy sima cukrot használnék édesítő helyett, vajon abból mennyit érdemes használni? Illetve van most elég sok reszelt répánk (gyümicentrifugából maradt), ha több répát teszek bele az almához képest az nagyon megváltoztatja az állagát?

Timike85
Timike85 / Timike85 Thu, 2013-10-31 14:43

Szia!
Szerintem a répa-alma arány tetszés szerint változtatható, mert az állagát nem változtatja meg. A cukorból a legtöbb recept 1 bögrényit szokott írni, de szerintem egy fél is elég, mert a répa és az alma is édes, de kóstold meg a tésztát és ha úgy érzed nem elég édes, akkor tegyél még bele.

clooney12
clooney12 Thu, 2013-06-20 15:16

Szia! Elkészült a remekmű! Nagyon finom lett! Tényleg jó szaftos. Kicsit magasabb lett mint a tied, de 150 fokon sütve nem volt gond. Lehet, hogy a vaj mennyiségét elméreteztem, mert kicsit túl vajas lett. Köszi, tuti recept!

clooney12
clooney12 Thu, 2013-06-20 10:13

Szia Timike85! Klassznak tűnik a recepted, köszönet érte! Én cukorbeteg vagyok, úgyhogy az ilyen recepteket vadászom. Szeretném megsütni, és annyit kérdeznék, hogy mekkora sütőformában sütötted? Mert látom, hogy vékonyak a tortaszeleteid. De az is igaz, mivel nem cukorral van sütve, nem emelkedik meg eléggé. Nem tudom, ha kisebb formában sütöm, akkor talán magasabb lesz-e, vagy kapok egy tömény, szívós sütit... :)

Timike85
Timike85 / Timike85 Thu, 2013-06-20 11:55

Kedves Clooney12!
A tortaforma átmérője 25cm. Hát őszintén szólva nem tudom milyen lenne kisebb tepsiben vastagabban megsütve. Talán akkor ha alacsonyabb hőfokon sütöd át fog sülni úgy is. Ez a süti finom szaftos az almától és a répától és szerintem ezek miatt nem lesz szép magas mint mondjuk egy piskóta. Remélem tudtam segíteni!
Üdv. Timi

mona28
mona28 Wed, 2013-05-08 14:43

Szió!
Én rutintalan vagyok és azt szeretném kérdezni, hogy mekkora bögréről van szó??? Mert nekem van 3-4-5dl-es bögrém is, és gondolom nem mindegy, hogy a 3 tojást mennyi mennyiséghez adom.
Köszönöm

Timike85
Timike85 / Timike85 Wed, 2013-05-08 14:58

Szia!
Én egy teljesen átlagos bögrét használtam. Szerintem kb. ez a 3 decis méret. Jó sütögetést! :)

fiedler1n
fiedler1n Fri, 2012-10-12 08:47

Szia Timike!
Nagyon tetszik a recept, szeretném kipróbálni. Azt kérdezném, hogy te mennyi folyékony édesítőszert használsz hozzá, és hogyan adagolod, hogy tökéletesen elkeveredjen?
Köszönöm! Nicky

Timike85
Timike85 / Timike85 Sat, 2012-10-13 17:39

Szia!
Hát az édesítő mennyiségét nem tudnám meghatározni. Én úgy szoktam, hogy belenyomok egyszer kétszer aztán megkóstolom, ha nem jó akkor jöhet még bele. :)
Csinálhatod úgy is hogy mindent elkeversz és utána édesíted meg, akkor érzed legalább mennyire édes az alma meg a répa is.
Sok sikert! :)

w.patry
w.patry Tue, 2012-06-26 17:08

Kedves Timike85!
Szerinted zabkorpával vagy búzadarával is elkészíthető a torta a zabpehelyliszt helyett?
Mindenképp szeretném megsütni, de nincs semmi gépem, amivel megőrölhetném a zabpelyhet :S
Válaszodat előre is köszönöm!

Timike85
Timike85 / Timike85 Wed, 2012-06-27 12:11

Kedves w.patry!
Próbáld meg vele nyugodtan, de szerintem akkor csak fél bögrényit használj belőle és utána nézd meg hogy kell-e még bele. De azt is csinálhatod hogy a dióból többet teszel hozzá. Jó sütést....)

Zsuzsó73
Zsuzsó73 Fri, 2012-06-22 11:31

Szia! Szeretném megkérdezni, hogy fél bögre light margarin az 12,5 dkg vagy 25 dkg legyen?
Köszi. A hétvégén megsütném, mert nagyon szimpatikus a recepted!

Timike85
Timike85 / Timike85 Fri, 2012-06-22 14:21

Szia Zsuzsó! Hát én nem mértem le, de szerintem nincs olyan sok. Én abba a bögrébe kanalaztam a margarint, amivel a többi hozzávalót is kimértem. Remélem segítettem.

Zsuzsó73
Zsuzsó73 Fri, 2012-06-22 18:15

Szia!
Köszönöm, félreértettem első olvasásra. Így már világos! Bocs. :)

Timike85
Timike85 / Timike85 Sun, 2012-06-17 10:30

Köszönöm a részletes elemzést. Ha jobban szemügyre vetted volna a hozzávalókat, akkor láttad volna hogy a felsorolás 2. pontja 1 bögre reszelt alma. A leírásomban meg sem említettem a teljes kiőrlésű lisztet. A zabpehelyliszt és a csökkentett szénhidrát tartalmú liszt pedig szerintem ugyan akkora mennyiségű folyadékot vesz fel, ugyanis mindkét fajtát szoktam használni, szóval tudom mi a különbség. A tepsi kikenésén pedig nem tudom hogy lehet fennakadni, de az a te dolgod. Ha érdekel, akkor a rostok azok amik csökkenteni tudják a szénhidrátok gyors felszívódását ( a zsírok kevésbé). Arra nem sikerült rájönnöm, hogy számodra mi az elemi hiba a leírásomban, de a szerkesztők nevében is elnézést kérek, amiért úgy ítéltük meg ezt a receptet, hogy felkerülhet erre az oldalra.

L. Hedvig
L. Hedvig Sat, 2012-06-16 21:19

Ez aztán a hozzáértő recept! Hol van pl. az alma a hozzávalók listájában? És miféle leírás az, hogy vagy teljes kiőrlésű legyen vagy zabpehelyliszt, de még jobb, ha CH csökkentett? Egyáltalán nem mindegy, mert mindhárom fajta liszt más és más mennyiségű folyadékot vesz fel. T.i. a CH csökk. lisztek nagyrészt rostokkal vannak kombinálva. És az a rész, hogy kikened a tepsit zsiradékkal vagy nem, teljesen lényegtelen momentum. Mert 1 dkg vaj nem fog felhízlalni, viszont még a fogyásban is segíthet, hiszen lassítja a CH felszívódást. Ha tényleg szakács vagy, ezt tudni kéne...
Timike, ne haragudj, nem akartalak megbántani, de azért nyilván vannak itt szerkesztők olyan feladatokkal, hogy nézzék át a beküldött recepteket és vegyék észre az elemi hibákat.
Ha valaki nem olvasta el a story részt, csak magát a receptet, akkor így járt!

307
tojás 3 db
alma 10 dkg
sárgarépa 20 dkg
margarin 12 dkg
dió 15 dkg
zabpehelyliszt 180 g
sütőpor 1 csomag
1 csipet
folyékony édesítőszer 10 ml
fahéj 1 tk
kardamom 1 tk
szegfűszeg 1 teáskanál
vaj 1 ek
finomliszt 1 evőkanál