Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Diétás péksütemények

Diétás péksütemények
Diétás péksütemények
25 perc / előkészület: 10 perc sütés: 15 perc
receptkönyvben hozzászólások (10)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Persze a megkelt tésztát frissen is ki lehet sütni, de én frissen szerettem volna a fiamnak elkészíteni. Így előkészítve pillanatok alatt friss pékárut varázsolunk a reggeliző asztalra és még a pékhez sem kell lemennünk. A dió ugyan benne nem diétás, de finom és egészséges. Úgy gondoltam, a többi liszt ellensúlyozza ezt a kis extra kalóriát.

hozzávalók / 4 adag

ajánlat

Dió nélkül diétázóknak ajánlom.

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A mézzel elkevert kézmeleg vízben felfuttatjuk az élesztőt.
  2. Hozzáadjuk a tejfölt, olajat, majd a liszteket, diót és a sót.
  3. Rugalmas tésztát gyúrunk belőle, amit 1 órát kelesztünk.
  4. A tésztát négy részre osztjuk, megformázzuk és olajozott folpackkal letakarva éjszakára a hűtőbe tesszük.
  5. Reggel az újra megkelt tésztát kivesszük, hogy szoba hőmérsékletűre melegedjen, tetejét tejföllel megkenjük.
  6. A sütőt előmelegítjük 230 fokra hőlégkeverésen és negyed óra alatt megsütjük.
  • sütési hőfok: 230°C
  • sütési mód: hőlégkeveréses
  • tepsi mérete: 30x20 cm
  • elkészítettem: 1 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 6 131
elküldve: 0
receptkönyvben: 33
elkészítve: -
Facebookon megjelent: -

szakács

Évi néni

Mióta szakács: 2011.07.24.
1830 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
fogyókúra: Dukan fenntartó, Dukan megszilárdító
mikor: mindig
költség egy főre: nagyon olcsó receptek
szakács elkészítette: párszor készített receptek
szezon: bármikor
nehézség: könnyű
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
kategória: péksütemény
elkészítési idő: 15-30 perc
kalória: átlagos
adag: 4 főre
diéta: tojásmentes
fogás: köret

receptkategóriák

főkategória: péksütemény
alkategória: zsemle
hasonló kategóriák: bagel, buci, hamburger-buci, briós, édes leveles, perec, kifli, burek, pita, croissant

egyéb elnevezések

diós zsemle, diabetikus lisztkeverékkel készült zsemle, diétás zsemle

Hozzászólások (10)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Artemisz
Artemisz Mon, 2013-02-25 10:21

Ui. Nem a diótól kell félni, hanem a műanyagoktól. Soha nem a természetes élelmiszerektől hízunk és/vagy leszünk betegek.

Artemisz
Artemisz Mon, 2013-02-25 10:18

Kedves Éva!

Diétás liszt nincs (mert nem lehet!), átverés az egész. És persze, jó sok pénzért...

Amiben egyetértünk, a dió kiváló élelmiszer, mert természetes (természetben előforduló, feldolgozatlan). A dió VALÓBAN "élelmiszer", nem iparilag előállított műanyag, mint pl. a "diétás liszt". :)

Üdv.

Vass Éva
Évi néni / Vass Éva Mon, 2013-02-25 14:55

Kedves Artemisz!
Valóban törtem a fejem, hogy teljes kiőrlésű lisztekből én is össze tudnám állítani ezt a keveréket, ami valóban igen drága, bár tudjuk, hogy a teljes kiőrlésű lisztek sem olcsók. Ha lesz rá egy kis időm, biztosan természetesíteni . Üdv: Évi néni

Artemisz
Artemisz Mon, 2013-02-25 17:08

Kedves Éva!

Még egy illúziót összerombolok: a teljes kiőrlésű lisztek is ugyanolyan értéktelen csirízek, mint a "sima". (Ezt már máshol is leírtam.) Ugyanis a liszt (teljes ki)őrlése és felhasználása között optimális esetben is hetek telnek el. Addigra viszont az összes vitálértékét elveszíti, ergo: semmivel nem ér többet. (Csak többe kerül.) A gabonafélék fontos táplálékok, de a gabona (búza, rozs, stb.) őrölt formában semmit nem ér. Az őrlés utáni végtermék a csiríz, ami semmi, de semmi tápanyagot nem tartalmaz, a szervezet nem tudja hasznosítani, így egy része természetes úton távozik, a nagyobbik része lerakódik zsírként.

