Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Diós hókifli Juli konyhájából

Diós hókifli Juli konyhájából
Diós hókifli Juli konyhájából
55 perc / előkészület: 40 perc sütés: 15 perc
receptkönyvben hozzászólások (2)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Egy barátnőm hozott ilyen kifliket a közös nyaralásra, amit az anyukája sütött. Akkoriban még nem érdekelt a sütés-főzés, de nagyon megmaradt az emlékeimben az íze és hogy mennyire szerettem ezt a finomságot, rengeteget meg bírtam enni belőle. Később aztán felkerestem a barátnőm anyukáját, és együtt elkészítettük a kifliket, én pedig serényen jegyzeteltem. Ma már azt hiszem, ugyanolyan finomra sikerül az enyém is, mint Ági mamájáé.

hozzávalók / 6 adag

A tésztához

A töltelékhez

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. Kovászt készítünk. A tej felét meglangyosítjuk, és belemorzsoljuk az élesztőt, teszünk bele 1 kk cukrot és 1 kk lisztet. Langyos helyen, letakarva hagyjuk, míg felhólyagosodik. Kb. 15 perc.
  2. A liszthez hozzáadjuk a csipet sót, elkeverjük, hogy később ne érintkezzen közvetlenül az élesztővel.
  3. Elmorzsoljuk a zsírral, belekeverjük a cukrot, hozzáadjuk a kovászt.
  4. A maradék tejet is apránként hozzáadjuk, lehet hogy nem kell az egész, attól függ, mennyit vesz fel a tészta.
  5. Jól átgyúrjuk, és ismét kelesztjük kb. 30 percet.
  6. Kétfelé vesszük a tésztát, mert egyszerre túl nagy lenne. Egyiket vékonyra kinyújtjuk, és kisebb átmérőjű pohárral köröket szaggatunk belőle.
  7. A darált diót ízlés szerint összekeverjük porcukorral meg egy egész kicsi tejjel, épp csak annyival, hogy megnedvesítse és sűrű masszát kapjunk.
  8. Kiskanállal adagoljuk a diót a karikák közepébe, majd kifliket formálunk, és hajtással lefelé sütőpapírral bélelt tepsibe sorakoztatjuk őket. Valószínűleg a sütőpapír nélkül sem ragad le, mert elég zsíros a tészta. Ne tömjük nagyon meg töltelékkel a kifliket, mert akkor könnyebben szétrepednek.
  9. A másik adag tésztával is ugyanígy járunk el.
  10. 180 fokos sütőben addig sütjük, míg világosbarna lesz a tetejük.
  11. Még forrón vaníliás porcukorba hempergetjük őket, és mikor kihűltek, zárható dobozban tároljuk.
  • sütési hőfok: 180°C
  • elkészítettem: 5 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 28
össznézettség: 47 218
elküldve: 7
receptkönyvben: 139
elkészítve: 5/7
Facebookon megjelent: -

szakács

Juli-fakanállal

Mióta szakács: 2012.02.11.
22 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
mikor: mindig
alkalom: húsvét, buli receptek, karácsonyi édességek
szakács elkészítette: ritkán készített receptek
kategória: aprósütemény
szezon: bármikor
nehézség: közepes
költség egy főre: megfizethető receptek
elkészítési idő: 30-60 perc
kalória: magas
adag: 6 főre
fogás: desszert

egyéb elnevezések

hókifli, diótöltelékes hókifli, kelt hókifli

Hozzászólások (2)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Juli-fakanállal
Juli-fakanállal / Juli-fakanállal Mon, 2014-01-06 09:38

Szia Andi!
Ne haragudj hogy csak most valaszolok, ritkan nezem meg a hozzaszolasokat.
Igen, makkal, lekvarral is szuper, bar ez utobbival meg nem probaltam. Vigyazz ne legyen tul hig a lekvar. A makosat probaltam, ott ugyanolyan tolteleket hasznalhatsz mint a beiglinel.
Sokaig elall ha lezarhato dobozban tartod, omlos marad. Esetleg ne tedd meleg
helyre, ne is hutobe, spajzban vagy erkelyen ha nincs tul hideg. Udv, Juli

anonym
anonym Tue, 2013-12-03 15:05

Szia!
Kérdéseim, meddig áll el? Mákkal, lekvárral is csinálhatom, ugye?
Karácsonyra szeretném, de ünnep előtt dolgozom, legkésőbb 14-15.-e körül tudnám megsütni....szerinte elállna az ünnepekre?
Köszönöm!
Andi

1011
finomliszt 56 dkg
cukor 1.5 ek
tej 3 dl
élesztő 3 dkg
disznózsír 25 dkg
1 csipet
dió 20 dkg
porcukor 5 dkg
tej 2 ek