Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Diós almatorta A kis gasztronautától

Diós almatorta A kis gasztronautától
Diós almatorta A kis gasztronautától
75 perc / előkészület: 10 perc főzés: 5 perc sütés: 60 perc
receptkönyvben hozzászólások (2)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Melegen vanília fagyival isteni, de hidegen (sőt másnaposan) is nagyon finom.

hozzávalók / 4 adag

A tésztához

A töltelékhez

A tetejére

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A lisztet (csipet só hozzáadásával) elmorzsoljuk a hideg vajjal, hozzáadjuk a porcukrot és annyi hideg vizet, hogy egy jól formázható tésztát kapjunk. Folpackba csomagoljuk, és egy óráig a hűtőben pihentetjük.
  2. Az almákat megpucoljuk, magházukat eltávolítjuk, és nagyobb darabokra vágjuk. Meglocsoljuk egy fél citrom levével. Összeforgatjuk a cukorral, fahéjjal és kevés szerencsendióval. A diót durvára törjük, és száraz serpenyőben megpirítjuk, majd hozzáadjuk a fűszeres almához.
  3. A tészta 2/3 részét egy kivajazott piteforma aljára simítjuk. Beletesszük az almadarabokat, és tetejére kockázunk néhány  vajdarabkát.
  4. A tészta kisebb részét kinyújtjuk, és az alma tetejére helyezzük. A megmaradt tésztából díszíthetjük a piténket. A tojássárgáját elkeverjük a tejjel, és ezzel kenjük meg a tetejét.
  5. Előmelegített sütőben alacsony hőmérsékleten megsütjük. A sütés vége előtt 10 perccel a tetejére barna cukrot szórunk (v. mézet csurgatunk rá), és aranybarnára pirítjuk.
  • sütési hőfok: 150°C
  • elkészítettem: 5 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 1 576
elküldve: 1
receptkönyvben: 29
elkészítve: 0/1
Facebookon megjelent: -

szakács

A kis gasztronauta

Mióta szakács: 2011.11.24.
142 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
alkalom: születésnap, szüret, vasárnapi ebéd
mikor: mindig
szakács elkészítette: ritkán készített receptek
szezon: bármikor
nehézség: könnyű
költség egy főre: megfizethető receptek
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
kategória: torta
kalória: magas
adag: 4 főre
elkészítési idő: 60-120 perc
fogás: desszert

egyéb elnevezések

almatorta piteformában, diós-almás torta, almatorta dióval

Hozzászólások (2)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Timancs
Timancs Wed, 2012-05-30 11:46

Krémesebb, szebben szeletelhető állagú lesz ha a nyers almát összeforgatod 1-2 evőkanál vaníliás pudingporral vagy étkezési keményítővel. A sülő alma levet ereszt, amit a pudingpor "megköt" és isteni krémes tölteléke lesz! Ha egyszer van kedved próbáld ki!

1136
finomliszt 35 dkg
vaj 15 dkg
porcukor 2 ek
víz 6 ek
1 csipet
alma 1 kg
cukor 14 dkg
dió 10 dkg
fahéj 0 ízlés szerint
szerecsendió 1 késhegynyi
citromlé 1 fél citromból nyert
vaj 5 dkg
tojássárgája 1 db
tej 1 ek
barna cukor 1 ek