Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Diós krumplitorta

Diós krumplitorta
Diós krumplitorta
80 perc / előkészület: 40 perc sütés: 40 perc
receptkönyvben hozzászólások (5)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

A Krumplitorta kisgyerek korom óta minden névnapomon ott díszelgett az aasztalom. Mindig ezt kértem, mivel az a kedvencem. Most is épp ebből falatoztam, hiszen Karácsony előtt ünnepeljük a Viktória napot.

Valójában ősrégi féltve őrzött családi recept, ami majdnem a feledés homályába veszett, hiszen nagyikám készítette nekem egészen 20 éves koromig. Sajnos 10 éve magamnak kell elkészítenem, de a jól bevált  nagyi féle receptet ki kellett kísérletezni. Előkerült a családból az "eredeti recept", amiben a tésztalapokat baracklekvárral kenik, és a krémben van némi rum is. Nem kétlem, hogy ezzel még finomabb, de én az "egyszerű" változatot szeretem.

A legérdekesebb pedig az, hogy  évekig nem tudtam, miért nem ízlik a saját tortám, hiszen úgy csinálom, ahogy le van írva. Ekkor jöttem rá, hogy tényleg mindent betartok, csak margarin helyett vajjal készítem. Csalódottan kellett tudomásul vegyem, hogy ez a sütemény nekem csak margarinnal ízlik, hiszen 20 évig úgy ettem. Az ideit is úgy készítettem, és csodák csodája, mintha megint gyerek lennék!

hozzávalók / 12 adag

A tésztához

A krémhez

ajánlat

Ha nem tudunk szépen szeletelni, kerek 26 cm-es kapcsos forma helyett, használhatunk lapos tepsiket is. Ez az adag tészta 2 db 34x24 cm-es tepsibe elegendő. Így nem kell kettében elszelni a tésztákat, és a kémmel is könnyebb dolgozni, mert nem morzsolódik a tészta teteje. Viszont mivel elég sűrű a nyers tészta, ezért kicsit macerás elsimítani a lapos tepsikben.

A  vajas krém miatt a sütemény igazi élveteti értékét csak hidegen nyújtja.

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A krumplit héjában puhára főzzük, majd még melegen átpasszírozzuk, és megvárjuk, míg kihűl.
  2. A tojásokat szétválasztjuk, a fehérjét kemyén habbá verjük.
  3. Egy tálban összekeverjük a tészta alkotóit, mikor egyenletes, óvatosan hozzákeverjük a habbá vert fehérjéket.
  4. A tésztát egy kivajazott és kilisztezett tortaformába öntjük, majd előmelegített sütőben megsütjük.
  5. A krémhez a  vajat habosra keverjük a cukorral, majd hozzáadjuk a darált diót és a krumplit, jól összedolgozzuk.
  6. Mikor meghűlt a tortalap, háromfelé vágjuk, és megtöltjük a krémmel. Tetszés szerint díszítjük.
  • sütési hőfok: 180°C
  • tepsi mérete: 26 cm
  • elkészítettem: 20 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 2
össznézettség: 6 109
elküldve: 6
receptkönyvben: 100
elkészítve: 1/3
Facebookon megjelent: -

szakács

mewick

Mióta szakács: 2011.04.30.
18 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
alkalom: születésnap
konyhatitkok: nagyi receptjei
szezon: bármikor
nehézség: közepes
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
mikor: tízórai, ebéd, uzsonna
kategória: torta
szakács elkészítette: család kedvence receptek
kalória: magas
elkészítési idő: 60-120 perc
fogás: desszert
adag: 12 főre

receptkategóriák

egyéb elnevezések

krumplis diótorta, krémes diós burgonyatorta, édes krumplitorta dióval

Hozzászólások (5)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

nagyleila
nagyleila Sun, 2012-12-23 22:08

Fantasztikus receptjeid vannak :) Édesanyám anno, hamis gesztenyésnek készített ilyen krémmel töltött sütit. Tényleg nagyon finom, mintha gesztenye lenne benne. Köszönöm ezt a receptedet is!

nikibaba91
nikibaba91 Sat, 2012-03-03 16:15

Kedves Mewich!
A tortán kivül milyen krém van? ami a töltélék, esetleg más?
Köszönöm szépen! :)

mewick
mewick / mewick Mon, 2012-03-05 08:55

Kedves Nikibaba91!

Kívül, belül ugyanaz a diós krumplis krém van.

Üdv:Viki

753
burgonya 35 dkg
cukor 25 dkg
dió 15 dkg
cukrozatlan kakaópor 2 ek
zsemlemorzsa 5 ek
rétesliszt 2 evőkanál
tojás 6 db
sütőpor 2 ek
vaníliás cukor 1 csomag
vaj 1 ek
finomliszt 1 evőkanál
burgonya 40 dkg
vaj 35 dkg
porcukor 40 dkg
dió 25 dkg