Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Diós kupola

Diós kupola
Diós kupola
230 perc / előkészület: 200 perc sütés: 30 perc
receptkönyvben hozzászólások (2)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Én igaz, először készítettem el, egy kedves ismerősöm elküldte üziben a hozzávalókat. A többit saját magam által készítettem el, hisz aki már jártas a sütésben is, annak elég, ha a hozzávalókat küldik meg. Én így vagyok vele, úgy látszik, azért a 40 év sokat számít ennél is, hisz tapasztalat és gyakorlat tesz bennünk jó háziasszonnyá...

hozzávalók / 6 adag

A tésztához

A töltelékhez

ajánlat

Bármilyen alkalomra nagyon jó, és kiadós is...

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. Tészta elkészítése: a lisztet kelesztőtálba öntjük, a közepébe mélyedést készítünk, belemorzsoljuk az élesztőt, hozzáadjuk a cukrot, sót és a meleg, de nem forró tejet, 5 percet állni hagyjuk és a többi hozzávalóval együtt szép simára dolgozzuk.
  2. Félórát kelni hagyjuk hideg helyen, majd jól lisztezett gyúródeszkára borítjuk, két cipót formálunk belőle.
  3. Az egyiket félretesszük, a másikat lisztezett deszkán fél centi vastag téglalappá nyújtjuk.
  4. Elkészítjük a tölteléket: 20 dkg cukrot 2,5 dl vízzel felfőzünk, és a diót leforrázzuk, hozzáadjuk a 5 dkg mazsolát, a 4 dkg zsemlemorzsát és a rumot, v. aromát, a reszelt citrom héját, majd jól elkeverjük és hidegen a tésztára kenjük.
  5. Felcsavarjuk és mint a csigát, összetekerjük, majd ollóval bevágjuk és minden harmadikat behajtjuk. 
  6. Kerek tortaformát, vagy tepsit sütőpapírral kibélelünk és ebbe tesszük bele.
  7. Amikor mindkettővel végeztünk, megkenjük egy felvert tojással, és 2 órára hideg helyre tesszük, ugyanúgy mint a bejglit, két óra múlva kivesszük és meleg helyen félórát kelesztjük.
  8. Előmelegített sütőben 200 fokon, 30 perc alatt készre sütjük.
  9. Ha kihűlt, vászonruhára fordítjuk és lehúzzuk róla a sütőpapírt, visszafordítjuk és mikor teljesen kihűlt, szeleteljük.


 

  • sütési hőfok: 200°C
  • sütési mód: alul-felül sütés
  • tepsi mérete: 39x30 cm
  • elkészítettem: 1 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 2 838
elküldve: 5
receptkönyvben: 50
elkészítve: -
Facebookon megjelent: -

szakács

Gabimami58

Mióta szakács: 2012.04.06.
139 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
mikor: mindig
szakács elkészítette: párszor készített receptek
alkalom: húsvét, karácsonyi édességek, vasárnapi ebéd
költség egy főre: olcsó receptek
szezon: bármikor
kategória: kelt tészta
nehézség: nehéz
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
kalória: magas
elkészítési idő: 120 perc felett
adag: 6 főre
fogás: desszert

egyéb elnevezések

diós kelt tészta, mazsolás diós kupola, kelt kupola diótöltelékkel

Hozzászólások (2)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

1012
finomliszt 50 dkg
margarin 8 dkg
cukor 6 dkg
tojássárgája 2 db
élesztő 4 dkg
vaníliás cukor 2 csomag
2 csipet
tej 2.5 dl
citromhéj 0.5 citromból nyert
cukor 20 dkg
víz 2.5 dl
dió 30 dkg
mazsola 5 dkg
zsemlemorzsa 4 dkg
rum 1 ek
citromhéj 0.5 citromból nyert