Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Dióhabos kosárka Judyth konyhájából

Dióhabos kosárka Judyth konyhájából
Dióhabos kosárka Judyth konyhájából
140 perc / előkészület: 120 perc sütés: 20 perc
receptkönyvben hozzászólások (5)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Ez egy régi családi recept, Édesanyám - sajnos már régen nincs közöttünk - szokta csinálni régen.....nagyon imádtuk, így én is évente több alkalommal beiktatom az elkészítendő süteményeim közé, s ilyenkor felelevenednek a régi, szép emlékek, a sütés közbeni finom illatok is ehhez hozzásegítenek...

hozzávalók / 6 adag

Tésza

Töltelék

ajánlat

Nem vesznek kárba a kimaradt tojássárgák, ki kell keverni habosra cukorral, így egy finom édességet kapunk. :) Ezen kívül akár rántottához, bundás kenyérhez, ilyesmikhez fel lehet használni. :)

Szólj hozzá!

elkészítés

Tésza

  1. A száraz összetevőket jól összekavarjuk, ezután adjuk hozzá (a tejföl kivételével) a többi összetevőt, jól összedolgozzuk, s annyi tejfölt adunk hozzá, hogy jó állagú tésztát kapjunk (akkor jó a tészta, ha az edény faláról is, s a kezemről is leválik).
  2. A kidolgozott tésztát 4 részre osztjuk, félre tesszük. (Majd mindegyik részből minimum 20 darabnak kell kijönnie.) Elkészítjük a diós habot. Ha ez megtörtént, jöhet az összeállítás.
  3. Részenként - szépen sorban - vékonyra kinyújtjuk a tésztát, pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk, a kis fém kosárkákba ügyesen, finoman belehelyezzük, kissé az oldalához nyomkodjuk - lágyan csak -, a sütő rácsára vagy tepsibe helyezzük.
  4. Ezután mindegyikbe töltünk körülbelül 1 teáskanálnyi meggydzsemet, s a végén befedjük körülbelül 1 teáskanálnyi dióhabbal.
  5. Előmelegített sütőben, 180 fokon, alsó-felső sütéssel, körülbelül 15-20 perc alatt megsütjük (sütőfüggő, lehet látni, mikor szép színű a teteje, akkor megsült).
  6. A kosárkákból kiborogatjuk a kész sütit egy nagyobb, magas falú tepsibe (más edénybe, tálba), mert kellhetnek a kosárka formák (attól függ, kinek, mennyi formája van) a következő adaghoz. Mindezt addig végezzük, amíg el nem fogy a tészta és a hab.
  7. Hagyjuk teljesen kihűlni.
  8. Ha teljesen kihűltek, lefedve 4-5 órát pihentetjük, megszórjuk porcukorral a tetejét, aztán hozzá lehet fogni az elfogyasztásához. :) Igen gyorsan fogy, szemfülesek legyünk, nehogy lemaradjunk, erről a finomságról! :)
  9. Egyszerű, de kicsit hosszadalmas, viszont megéri, mert kiadós és istenien finom.

Töltelék

  1. (Én két részletben szoktam elkészíteni, hogy a felvert fehérje miatt ne essen össze.) Tehát a 4 tojásfehérjét kemény habbá verjük, a fele darált diót összekeverjük a fele porcukorral, fele vaníliás cukorral, a fele rummal, s ezt a felvert habhoz öntjük, összekeverjük vele - majd ugyanígy járunk el a másik felével is, ha elfogyott, s kisült a kosárka fele.
  • sütési hőfok: 180°C
  • sütési mód: alul-felül sütés
  • tepsi mérete: 36x30x3 cm
  • költség: 2000 Ft
  • elkészítettem: 25 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 10 995
elküldve: 7
receptkönyvben: 104
elkészítve: 4/4
Facebookon megjelent: 1

szakács

Walaky

Mióta szakács: 2015.08.05.
151 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
alkalom: farsang, buli receptek, karácsonyi édességek
mikor: mindig
szezon: bármikor
kategória: édes süti
nehézség: közepes
költség egy főre: megfizethető receptek
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
szakács elkészítette: család kedvence receptek
kalória: magas
elkészítési idő: 120 perc felett
adag: 6 főre
fogás: desszert

egyéb elnevezések

diós kosárka, dióhabos kosárka, lekváros-diótöltelékes kosarak

Hozzászólások (5)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

L. Tifani
L. Tifani Sun, 2015-12-20 17:48

Nem maradhat el karácsonykor, imádjuk ezt a sütidet is! Köszönjük - én és a családom, kedves Judyth!

marslako
marslako Tue, 2015-10-13 16:40

Tényleg 120 perc lenne az előkészítés??? valahogy kicsit soknak tűnik!aztán 12 perc alatt elfogy :D

JUDYTH59
Walaky / JUDYTH59 Sun, 2015-12-13 14:02

Próbáld ki, s meglátod, érdemes az időt ráfordítani......az igaz, pillanatok alatt el tud fogyni :)......de éppen az az öröm számunkra, s az elismerés, ha behabzsolják, amit sütöttünk, főztünk......ha nem ízlene, nem lenne finom, no, az lenne a gáz.....az azt jelentené, nem igazán megnyerő - finoman fogalmazva -, amit készítettünk! :) EZ ÍGY IGAZ!!!

1755
finomliszt 50 dkg
porcukor 10 dkg
vaníliás cukor 2 csomag
vaj 25 dkg
sütőpor 1 csomag
tojássárgája 5 db
1 csipet
tejföl 150 g
dió 30 dkg
porcukor 30 dkg
vaníliás cukor 2 csomag
rum 6 ek
tojásfehérje 9 db
meggydzsem 70 dkg
porcukor 10 dkg