Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Diós gyökérkenyér

Diós gyökérkenyér
Diós gyökérkenyér
65 perc / előkészület: 20 perc sütés: 45 perc
receptkönyvben hozzászólások (3)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Próba-szerencse. Nagyon finom, és sokáig friss marad. Na és az élesztő mennyisége sem elhanyagolható. Ezt is kipipálhatom.

hozzávalók / 8 adag

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A mézzel, melasszal elkevert langyos vízbe belemorzsoljuk az élesztőt, megkelesztjük.
  2. Kenyérsütőgép üstjébe töltjük az élesztős vizet, az öregtésztát, a liszteket és a sót, és dagasztó programon (1,5 óra) dagasztjuk, kelesztjük.
  3. A megkelt, lágy tésztát lisztezett deszkán áthajtogatjuk borítékszerűen, majd letakarva negyed órát pihentetjük. Ezt megismételjük még háromszor. Az utolsó hajtogatásnál a szétterített tésztára szórjuk a diót, úgy hajtjuk össze.
  4. Kettévágjuk a tésztát, megcsavarjuk 3-4-szer, és lisztezett (én teflon kacsasütőbe tettem) tepsibe tesszük, még negyed órát kelesztjük.
  5. A sütőbe egy tálba, tepsibe vizet teszünk, hogy a kenyér gőzben süljön.
  6. A megkelt tésztát lespricceljük meleg vízzel, 30 percre tetővel lefedve sütjük 220 fokon hőlégkeverésen, majd a tetőt levesszük, a hőt lecsökkentjük 180 fokra és még 15 percig sütjük, míg szép piros lesz. Rácson kihűtjük.
  • sütési hőfok: 220°C
  • sütési mód: hőlégkeveréses
  • tepsi mérete: 39 cm
  • elkészítettem: 1 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 2
össznézettség: 5 550
elküldve: 0
receptkönyvben: 81
elkészítve: 3/5
Facebookon megjelent: -

szakács

Évi néni

Mióta szakács: 2011.07.24.
1830 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
fogyókúra: Dukan fenntartó, Dukan megszilárdító
mikor: mindig
költség egy főre: nagyon olcsó receptek
szakács elkészítette: párszor készített receptek
alkalom: húsvét, vasárnapi ebéd
szezon: bármikor
konyhatechnológia: kenyérsütő receptek
nehézség: közepes
diéta: laktózmentes, tejmentes
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
kalória: átlagos
fogás: hideg előétel
elkészítési idő: 60-120 perc
adag: 8 főre

egyéb elnevezések

gyökérkenyér, diós kenyér, csavart kenyér dióval

Hozzászólások (3)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Vass Éva
Évi néni / Vass Éva Tue, 2012-07-10 15:49

Kedves Fahéj!
Nyugodtan hagyd ki. Tulajdonképpen édesítésre használom a barna kenyerekbe (mint a mézet, az élesztő felfuttatásához). Talán a formája miatt hívják gyökérkenyérnek. Én is úgy olvastam. Az élesztőből pedig azért kell kevés, mert én a kenyereim 99 %-hoz használok öregtésztát. Nem mellékes, mennyi élesztőt eszünk meg.REgyébként még a finnya gyerekem is nagyon stzerette ezt a kenyeret.Üdv: Évi néni

Fahéj
Fahéj / Fahéj Tue, 2012-07-10 12:08

Kedves Évi néni!
A nádmelasz az mit tesz a tésztával? Kihagyható vajon? Mert nekem olyan nincsen. :((
Nagyon édes kis kenyerek, de mért hívják őket gyökérnek? Olyan vicces. :)
Ja, és az élesztőmennyiség nekem roppantul szimpatikus.
Üdv: Fahéj

410
öregtészta 20 dkg
víz 4 dl
melaszos nádcukor 1 teáskanál
méz 1 teáskanál
napraforgó olaj 2 ek
élesztő 0.5 dkg
kenyérliszt BL80 50 dkg
graham-liszt 15 dkg
dió 5 dkg
1 ek