Diós kosárkák 3. recept

Diós kosárkák 3.
Diós kosárkák 3.
55 perc / előkészület: 25 perc sütés: 30 perc
receptkönyvben hozzászólások (9)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Mindig is szerettem volna kis tortácska sütőformákat. Most végre vettem egyet. A recept alapja Christian Teubner a Világ 100 leghíresebb süteménye című könyvében található pignoli tortácskák (fenyőmagos tortácskák). Mivel nem volt otthon fenyőmagom - egyébként is elég sok kell bele, és nagyon drága -, viszont legyőzhetetlen vágyat éreztem, hogy végre kipróbáljam az újdonsült formácskákat, diót használtam.
Jelentem, nem szeretem a diós sütiket, ebből viszont kettőt is megettem.
Ezenfelül vettem  végre egy kerámia pitetálat is, melynek ára a vicc-kategóriát súrolta (499 Ft). Maradt még omlós tésztám is, úgyhogy ma túrótorta lesz.

hozzávalók / 4 adag

Az omlós tésztához

A töltelékhez

A tetejére

ajánlat

Ha nincs ilyen sütőformánk, vagy nem akarunk vele bíbelődni, az omlós tésztát egyszerűen nyújtsuk ki, béleljünk ki vele egy pitetálat vagy tortaformát, és a masszát töltsük bele, majd ugyanúgy járjunk el, ahogyan a 4. lépéstől írom.

receptjellemzők

konyha: magyar
szezon: bármikor
kategória: édes süti
konyhatitkok: gourmet
nehézség: közepes
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
mikor: ebéd, uzsonna, vacsora
elkészítési idő: 30-60 perc
kalória: magas
adag: 4 főre
fogás: desszert

egyéb elnevezések

dióval töltött kosár, dióval töltött omlós tészta
Szólj hozzá!

elkészítés

  1. Az omlós tészta elkészítésével kezdjük. A száraz hozzávalókat egy tálban elkeverjük, majd hozzáadjuk a tojást és a kockára vágott jeges vajat, és homogén masszává gyúrjuk. (A lényeg, hogy gyorsan dolgozzunk, mert ha a hozzávalók átmelegednek, morzsalékos lesz a tésztánk.)
  2. A tésztabucit folpackba csomagoljuk, és legalább egy órára hűtőszekrénybe tesszük.
  3. Az omlós tésztából vékony karikákat vágunk, és a tortaformákba kb. 2-3 mm vékony tésztaréteget nyomkodunk. (Lehet úgy is, hogy az egész tésztát kinyújtjuk, majd köröket szaggatunk belőle.) A tésztát villával sűrűn megszurkáljuk.
  4. A formákat "vakon" elősütjük, vagyis sütőpapír darabokat teszünk rájuk, és arra például babot vagy más száraz hüvelyeset szórunk. (Mivel nem volt otthon babom, diót szórtam rá, így a pirítást is megspóroltam.)
  5. 200 fokos sütőben 10 percig sütjük így a formákat. (Ez a művelet egyébként elhagyható, de így sokkal ropogósabb lesz a tészta, és nagyobb lesz a kontraszt a puha töltelékkel.)
  6. A töltelékhez a kimért diót száraz serpenyőben pár perc alatt megpirítjuk (vagy a fentiek szerint dióval sütünk vakon), majd késes robotgépben kissé durvább szeműre őröljük.
  7. A cukrot habosra keverjük a tojásokkal, hozzáadjuk a darált diót, az étkezési keményítőt, végül az olvasztott vajat. Habos masszát kapunk.
  8. A masszát a tésztakosarakba kanalazzuk, majd 200 fokos sütőben kb. 5 percig sütjük, míg a krém széle elkezd pirulni. Ezután mindegyik tortácska közepére egy-egy diószemet teszünk és 160 fokon tovább 15-20 percig, pirulásig sütjük.

  • sütési mód: alul-felül sütés

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 6
össznézettség: 21 280
elküldve: 8
receptkönyvben: 269
elkészítve: 2/9
Facebookon megjelent: -

szakács

Juci (strawberry)

Mióta szakács: 2010.03.31.
162 recept

Hozzászólások (9)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Brii84
Brii / Brii84 szo, 2013-12-07 19:17

Elkészítettem! :) Annyi különbséggel hogy a töltelék mákkal készült. Nagyon finom lett!!! :)

brumi.1
brumi.1 cs, 2010-12-09 13:59

Szia Juci!
Nagyon tetszik a recepted, úgy tervezem hogy karácsonyra megsütöm. Csak annyi lenne a kérdésem hogy ebből a mennyiségből hány kis kosárka lesz, illetve ha pitesütő formában szeretném csinálni akkor az hány cm-es legyen?
Előre is köszi a választ
Üdv
Linda

strawberry
Juci (strawberry) / strawberry p, 2010-12-10 17:35

Szia Linda, ne haragudj, de nem emlékszem, hány darab lett belőle :(. Ezt a nagyobb fém kosárkában sütöttem (van kis és nagy méret, de ez szerintem a képen is látszik) 6 db formám van és azt hisze, 2x lett teli, meg még egy pár darab, úgyhogy kb. 15 darab de nem mernék rá megesküdni...szerintem készítsd dupla adagból és akkor lesz jó bőven. Ami a pitetálat illeti, az 28 cm-es.

Törölt Felhasználó
Törölt Felhasználó v, 2010-10-24 13:06

A tésztához nem írtál tojást, mennyit tettél bele?
Van még kosárka recepted, nagyon tetszik?!
Marika

strawberry
Juci (strawberry) / strawberry v, 2010-10-24 13:14

Kedves Marika, valóban kimaradt a tojás, javítottam, egy db kell bele. Egyelőre nincs több ilyen kosárka, de csak most fogom elárasztani a No salty-t adventi-karácsonyi aprósütikkel, főleg, hogy vettem egy garnitúra fém kis kosárkát, jó sok van benne, így nem kell várni, hanem egyszerre lehet sütni sokat. Üdv, Juci

kh
Jahin / kh v, 2010-10-24 11:38

Helló Juci,ez megy az adventi sütik közé...:-)már a blogodon is kinéztem....:-)Puszi :Hajni

1221