Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Diómorzsás szilvás süti

Diómorzsás szilvás süti
Diómorzsás szilvás süti
60 perc / előkészület: 20 perc sütés: 40 perc
receptkönyvben hozzászólások (6)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Lassan..."Vége van a nyárnak, hűvös szelek járnak...". De... még maradt egy icipici "darabka" a nyárból, s a szilvából is!. :) Én ezzel a szilvás sütivel búcsúzom igazán a nyártól... méltó sütemény a búcsúra... egyszerű, nagyon finom, az illata csábító, valóban a hűvös időket idéző, ha elkészítitek, megértitek, milyen illatra gondoltam. :) Érdemes kihasználni még a szilva adta lehetőséget - már nem sokáig lehet -, akár ezzel a finomsággal. :) Melegen ajánlom! :)

hozzávalók / 6 adag

Tészta

Diómorzsa

Töltelék

  • 70 dkg szilva (magozva, kisebb darabokra vágva)

ajánlat

Mivel a szilva kis darabokban kerül bele, könnyen szeletelhető. A diómorzsa magába szívja a sütés közben keletkező gyümölcslevet, és a szegfűszegnek, fahéjnak köszönhetően mesés aromákkal teszi tökéletessé, ezt az egyszerű, de annál finomabb házi süteményt. GLUTÉNMENTESEN: Ha csak kukoricalisztet használunk, és búzadara helyett kukoricadarát teszünk bele, lisztérzékenyek is fogyaszthatják! Én ugyan fogyaszthatom normál liszttel is, de kipróbáltam - itt a receptben is felezve van -, ugyanolyan finom, az élvezeti értékéből semmit nem vett el.

Szólj hozzá!

elkészítés

Töltelék

  1. A szilvákat megmossuk, magját eltávolítjuk, apró kockákra feldaraboljuk.

Diómorzsa

  1. A morzsához a diót ledaráljuk, a többi hozzávalóval alaposan elkeverjük, félretesszük, amíg a tészta elkészül.

Tészta

  1. A tésztához a lisztet tálba öntjük, a cukorral és a csipet sóval, valamint a sütőporral jól elkeverjük. A vajat, a lisztes keverékhez adjuk, alaposan elmorzsoljuk, majd a maradék hozzávalókkal tésztává dolgozzuk, két részre osztjuk. Pihentetni nem kell.
  2. A sütőt 150 fokra előmelegítjük, alsó-felső sütésre állítjuk.
  3. A tepsink méretére (23x38x6) szabunk sütőpapírt úgy, hogy az oldalaira is kerüljön, s ezen a tészta egyik felét kinyújtjuk (közben lisztezem) a méretnek megfelelően, s így tesszük bele a tepsibe.
  4. Ezt megszórjuk egyenletesen a morzsa felével, majd erre a darabolt szilvát osztjuk el, szintén egyenletesen. Erre szórjuk a morzsa másik felét, egyenletesen.
  5. Majd a tészta másik felét méretre nyújtjuk, a tészta tetejét belisztezzük, s nyújtófára tekerve ráillesztjük a töltelékre.
  6. Villával megszurkáljuk a tetejét, s körülbelül 40-50 perc alatt világosbarnára sütjük. (Sütőfüggő, a tepsitől is függhet, mennyi idő kell hozzá, ezért 35-40 perc után már figyeljük, ne hagyjuk magára!)
  7. Még melegen megszórjuk fahéjas porcukorral, hagyjuk kihűlni.
  8. Ha meg bírnánk állni, hogy teljesen kihűljön, úgy szebben lehetne szeletelni, de erre kevés esély van , mert a sütemény illata bizony csábít minket nagyon. :) De azért, ha meg is kóstoljuk egy csík erejéig, a többit várjuk meg, míg tényleg kihűl. :)
  9. Ha ez megtörténik, a széleit körbevágjuk (ezt egy tálkába tesszük, isteni finom ez is), majd tetszőleges nagyságú (én körülbelül 5 cm-es oldalhosszúságú) négyzetekre vágjuk, szépen elrendezzük egy süteményes tálon.
  10. Jó étvágyat kívánok hozzá annak, aki elkészíti! :) Érdemes, nagyon finom! :)
  • sütési hőfok: 150°C
  • sütési mód: alul-felül sütés
  • tepsi mérete: 23X38X6 cm
  • elkészítettem: 15 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 4 867
elküldve: 2
receptkönyvben: 46
elkészítve: 3/3
Facebookon megjelent: -

szakács

Walaky

Mióta szakács: 2015.08.05.
171 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
mikor: mindig
költség egy főre: olcsó receptek
alkalom: buli receptek, vasárnapi ebéd
nehézség: közepes
szezon: nyár
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
kategória: pite
szakács elkészítette: család kedvence receptek
elkészítési idő: 30-60 perc
kalória: magas
adag: 6 főre
fogás: desszert

egyéb elnevezések

szilvás pite diós morzsával, diómorzsás szilvapite, szilvás pite dióval

Hozzászólások (6)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

JUDYTH59
Walaky / JUDYTH59 Mon, 2017-10-02 07:04

Kedves Fresa!

Nem a tetejére, hanem a tésztába, miután a vajjal a sütőporos lisztet elmorzsoltuk, ezután kell az összes többi hozzávalót összedolgozni - ott találod a leírásnál: Tészta, 1. lépés!

Anzsalej
Anzsalej Mon, 2016-10-17 10:40

Úgy alakult, hogy 2 héten belül ez a második elkészített sütemény tőled és, hogy a te recepted ez a szilvás is, az csak az összeállításnál olvastam el. Az első a grízes-almás volt, ami szintén szuper és bevált. Ez is nagyon finom! Másnap, harmadnap....negyednap (ha esetleg marad..- én másfélszeres adagot készítettem a nagy gáztepsiben) A kisebb szemű, lédúsabb szilvát vettem hozzá, ami fantasztikus kombináció volt a dióval. A receptjeidet anyukámnak is továbbadtam, ő még ügyesebb, mint én.

JUDYTH59
Walaky / JUDYTH59 Sun, 2017-07-02 09:59

Kedves "Anzsalej"!

Nagyon örülök, hogy ezt is megtaláltad nálam, s hogy ez is ízlett, jól bevált! Azt mondják, véletlenek nincsenek - jól mondják, én sem hiszek a véletlenekben! :) Remélem, találsz még kedvedre, kedvetekre valót a feltöltéseim között! Neked is és anyukádnak is jó sütögetést!

Ui.: Bocsánat, hogy csak most reagálok, nem vettem észre......volt egy hosszú időszak, hogy egyáltalán nem néztem errefelé, okkal! Lehetséges, mostanában is eljön ez az időszak!

995
finomliszt 25 dkg
kukoricaliszt 25 dkg
porcukor 15 dkg
tojás 1 db
sütőpor 1 csomag
vaj 20 dkg
1 csipet
citromlé 1 citromból nyert
citromhéj 1 citromból nyert
tej 1 dl
dió 15 dkg
búzadara 2 evőkanál
vaníliás cukor 6 csomag
porcukor 10 dkg
fahéj 1 teáskanál
szegfűszeg 1 teáskanál
citromhéj 1 citromból nyert
szilva 70 dkg