Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Diós fonott kalács vaníliaöntettel

Diós fonott kalács vaníliaöntettel
Diós fonott kalács vaníliaöntettel
100 perc / előkészület: 40 perc sütés: 60 perc
receptkönyvben hozzászólások (8)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Családom egyik kedvence, amit egy jó kis leves után fogyasztunk, majd szinte egész délután rájárunk, hogy véletlenül se maradjon másnapra. Pedig a jó letakart, betakart tészta nagyon hálás, mert másnapra talán még finomabb. Nagyobbik lányunk szerint "ipari mennyiséget" kellene sütni, hogy maradjon másnapra. 

hozzávalók / 10 adag

A kalácshoz

A vaníliaöntethez

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. Az élesztőt a meglangyosított tejben az 5 dkg cukorral felfuttatjuk. 
  2. A liszttel, a tojássárgákkal, a citrom reszelt héjával, a felfuttatott élesztős tejjel, az olajjal és a csipet sóval tésztát dagasztunk, majd meleg helyen letakarva 1 órát pihentetjük. A tésztát kenyérsütőgéppel is el lehet készíteni. 
  3. Amíg a tészta pihen ledaráljuk a diót a cukorral. 
  4. A megkelt tésztát kiborítjuk a gyúródeszkára és 3 felé osztjuk. Cipókat formálunk, kis átgyúrás után letakarva 15-20 percig kelesztjük. 
  5. A megkelt cipók egyikét amennyire csak tudjuk, kinyújtjuk téglalap alakúra. A kinyújtott tésztát megkenjük olvasztott vajjal, majd jó vastagon megszórjuk dióval. Az egyik hosszanti oldalán egészen a széléig, a másik hosszanti oldalán maradjon kb. 2-2,5 cm. A megszórt tésztát szorosan feltekerjük úgy, hogy közben a végeit folyamatosan behajtjuk, hogy ne potyogjon ki a dió. A végére maradjon az a rész ahol nincs dió, ezt a tésztarészt hozzádolgozzuk a tekercshez. Fontos, hogy sehol ne tudjon kijönni a dió. 
  6. Mindezt megcsináljuk a másik két várakozó cipóval. 
  7. A megtöltött rudakat összefonjuk, tekerjük, a végeket alátömködjük, és az egészet egy sütőpapíros tepsibe tesszük és megkenjük tojással.
  8. Előmelegített sütőben megsütjük. Semmiképpen ne melegebb sütőben, mert vastag a tészta, és lassan kell sülnie, hogy ne maradjon nyers. 
  9. Közben a tejből, a 2 vanília pudingból, a 4 tojássárgából, 1 vaníliás cukorral és a 8-10 ek cukorral (ki mennyire szereti az öntetet édesen) elkészítjük az öntetet. 
  10. A kisült kalácsot kis pihentetés után az öntettel és a meggybefőttel tálaljuk.
  • sütési hőfok: 150°C
  • sütési mód: alul-felül sütés
  • elkészítettem: 5 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 5 499
elküldve: 1
receptkönyvben: 194
elkészítve: 3/6
Facebookon megjelent: -

szakács

KissAnett

Mióta szakács: 2012.02.19.
3 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
mikor: mindig
alkalom: húsvét, karácsonyi édességek, újév, vasárnapi ebéd
költség egy főre: olcsó receptek
szakács elkészítette: ritkán készített receptek
szezon: bármikor
kategória: kelt tészta
nehézség: közepes
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
kalória: magas
elkészítési idő: 60-120 perc
fogás: desszert
adag: 10 főre

egyéb elnevezések

diós kelt tészta, diós fonott kalács vaníliapudinggal, diós kelt tészta pudinggal

Hozzászólások (8)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

orbani
orbani Sat, 2012-04-07 20:07

Megcsináltam, nagyon szép lett, hogy finom-e, még nem tudjuk.

gabi3
gabi3 Thu, 2012-03-22 07:24

Köszönöm Anett!!! Kipróbálom, mi is nagyon édesszájúak vagyunk!!! :-)

gabi3
gabi3 Tue, 2012-03-20 22:04

Bocsi, most látom, hogy a recept tetején van még 4 dl tej. Most akkor, hogy is van ez? 4 dl a tésztához, 1,8 liter a pudinghoz?

Futrinka
KissAnett / Futrinka Tue, 2012-03-20 22:47

Szia!
Pontosan! 4 dl a tésztához és 1,8 dl az öntethez. Valóban elég lenne az 1 liter tej, de az akkor puding lenne. Mi úgy szeretjük, ha folyós. És persze ott vannak a tojássárgák is! :-)
Lehet, hogy nagy a mennyiség, de mi sokan vagyunk és sajnos édesszájúak mind.
Üdv: KissAnett

gabi3
gabi3 Tue, 2012-03-20 21:11

Nagyon fincsinek tűnik, én csak az szeretném megkérdezni, hogy az 1,8 liter tej ugye nem mind a tésztához kell??? Ebből kell a pudinghoz is, nem??? (A 2 csomag pudinghoz elvileg 1 liter tej kell.)
Előre is köszi a választ!!!

817
finomliszt 60 dkg
tej 4 dl
élesztő 5 dkg
tojássárgája 3 db
cukor 25 dkg
napraforgó olaj 2 ek
1 csipet
citromhéj 1 citromból nyert
vaj 5 dkg
dió 30 dkg
vaníliás pudingpor 2 csomag
tej 1.8 l
tojássárgája 4 db
vaníliás cukor 1 csomag
cukor 8 ek
meggybefőtt 200 g