Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Diós és fahéjas kürtőskalács

Diós és fahéjas kürtőskalács
Diós és fahéjas kürtőskalács
110 perc / előkészület: 90 perc sütés: 20 perc
receptkönyvben hozzászólások (5)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Nagyon szeretjük ezt az édességet, az illata ellenállhatatlan, és igazi kihívásnak ígérkezett a konyhai előállítása grill és kürtöskalács sütőforma nélkül. Nem utolsósorban sokkal olcsóbb, mint az árusoknál, egy árából 6 db tekercs jött ki.

hozzávalók / 3 adag

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A langyos tejbe rakjuk a cukrot, majd a porélesztőt, és felfuttatjuk.
  2. A többi hozzávalóval együtt összegyúrjuk, dagasztjuk, kétszeresére kelesztjük. (Nálam ezt a konyhai rabszolgám, a kenyérsütőgép végzi.)
  3. 2 cipóra osztjuk a megkelt tésztát, mindkét cipót fél cm-esre nyújtjuk, majd pizzavágóval csigavonalban 3cm-es széles egybefüggő csíkot vágunk. Így kapunk mindegyik cipóból egy nagyon hosszú csíkot.
  4. Az elmosott sörösdobozokat, vagy vékonyabb befőttes üvegeket alufóliába csavarjuk, és étolajos kézzel alaposan bekenjük az alufóliát.
  5. A csíkot úgy tekerjük a fóliázott üvegre, hogy félig fedjék egymást a csíkok. Vizes kézzel benedvesítjük a kalács tetejét. (Persze úri módon lehet ecsettel is lekenni.)
  6. Cukrozott dióba, vagy fahájas cukorba hempergetjük őket, kissé meg is nyomva a formát.
  7. Sütőpapíros tepsibe tesszük állítva, majd előmelegített sütőben megsütjük. Még melegen lehúzzuk a formáról és állítva hagyjuk kihűlni.


 

  • sütési hőfok: 200°C
  • elkészítettem: 4 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 5
össznézettség: 17 887
elküldve: 8
receptkönyvben: 386
elkészítve: 6/16
Facebookon megjelent: -

szakács

Dóra81

Mióta szakács: 2011.09.28.
15 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
mikor: mindig
költség egy főre: nagyon olcsó receptek
szakács elkészítette: ritkán készített receptek
szezon: bármikor
kategória: kelt tészta
nehézség: közepes
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
alkalom: karácsonyi édességek
adag: 3 főre
kalória: magas
elkészítési idő: 60-120 perc
fogás: desszert

egyéb elnevezések

kürtöskalács, fahéjas kürtöskalács, diós kürtöskalács

Hozzászólások (5)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Levelcem
Levelcem Sat, 2012-02-25 16:04

Kár, hogy nem nekem jutott eszembe ez az ötletes sütési mód. Milyen büszke lennék most magamra!!! Így Neked gratulálok! Ki fogom próbálni. Már nagyon régen foglalkoztat a gondolat. Egy kicsi aggályom, ill csak kérdésem lenne, nem csúszik össze, vagyis lefelé a tészta mielőtt még megszilárdulna?

Dorbi81
Dóra81 / Dorbi81 Sat, 2012-02-25 18:48

Kedves Levelcem, köszönöm az elismerő szavakat! Ne aggódj, nem csúszik le a tészta, hiszen mikor a tésztacsíkokat feltekered az üvegre, azok fedik egymást, miközben tekered, én néhol össze is csípem őket! Bátran próbáld ki, a közönséged bókjait büszkén bezsebelheted!
Szép napot neked!

Kata lizátor
Kata_lin / Kata lizátor Mon, 2011-12-12 12:07

Nagyon tettszik, hogy nem kell hozzá sok margarin! Jó ötlet, hogy bevizezzük a tészta tetejét, és úgy tapasztjuk rá a "tölteléket"! Kreatív vagy!

996
tej 1.5 dl
vaníliás cukor 1 csomag
instant élesztő 1 tasak (7 gr)
margarin 5 dkg
tojás 2 db
finomliszt 50 dkg
cukor 2 ek
1 csipet
fahéj 0 ízlés szerint
dió 5 dkg
cukor 3 ek