Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Diós-habos tekercs

Diós-habos tekercs
Diós-habos tekercs
45 perc / előkészület: 30 perc sütés: 15 perc
receptkönyvben hozzászólások (10)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Általában ünnepekre (karácsonyra) készítjük ezt a receptet, de most nyáron is elkészítettük a hűvösebb időkben. Nagyon finom aprósütemény. Kiváló kávé, tea mellé reggelire, uzsonnára, bármikor...

Egyszerűen nem lehet abbahagyni.:)

hozzávalók / 6 adag

Tésztához

Habhoz

A szóráshoz

  • 15 dkg dió (darálva, de a diópótló őrlemény, a dejó is jó hozzá)

ajánlat

Különösen ajánlom azoknak, akik szeretik a habcsókot! Nemcsak dióval lehet megszórni, ki lehet próbálni kókuszreszelékkel vagy darált mogyoróval is, kinek melyik ízvilág tetszik jobban.

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A tészta elkészítése: A lisztben elkeverjük a cukrot, belereszeljük fél citrom héját.
  2. Elmorzsoljuk benne a margarint.
  3. Az élesztőt felfuttatjuk a 6 ek langyos tejben. Amikor felfutott, összegyúrjuk vele és a tojássárgájákkal a tésztát, amit 3 egyenlő részre osztunk. Figyelem, a tésztában igaz, hogy élesztő van, de nem kell keleszteni!
  4. A tojáshab: Felrakunk vizet forrni egy nagy lábasba, és egy arra alkalmas edényben a gőz felett felverjük a tojásfehérjéket a cukorral. Akkor jó a hab, amikor elkezd az edény falán cukrosodni.
  5. Összeállítás: A tésztát hosszúkás téglalap alakúra nyújtjuk, kb. 3 mm vastagra.
  6. Megkenjük a gőz felett felvert tojáshabbal és megszórjuk dióval. Óvatosan feltekerjük. Először elkészítjük mind a három tekercset.
  7. A tekercseket 1-1,5 cm vastagra felkarikázzuk, és kis lángon úgy 15 percig sütjük a csigákat (én kb. 6 tepsivel sütöttem ki, de volt közte kis tepsi, nagy tepsi is vegyesen, szerintem körülbelül 100 db lehet belőle).
  • sütési hőfok: 180°C
  • elkészítettem: 20 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 3
össznézettség: 19 364
elküldve: 8
receptkönyvben: 211
elkészítve: 11/15
Facebookon megjelent: -

szakács

Sziszi

Mióta szakács: 2012.06.14.
15 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
mikor: mindig, reggeli, tízórai, uzsonna
alkalom: húsvét, buli receptek, karácsonyi édességek, szilveszter
konyhatitkok: nagyi receptjei
költség egy főre: olcsó receptek
szezon: bármikor
kategória: kelt tészta
nehézség: közepes
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
szakács elkészítette: család kedvence receptek
elkészítési idő: 30-60 perc
kalória: magas
adag: 6 főre
fogás: desszert

receptkategóriák

egyéb elnevezések

habos tekercs, dióhabos csiga, dióhabos tekercs

Hozzászólások (10)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

libaláb
libaláb Wed, 2015-09-16 10:42

Nekiláttam. Kapnám ki a vajat a hűtőből, hát akkor látom, hogy nincs itthon egy gramm se, a kék-fehér dobozban, amit vajnak hittem, mascarpone volt. Külföldön élünk, a legközelebbi bolt a szomszéd kerületben van... sebaj, beleraktam vaj helyett a mascarponét :D A tésztéval nagyon könnyű volt dolgozni, a hab jó kemény lett, nem volt kedvem vacakolni, ezért nagyobbakra, "normális" csiga méretűekre gyúrtam és vágtam őket. Már sütés közben isteni illata volt, aztán valamiért elkezdte a diós habot felnyomni, de ettől csak még szebb lett, csigatornyokká alakult, ráadásul finom is volt... jó ez a recept, gyakran fogom készíteni.

--sziszke--
Sziszi / --sziszke-- Mon, 2015-09-21 18:47

A lényeg, hogy sikerült és feltaláltad magad :) szuper hogy így is sikerült. Nem tudom elképzelni mascarponéval a tésztát mert alapvetően ez egy vajas tészta és a vaj elég karakteres ízt ad a tésztának ... de ki tudja majd lehet kipróbálom ha véletlen úgy alakulna :)

KriSom
KriSom Sun, 2015-09-06 21:08

Szia Sziszi! Köszia receptet. Külsőre nyomikák lettek a csigák, mert lágy volt a tészta, de ízre nagy sikere lett mindenkinél :)

--sziszke--
Sziszi / --sziszke-- Mon, 2015-09-21 18:50

nekem sem sikerülnek mindegyik tökéletes formájúra, miután felvágom a csigákat utána még kicsit kézzel szoktam rajtuk igazítani formázgatni általában karácsonykor h kicsit pofásabbak legyenek. de végül is az íz a fontos :) szóval örülök h ízlett nektem

szakove
szakove Thu, 2014-03-27 19:03

Ismét köszi Sziszi a receptet :D Ezt a csigát régóta szerettem volna már elkészíteni, csak nem tudtam milyen néven fut. Nos, nálad megtaláltam, és nagyon örülök neki. A recept ismét egyszerű, gyorsan elkészíthető, jól követhető. A vajat nem volt kedvem morzsolgatni, így enyhén megolvasztottam és kicsit több tejet vett föl a tészta, viszont a végeredmény tökéletes lett. Legközelebb a perecedet következik :)))) Emi

--sziszke--
Sziszi / --sziszke-- Sat, 2014-03-29 00:29

Ismét örülök, hogy tetszik és ízlik a receptem. Mindig igyekszem érthetően és egyszerűen leírni a lépéseket, jó visszajelzést kapni, hogy ez sikerült! :)))
A perecet is csak ajánlani tudom, mi - ami most lassan aktuális is lesz - a húsvéti sonka mellé készítjük, meg néha amúgy is ha van időm még a zsömlét is házilag készíteni :)

--sziszke--
Sziszi / --sziszke-- Sat, 2014-03-29 00:36

ohh és még egy "trükk" a margarin elmorzsolásához, bár lehet h ismered. Ha lereszeled egy nagy lyukú reszelőn, hamarabb el lehet morzsolni a lisztben, mintha csak belevagdosnád.

1122
rétesliszt 50 dkg
margarin 25 dkg
tojássárgája 3 db
citromhéj 0.5 citromból nyert
porcukor 10 dkg
tej 6 ek
élesztő 2 dkg
tojásfehérje 3 db
cukor 35 dkg
vaníliás cukor 2 csomag
dió 15 dkg