Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Diós almáspite 2.

Diós almáspite 2.
Diós almáspite 2.
80 perc / előkészület: 60 perc sütés: 20 perc
receptkönyvben hozzászólások (15)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Hosszú évek kísérletezése eredményezte az almáspitének ilyen módon való készítését.
A dió mindenképpen növeli az almáspite élvezeti értékét. Nem darálom, mert jólesik ropogtatni a dió darabjait. Alapvetően fontosnak tartom, hogy az ételek készítésekor ne aprítsuk az alkotókat a kelleténél jobban, mert a fogaink azért vannak, hogy rágjunk velük.
Ennek látszólag ellentmond, hogy az almatöltelékhez megpárolom vajon az almát, de az ellentmondás csak látszólagos: a sült almán már semmi rágnivaló nincsen, csak feleslegesen nehézzé teszi a sütemény kezelését a túl nagy térfogatú töltelék. A vajon párolt alma egyszerűen krém - nagyon rendben van!

Mai eszköz: "kisrugós"! Vagy inkább: KISRUGÓS! Hihetetlenül praktikus darab! Kizárólag az IKEA árulja, általában 3 különböző méretet egybe csomagolva. Ők hárman a "kisrugós". Olyan habverő eszközök, amelyek egy meghajlított saválló dróton elhelyezett saválló spirálból állnak. A spirál lejár a drótról - nem baj. Egy mozdulat és megint a helyén van.
Mindennemű keverés-kavarás más dimenzióba kerül a "kisrugós"-sal! Nincs többé csomó a rántásban, a habarásban, a mártásban! Összetör mindent és bárhogyan bánok vele, sohasem sértődik meg: ha szétesik egy mozdulattal összerakom; nem olvad meg, nem sül oda, ha ottfelejtem; sohasem deformálódik, békésen tűr mindent. Ha nem kell többé, egyszerűen beáztatom és pár másodperc alatt megint tiszta. Aki egyszer használta, többé soha nélküle!

hozzávalók / 4 adag

A tésztához

A töltelékhez

A tészta megkenéséhez

ajánlat

Sütemény, de annál több! Nehéz, húsos leves után főétel; uzsonnára kávéhoz, teához; a gyereknek tízórai mellé - ilyenkor sokat kell csomagolni, mert az egész osztály igényt tart rá.

Szólj hozzá!

elkészítés

Töltelék elkészítése:


  1. Az almát meghámozom és negyedekre vágva citromos vízbe dobom - hogy ne barnuljon, amíg  a többit hámozom.
  2. Vajat olvasztok és apró kockára vágva hozzáadom az almát. (Az almáspitéhez savanykás almát válasszunk: télen a legjobb a jonatán, a nyári almák közül majdnem mind jó, azok általában savanykásak.)
  3. Fedő nélkül párolom az almát, hogy a nedvesség szabadon távozhasson. Cukrot adok hozzá és őrölt fahéjat. Kevergetem, mikor már üvegesek a darabok a "kisrugós"-sal rásegítek, hogy összetörjenek a darabok. Nem kell egészen simára pépesíteni, kifejezetten jó, ha darabos marad. A leve párologjon el - az a lényeg.
  4. Hűvösre teszem, hogy kihűljön, mire tölteni akarom.

A tészta elkészítése:


  1. Tálba teszem a lisztet, krátert képezek a közepén.
  2. Kis lábaskában 1 dl tejet melegítek, adok hozzá egy evőkanál lisztet és egy evőkanál cukrot és az élesztőt. A "kisrugós"-sal jól összedolgozom. Langyosnál ne legyen melegebb. Megvárom, míg felfut, amit onnan észlelek, hogy nem folyik többé.
  3. Ekkor a liszt kráterébe kotrom, ráhúzok annyi lisztet, hogy ellepje, és a kislábasba megint tejet teszek, megint 1 dl-t. Ehhez most az édesítő tablettáket adom és a vajat, a "kisrugós" használata mellett lassú tűzön összehomogenizálom. Kicsit most melegebb, mint langyos, ezért a tűzről levéve újabb deci tejet adok hozzá.
  4. A liszthez adom, feltéve, hogy ott markánsan látszik a kovász működése. Tojás, citromhéj, só jön még a liszthez.
  5. Először fakanállal dolgozom össze a tésztát, még annyi langyos tejet adok hozzá (még kb. 2 dl-t), hogy a fakanállal ne túl könnyen kezelhető legyen a tészta. Kézzel folytatom a dagasztást, addig, míg a tészta hólyagokat kezd vetni és már sem a tálhoz, sem a kezemhez nem ragad többé.
  6. Kiöntöm a lisztezett deszkára, kettéveszem, két bucit formálok belőle, félreteszem, liszttel meghintem, konyharuhával letakarom.
  7. A duplájára kelt bucik egyikét először kézzel széthúzkodom kedvesen, óvatosan - ilyenkor már nem szabad gyúrni vagy dagasztani. Négyszögletesre alakítom és a lisztezett deszkán sodrófával akkorára nyújtom - mindig a sarkok felé nyújtva -, amekkora a tepsi.

