Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Diós habos

Diós habos
Diós habos
35 perc / előkészület: 25 perc sütés: 10 perc
receptkönyvben hozzászólások (6)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Ezt a süteményt édesanyám nagyon gyakran csinálta kiskoromban. A repect mindig egy kis papírfecnin volt, így fél napokat töltöttünk azzal, hogy megtaláljuk. Így volt ez fél éve, amikor esküvőm alkalmából kértem meg anyát, hogy csináljon pár adagot belőle. Amíg ő a szakácskönyveket lapozta át, én neten próbáltam megkeresni a receptet...sikertelenül. Végül - a könyvek ötödik átlapozása után - anya újfent megtalálta a megsárgult, elvékonyodott cetlit.
Akkor megfogadtam, hogy "digitalizálom" gyermekkorom egyik kedvenc ízét, és közzéteszem annak érdekében, hogy legközelebb könnyebb dolgunk legyen :)

hozzávalók / 10 adag

Az alaphoz

A töltelékhez

  • 25 dkg dió (darált)
  • 20 dkg porcukor
  • 30 ml tej (kevés, amennyit felvesz)

A habhoz

ajánlat

A három részből összerakott sütit lehet még bolondítani a habcsók tetjére szórt darált dióval, vagy akár a töltelékbe is lehet durvább darálmányt használni.

Szólj hozzá!

elkészítés


  1. A  liszthez hozzáadjuk a sütőport és a vaniliás cukrot, majd az így kapott keveréket elmorzsoljuk a margarinnal.
  2. Ezt követően hozzákeverjük a tojások sárgáját. Ezekből esetleg elhagyható egy, a cél, hogy nyújtható masszát kapjunk. Ha kész, rövid időre (5-10 perc) hűtőbe rakjuk, hogy a kezünktől felmelegedett margarin lehűljön kicsit, és könnyebb legyen a nyújtás.
  3. Amíg a massza hűl összeállítható a töltelék.
  4. Ehhez a diót összekeverjük a cukorral, illetve annyi tejjel, amivel épphogy összeáll a massza. Itt is lehet porcukrot használni, hogy a sütemény ne ropogjon majd az ember foga alatt ;)
  5. Kivesszük a hűtőbe rakott masszát, és lisztezett nyújtótáblán elnyújtjuk kb. 3-4 mm vékonyra. Kör formákat szaggatunk belőle. Én kb 3 cm-es formát szoktam használni.
  6. A kiszaggatott formákat zsírozott tepsibe rakjuk (így omlósabbra sül, de használható zsír helyett margarin, vaj is és akár sütőpapíron is süthető).
  7. Minden alapra pakolunk egy egy kiskanálnyi tölteléket úgy, hogy a töltelék mellett még maradjon szabadon a tésztából egy perem.
  8. Utolsó lépésként kemény habbá verjük a tojásfehérjét és ha ez kész, akkor kanállal, vagy akár habnyomóval a tésztás-töltelékes kreációra "sapkákat" készítünk belőle (mintha habcsókot csinálnánk).
  9. Előmelegített (180-200 fokos) sütőben pár perc (10-12) alatt addig sütjük, míg meg nem pirul kissé a sapka a süti tetjén. Vigyázni kell, ne legyen a sütő aljában a tepsi, mert a tészta kiszáradhat.

 


  • sütési hőfok: 180°C

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 20 122
elküldve: 16
receptkönyvben: 492
elkészítve: 15/24
Facebookon megjelent: -

szakács

asztika

Mióta szakács: 2011.01.16.
24 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
szezon: bármikor
kategória: édes keksz
nehézség: közepes
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
mikor: ebéd, uzsonna, vacsora
alkalom: karácsonyi édességek
elkészítési idő: 30-60 perc
kalória: magas
fogás: desszert
adag: 10 főre

egyéb elnevezések

diós habos, karácsonyi sütemény, diós-habos aprósütemény, vendégváró diós aprósüti

Hozzászólások (6)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Dorika0720
Dorika0720 Thu, 2011-12-22 22:06

Szió! A habhoz cukorral és a citrom levével kell felverni a tojásfehérjét? Köszönöm4

817
finomliszt 40 dkg
margarin 25 dkg
sütőpor 1 csomag
vaníliás cukor 3 csomag
tojássárgája 5 db
dió 25 dkg
porcukor 20 dkg
tej 30 ml
tojásfehérje 5 db
porcukor 50 dkg
citromlé 1 fél citromból nyert