Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Diós-fahéjas csiga Gabystól

Diós-fahéjas csiga Gabystól
Diós-fahéjas csiga Gabystól
45 perc / előkészület: 10 perc főzés: 5 perc sütés: 30 perc
receptkönyvben hozzászólások (3)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Több variációt kipróbáltam az évek alatt. Végül ez vált be nálunk. Gyorsan elkészíthető, vacsorához és reggelire is szeretjük.

Ebből a mennyiségből általában 18 db lesz.

A sütésre figyeljünk oda, a megjelölt idő nem szentírás, mert sütőnként változhat.

hozzávalók / 6 adag

A tésztához

A töltelékhez

A kenéshez

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A tészta hozzávalóit a fenti sorrendben beletesszük a kenyérsütő gépbe, és dagasztó/kelesztő programra állítjuk (tejből elsőre 2 dl-t öntsünk a tartályba, ahogy keveri a gép a tésztát, ha szükséges, úgy adjunk még hozzá tejet, mert a liszttől sok függhet).
  2. Ha kézzel dagasztjuk, kevés langyos tejbe pici cukrot tegyünk, élesztőt belemorzsoljuk. Ha felfutott, a liszthez hozzáadjuk, vajat olvasszuk fel, és a tészta hozzátevőivel lágy, de nem ragadós tésztát gyúrunk. 1 órát letakarva kelni hagyjuk.
  3. Ha megkelt a tésztánk, kevés liszttel átgyúrjuk, és téglalap alakúra nyújtjuk kb. fél centi vagstagságúra.
  4. A töltelékethez a vajat felolvasztjuk, hozzákeverjük a diót, fahéjat és a cukrot.
  5. Annyi tejjel melegítsük össze 1-2 perc alatt, hogy lazán kenhető krémet kapjunk, de ne legyen folyós. Kóstoljuk meg, hogy kellemesen édes legyen.  
  6. A diós krémmel megkenjük a tésztát, és mint a bejglit szorosan feltekerjük.
  7. 2 ujjnyi széles csíkokat vágunk, és sütőpapírral bélelt tepsibe rakosgatjuk, ne szorosan, mert még kelni fog. (Ha összeragadnak sincs baj.) 
  8. Előmelegített sütőbe tesszük, amikor már kezd színesedni, pirulni a teteje (kb. 20-25 perc), kivesszük.
  9. A forró cukros tejjel alaposan lekenjük, és kb. 5-10 percre visszatesszük a sütőbe, míg halvány aranysárga színű lesz.
  • sütési hőfok: 200°C
  • elkészítettem: 7 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 1
össznézettség: 6 589
elküldve: 6
receptkönyvben: 114
elkészítve: 2/4
Facebookon megjelent: -

szakács

Gabys

Mióta szakács: 2012.08.10.
138 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
mikor: mindig, reggeli, tízórai, uzsonna, vacsora
alkalom: húsvét, vasárnapi ebéd
szezon: bármikor
kategória: kelt tészta
nehézség: könnyű
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
szakács elkészítette: sokszor készített receptek
elkészítési idő: 30-60 perc
kalória: magas
adag: 6 főre
fogás: desszert

egyéb elnevezések

fahéjas csiga, diós csiga, fahéjas diós tekercs, fahéjas diós kelt tészta

Hozzászólások (3)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Petrás
Petrás / Petrás Sun, 2015-04-19 20:03

Nagyon finom, csak ajánlani tudom! Én kicsit édesebbre csináltam mint a receptben, de ízlés kérdése. :)

csikipi
Csiki Piroska / csikipi Thu, 2013-01-17 09:05

Kedves Gabys!
Jó a fotó és a recept is. Hasonló nekem is van, ajánlom mindenkinek, mert finom. Piroska

Gabys
Gabys / Gabys Thu, 2013-01-17 12:03

Kedves Piroska,
köszönöm szépen a megerősítést:) A fotón a "maradékot" próbáltam valami elfogadható formában "tálalni" mert nálunk nagyon gyorsan elfogy. Szép napot Neked, Gabi

776
tej 2.5 dl
élesztő 2.5 dkg
vaj 10 dkg
finomliszt 40 dkg
fahéj 1 ek
cukor 2 csapott ek
0.25 tk
vaj 10 dkg
dió 20 dkg
fahéj 1 ek
cukor 1 ek
tej 0.5 dl
tej 1 dl
cukor 1 púpozott ek