Összeállítás: 


  1. A tepsiben szépen elegyengetem az első tésztát. Rámerem a tölteléket, egyenletesen elkenem. Rá a második tészta - ugyanúgy nyújtva, mint az első.
  2. Egy felvert tojással megkenem, villával sűrűn megbökdösöm. Erre jön a (csapókéssel) durvára vágott dió, majd kevés kristálycukorral meghintem. Már nem kell sokat kelnie - 10 perc.
  3. Előmelegített, forró sütőbe teszem, 5 perc múlva takarékra téve szép pirosra sütöm.
  4. Hidegen szeletelem.

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 9
össznézettség: 79 398
elküldve: 2
receptkönyvben: 364
elkészítve: 1/2
Facebookon megjelent: -

szakács

Harmathy Ildikó

Mióta szakács: 2008.09.03.
313 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
szezon: bármikor
nehézség: közepes
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
kategória: pite
mikor: tízórai, uzsonna
kalória: magas
adag: 4 főre
elkészítési idő: 60-120 perc
fogás: desszert

Hozzászólások (15)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

ENVI
ENVI Wed, 2014-02-26 09:57

Kedves Ildikó!

Ha a tésztába édesítő helyett cukrot szeretnék rakni akkor szerinted mennyit tegyek bele? Köszi előre is. Üdv: Envi

Harmathy Ildikó
Harmathy Ildikó / Harmathy Ildikó Wed, 2014-02-26 10:07

10 dekánál ne többet, de - mint már sokszor írtam - a cukor 'lehúzza' a kelt tésztát, azaz lassabban és kevésbé kel. Nem akarlak a cukorról lebeszélni, csak, hogy tudd, Envi.

szebibi
szebibi Wed, 2011-06-29 17:24

Ajjjjj Ildikó, ha a süti is olyan ízes mint a nyelvezet amit használsz, akkor csak jó lehet! Többször is elolvastam a receptet mert nagyon tetszik ahogyan megfogalmaztad. Szinte magam előtt láttam szorgos kis kacsóidat amint "kedvesen, óvatosan" húzkodják a bucikat.. Gratulálok a recepthez, no meg a fogalmazáshoz!
Üdv,
Ibolya

Törölt Felhasználó
Törölt Felhasználó Thu, 2010-11-11 08:29

Nagyon jok a receptek csak egy baj van,hogy annyi jot talaltam ,hogy egszeruen nem tudom leirni az összeset ,kar ,hogy nem lehet öket kinyomtatni egyesevel!

szurosp
Mr and Mrs Smith / szurosp Mon, 2010-08-16 18:10

Kedves Ildikó! Ma eszembe voltál a kisrugós miatt.:))A múltkoriban az Ikeában vettem én is a storydban leírtak sarkalltak erre. Sajnos már olyat nem lehetett kapni, hogy 3 egybecsomagolva, különböző méretekben, de így is vettem egyet műanyag kivitelezésben, mert csak olyan volt. De! Még soha ilyen sima nem lett a sóskamártásom, pedig egy párszor már készítettem...Tényleg csak egy párat kellet kavarni, és nem is eszeveszetten, és teljesen egynemű lett! Ott álltam felette, és filóztam az élet apró csodáin, hogy az a rugó miért keveri simábbra rántást-habarást, mint a fakanál?! Pedig lassabban, és sokkal kevesebbet kavartam.:DDD De rejtély maradt... Köszi az ötletet: Puszi: Mrs Smith Ui.: Ja, és borzasztóan sajnáltam, amiért nem tudtunk ott lenni, mikor Eszterék ellátogattak hozzád a piacra...No sebaj, még ebben az évben eljutunk oda is!:)))

Harmathy Ildikó
Harmathy Ildikó / Harmathy Ildikó Mon, 2010-08-16 18:34

Nagyon nem szeretném, ha ezidén nem találkoznánk, Drága Mrs Smith!
Lesz NoSalty találkozó is, tudom, hogy tudod, de van egy dédelgetett álmom is, előbb-utóbb kirukkolok vele.
Örülök, hogy Neked is bejött a 'kisrugós'! A műanyag szárral ellátottat magam is alkalmaztam már, kavarásra pont olyan jó, csak egyszer ottfelejtettem a gázláng közelében...... elképzeled az eredményt :-(
Ölellek: Ildikó

Törölt Felhasználó
Törölt Felhasználó Sun, 2010-03-21 09:53

Kedves Ildikó!
Te egy tündér vagy. Köszönöm szépen.
Nagyon tetszenek a receptek, és főleg az, hogy színes képek is vannak hozzá.
Véletlenül tévedtem ide, de érdemes volt, el is mentettem a Könyvjelzőmbe.
Sok jó ötlet, finom receptek egy helyen. Ezután gyakran meglátogatom ezt az oldalt .
Puszi érte

Törölt Felhasználó
Törölt Felhasználó Sun, 2010-03-21 00:27

Kedves Ildikó!
A süteményes tányér mellett megnézném azt a "kisrugós" eszközt is.

1073
finomliszt 500 g
tojás 1 db
citromhéj 1 citromból nyert
vaj 5 dkg
tej 5 dl
élesztő 3 dkg
cukor 1 ek
édesítőszer 12 db
0.25 kávéskanál
alma 1 kg
cukor 10 dkg
vaj 5 dkg
fahéj 0 ízlés szerint
tojás 1 db
dió 5 dkg
cukor 2 dkg