Akkor mi a megoldás?
Aki valóban egészségesen akar táplálkozni (és nem hízni), annak likvidálnia kell az étrendjéből a lisztet és a mesterséges cukrot.
Hogy ez baromi nehéz, mert a liszt és a mesterséges cukor drog, vagyis jönnek a kínzó elvonási tünetek?
Tudom. De el kell dönteni, hogy mit akarunk. Egy biztos: önámítással nem megyünk semmire.

Az "élelmiszer" gyártók persze tudják mindezt, csak nem fogják a démosz orrára kötni, mert a "fogyókúrás", "diétás" termékek gyártása hatalmas üzlet.
Sőt, Magyarországon még a dietetikai tanszéken sem oktatják a valóban egészséges táplálkozást. A hatalomnak nem érdeke, hogy sok egészséges, hosszú életű nyugdíjas legyen.

Persze, mint írtam (itt vagy máshol), mindenki maga dönti el, hogy mit eszik. Én nem igét hirdetek, csak tájékoztatok. (Sőt, sok cukros-lisztes ételt is készítek, mert van, aki csak azt eszi meg.)

Üdv.

Üdv.

Vass Éva
Évi néni / Vass Éva Mon, 2013-02-25 18:11

Kedves Artemisz!

Én sem eszem ám hűvös halomba a lisztes-cukrost. Sőt, hosszú évekig nem ettem kenyeret, de most mivel sütök, eszem valamennyit. Tudom, mit ölnek, vesznek el a gabonából, majd újra eladják nekünk, de mivel ebben a korban élünk, ezt kell fogyasztanunk, vagy sem. Én úgy érzem, hogy a lehetőségekhez képest kiegyensúlyozottan táplálkozom, és így is nézek ki. Mértékletességgel, megfelelő válogatással csak életben maradunk, hiszen az ember alakul a környezetéhez, ha már azt ilyen fokon megváltoztatta. Régen is csak fogyasztottak gabonát, ők is megéltek belőle. Sajnos, ha úgy gondolkodom, mi az amit jó szívvel megehetek, akkor bizony hamar felkopna az állam. Mindenki belátása szerint dönti el, mit vesz magához. Nekem ilyen téren igazán lelkiismeret furdalásom sem magammal, sem a családommal nincs. A lehetőségeinket megpróbálom józan módon hasznunkra fordítani és eszerint élni, étkezni. Üdv: Évi néni

Artemisz
Artemisz Tue, 2013-02-26 22:03

Kedves Éva!

(Nem Éva néni, csak Éva, mert már én is lassan néni-korú vagyok... :) )

A nagymamám és dédmamám még a kemencében sütötte a kenyeret, a fehérsége "státusszimbólum" volt... De mégsem betegedtek meg tőle, nem híztak el, mert alig-alig jutott belőle, több volt az éhes száj, mint a kenyér...
Ma már más a helyzet. Ma már minden üzlet, aminek következtében folyamatosan manipulálnak bennünket, és nagyon-nagyon ébernek kell lennünk.
Én nem bízom az életben maradásunkban, de ne legyen igazam.

Minden jót kívánva Neked:
Artemisz

Vass Éva
Évi néni / Vass Éva Wed, 2013-02-27 20:39

Kedves Artemisz!

Itt küldök neked egy kis pozitív energiát, hátha ebben a csúf világban örülsz egy kis jónak is. Üdv: Évi néni

Torma
Torma / Torma Mon, 2013-02-25 10:02

Csodás-mosolygósak Vassika! Hogy a fiad milyen szerencsés!!! Üdv, T:)

380
diabetikus liszt 20 dkg
diabetikus liszt 10 dkg
dió 5 dkg
tejföl 2 ek
víz 1.5 dl
méz 1 teáskanál
friss élesztő 1.5 dkg
dióolaj 1 ek
1 tk