Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Diós-kekszes sütőtökpite

Diós-kekszes sütőtökpite
Diós-kekszes sütőtökpite
100 perc / előkészület: 60 perc sütés: 40 perc
receptkönyvben hozzászólások (6)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Egy hete álmodozom erről a süteményről, nem bonyolult az elkészítése, csak kicsit hosszadalmas a pürékészítéssel együtt. Csodálatos az íze, illata. A ropogós diós-kekszes réteg pedig még különlegesebbé teszi.

hozzávalók / 8 adag

A tésztához

A töltelék alá

  • 15 dkg kekszmorzsa (zabfalatból vagy csokidarabos száraz kekszből)
  • 1.5 marék dió (vagy bármilyen mogyoróféle, olajos mag)

A töltelékhez

A töltelék tetejére és a tálaláshoz

ajánlat

Sokan tejszínhabbal fogyasztják, nekem már nincs szükség másra hozzá. Alapvetően pikáns és édes sütemény.

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A sütőtök-pürét konzerv formában is vehetjük, de a sütőtök-szezonban a legjobb, ha mi magunk készítjük el. Vágjuk darabokra a tököket, és a sütőben alufólián és alufóliával letakarva, süssük őket addig, amíg kanalazhatóvá nem válik a húsuk. Ha kisebb darabokra vágjuk, hamarabb kész van, de ez a művelet fél órától akár egy óráig is tarthat. Megéri időt szánni rá, a maradék pürét pedig eltehetjük akár a fagyasztóba is.
  2. Míg a tökpüré elkészül, a tésztát összegyúrjuk. Dolgozzuk össze a hozzávalókat kézzel vagy géppel. Formáljunk a masszából golyót, majd korong alakban nyomjuk össze, és fél órát pihentessük a hűtőben.
  3. Fél óra leteltével lisztes deszkán/alátéten nyújtsuk akkorára a tésztát, amekkora formába szeretnénk tenni. A legszebb a piteforma, mert így még díszíthetjük is a szélét, de a kapcsos formában is nagyon szép lehet a pite. A kilógó széleket vagy levágjuk, vagy a kapcsos formában rádolgozzuk a forma oldalára. Mielőtt a formába helyezzük, vékonyan kivajazzuk a tálat. Ezután újra visszahelyezzük a hűtőbe a tésztát fél órára, most már formával együtt.
  4. A megsült tökből kivájjuk a húst, és mikor kihűlt, összedolgozzuk az alapanyagokat. Nem kell nagyon simára keverni, így nem fog majd a sütemény teteje berepedezni. Adjuk hozzá a fűszereket, a tejszínt, tojást és a cukrot.
  5. Helyezzük a kekszet és a diót egy zacskóba, kössük be a száját, és üssük addig a nyújtófával vagy az öklünkkel, amíg apró darabokra nem törnek. Ez a morzsalék megy a hideg tésztára. Nyomkodjuk jól bele, kanál segítségével terítsük szét egyenletesen a tésztán. Ez a réteg fogja megakadályozni, hogy elázzon a tésztánk sütés közben. Isteni, ha a keksz gyömbéres vagy csokidarabos.
  6. A tészta mindig kerüljön vissza a hűtőbe, és csak akkor vegyük elő, ha már kész a töltelék.
  7. Melegítsük elő a sütőt.
  8. Egyenletesen oszlassuk el a tölteléket a tésztán, megszórhatjuk még kis barna cukorral is, mielőtt a sütőbe tennénk. Süssük közepes lángon. Ne süssük túl, kivehetjük, ha a széle már barnás színű, és úgy is megállapíthatjuk, hogy kész van, ha a szélétől 1 cm-re a késünket a töltelékbe szúrva a kés szinte tisztán jön ki, vagyis nem ragad hozzá a püré. Tegyünk a forma alá egy nagyobb tepsit, így megóvjuk a sütőnket. Vigyázzunk a formával. Várjuk meg, amíg kihűl.
  9. Külföldön legtöbbször sűrű tejszínhabbal kínálják.
  • sütési hőfok: 190°C
  • sütési mód: alul-felül sütés
  • tepsi mérete: 23 cm/29 cm cm
  • elkészítettem: 2 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 15 882
elküldve: 4
receptkönyvben: 207
elkészítve: 18/20
Facebookon megjelent: -

szakács

Tuvia

Mióta szakács: 2011.01.12.
97 recept

receptjellemzők

konyha: amerikai
alkalom: Halloween
szakács elkészítette: párszor készített receptek
költség egy főre: olcsó receptek
nehézség: közepes
szezon: ősz
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
kategória: pite
kalória: átlagos
mikor: ebéd, uzsonna, vacsora
elkészítési idő: 60-120 perc
fogás: desszert
adag: 8 főre

egyéb elnevezések

sütőtökös pite, kekszes sütőtök-pite, csokis sütőtökpite

Hozzászólások (6)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

481
finomliszt 175 g
0.5 tk
cukor 1 ek
margarin 113 g
víz 60 ml
vaj 1 ek
kekszmorzsa 15 dkg
dió 1.5 marék
tojás 2 db
habtejszín 100 ml
barna cukor 110 g
sütőtök 400 g
fahéj 1 tk
gyömbér 1 kk
szegfűszeg 1 késhegynyi
0.5 tk
fahéj 0 ízlés szerint
barna cukor 1 ek
habtejszín 1 dl