Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Diétás kőrösi csepleszes májas

Diétás kőrösi csepleszes májas
Diétás kőrösi csepleszes májas
90 perc / előkészület: 60 perc sütés: 30 perc
receptkönyvben hozzászólások (2)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Az eredeti Kőrösi csepleszes májas nem igazán diétás étel, és sajnos nem felel meg a minimalizált szénhidrátot használó diétámnak. A számomra is megfelelő átalakítás már régen birizgálta a fantáziámat. Most a húsvéti ünnepek után a "szokás szerint" megmaradt ételek között sült nyúl is volt, amit a családból rajtam kívül senki sem evett. Így ideje volt az átlényegülésének. Az átalakítás nagyon finomra sikerült. A diétám miatt gyakran eszem nyúlhúst, így azóta már ismét elkészítettem főtt nyúlból. Ezzel egy kiváló húsleves alapjaként is szolgált a nyuszi.

hozzávalók / 8 adag

ajánlat

Mindenkinek, aki szereti a finomat és diétázik. "Az, hogy diétázom, nem jelenti azt, hogy nem ehetek finomat."

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A csepleszt hideg vízbe áztatjuk, és félretesszük. A hagymákat megtisztítjuk. A fokhagymát vízben megfőzzük, a vöröshagymát apróra felkockázzuk, és a zsíron megpirítjuk. Nem baj, ha nagyon zsíros, mert a sült nyuszi meg száraz, ezért kiegészítik egymást.
  2. A nyúlhúst a csontokról lefaragjuk, és húsdarálón a csirkemájjal együtt ledaráljuk. A hagymákat szintén ledaráljuk, a nyúlhúshoz adagolva. A kész pépet egy nagy tálba tesszük.
  3. A tálba beleütjük a tojásokat, hozzáadjuk a darált, sós pritaminpaprikát. Kézzel összekeverjük, és közben a zabkorpát és a fűszereket is belekeverjük. Természetesen a darált pritaminpaprika hiányában sót is lehet használni. A bekevert massza állapota függ a tojások nagyságától is. Ezért, ha túl hígnak látjuk, lehet még zabkorpát keverni bele. Lényeg az, hogy fasírt állagú masszát készítsünk.
  4. A csepleszt a hideg vízből kivesszük, és tésztaszűrőben lecsöpögtetjük. A massza két kb. 80-90 dekás cipónak felel meg, ezért a csepleszt két egyenlő részre vágjuk ollóval.
  5. A csepleszeket egyenként kiterítjük, és mindkettőbe beletesszük a massza felét. A masszából cipót formálunk, és a hártyával betekerjük. Tepsibe vagy kenyérsütő formába téve 180 fokon kisütjük. Amennyiben nem akarjuk mindkettőt kisütni, a fagyasztószekrényben fél évig eltartható.
  • sütési hőfok: 180°C
  • sütési mód: alul-felül sütés
  • elkészítettem: 3 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 1
össznézettség: 1 177
elküldve: 0
receptkönyvben: 5
elkészítve: -
Facebookon megjelent: -

szakács

Zoli

Mióta szakács: 2012.02.17.
59 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
fogyókúra: Dukan fenntartó, Dukan megszilárdító
szakács elkészítette: ritkán készített receptek
szezon: bármikor
diéta: cukormentes, laktózmentes, gluténmentes, tejmentes
kategória: húsételek
nehézség: könnyű
költség egy főre: megfizethető receptek
kalória: átlagos
mikor: ebéd, vacsora
elkészítési idő: 60-120 perc
fogás: főétel
adag: 8 főre

egyéb elnevezések

Sült májpástétom, nyúlhúsos májas fasírt, májpástétom, májas cseplesszel takarva, sült májas

Hozzászólások (2)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Geroklemi
Geroklemi Mon, 2015-05-04 16:32

Ismét egy jó recept Zolitól! :-) Köszönjük! Mi recehájnak hívtuk a csepleszt. :-) És nagyon szerettem azt a májast, amit a szüleim készítettek benne! Sajnos, a recept nem lett megörökítve... :-(

pataygyz
Zoli / pataygyz Tue, 2015-05-05 08:12

Kedves Geroklemi!
Köszönöm szépen az elismerő sorokat. A főzést nem kényszerből, hanem szeretetből és érdeklődésből végzem. Ami mellé társulnak az ötleteim is. Ezekből aztán néha kisül, vagy kifől valami finomság. Mindez jól jön a diétázásomhoz, mert változatossá tudom tenni az étkezésemet.
Jó az anagrammád, amit nem tudtam megfejteni.
Viszont nem, csak a nők kíváncsiak, hanem én is. Megnéztem a receptkönyvedet és örömmel fedeztem fel benne több régi receptemet, többek között az eredeti " Kőrösi csepleszes májast is " Valószínű, hogy a szüleid is hasonlóan készítették el anno.
További sikeres sütés - főzést kívánok:
Zoli

536
nyúlhús 1 kg
csirkemáj 50 dkg
sertésháló 1 db
tojás 4 db
zabkorpa 10 ek
vöröshagyma 1 közepes db
fokhagyma 1 közepes fej
mangalica zsír 5 dkg
fűszerpaprika 4 dkg
paprikakrém 2 ek
borsikafű 1 teáskanál
őrölt fűszerkömény 1 kávéskanál
koriander 1 teáskanál
majoranna 1 kk