Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Diós-lekváros kislinzer

Diós-lekváros kislinzer
Diós-lekváros kislinzer
140 perc / előkészület: 120 perc sütés: 20 perc
receptkönyvben hozzászólások
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

A linzer-gyártás munkás feladat. Sokáig csináltam lyukas linzert, ami még rosszabb, mivel a lyukas rész eldeformálódik, a diót is nehezebb ráragasztani, beleragad a kiszúróba, stb. Közben szidtam, aki kitalálta. Egyszer a keresztlányom (nagy linzer-rajongó) megkérdezte: ugyan minek az a lyuk, hiszen lukat úgyse eszünk. Ekkor jött a megvilágosodás: kis ügyes linzereket kell készíteni, egyforma korongokból. A tetejét gyorsan meg lehet kenni, nem is szórom a diót, csak belenyomom a korongot a tányérra öntött dióba. Még így is sok vele a vacakolás, de az eredmény kárpótol! A sütési időnél 1 tepsi idejét adtam meg (kb. 20 perc), de összességében sokkal tovább tart, mert 4 tepsink van (két tepsit váltogatok).

hozzávalók / 8 adag

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A tojásokat kettéválasztjuk, a sárgáját elkeverjük a tejföllel. A lisztet elkeverjük a porcukorral, a sóval, a szódabikarbónával majd a tojások sárgájával. A hideg vajat belereszeljük a lisztbe, és kézzel összedolgozzuk.
  2. Először úgy tűnik, ebből soha semmi se lesz, de ne veszítsük el a türelmünket! Ahogy a vaj kicsit megmelegszik a kezünktől, a tészta össze fog állni. Ne gyúrjuk tovább, csak addig, míg a tészta már nem ragad se a kezünkre, se a tálra. A tészta kissé kemény, tapintása olyan, mint a gyurmának, de szép sima és sárga. Ekkor már jó.
  3. A becsomagolt tésztagombócunkat legalább egy órára a hűtőbe tesszük. Közben durvára vágjuk a diót, bemelegítjük a sütőt, és sütőpapírral kibéleljük a sütőlapot (ha nincs sütőpapírunk, csak vékonyan zsírozzuk ki, ne lisztezzük.) Ez a tészta 4 sütőlapnyi mennyiség.
  4. A tésztát nyújtsuk ki kb. 3 mm vastagra (vagyis vékonyra). Közben bőven lisztezhetjük a deszkát és a sodrófát is, másképp a tészta leragad.
  5. 5 cm átmérőjű linzer-kiszúróval kiszúrjuk, a cakkos szélű mutatósabb. Csak arra ügyeljünk, hogy páros számú karikánk legyen. A leeső széleket újra átgyúrjuk, kinyújtjuk, és kiszaggatjuk.
  6. A karikák felét megkenjük a tojásfehérjével, és megszórjuk a dióval, könnyedén bele is nyomhatjuk. A sütőlapokra sorakoztatjuk, kisujjnyi közöket hagyva közöttük, mert egy kicsit meg fog dagadni.
  7. A jó meleg sütőben addig sütjük, míg a korongok széle barnulni nem kezd. Az se baj, ha egy-egy darab sötétebbre sül.
  8. Teljesen kihűtjük, és egy-egy pötty (fél kávéskanál) lekvárral összeragasztjuk a feleket. Vigyázzunk, mert frissen könnyen törik. Ebből a mennyiségből 120 darab fél linzer lesz, azaz összeragasztva 60 darab. Fémdobozban másnapra csodásan megpuhul, és két hétig is eláll.
  • sütési hőfok: 180°C
  • sütési mód: alul-felül sütés
  • tepsi mérete: 36x32x2 cm
  • elkészítettem: 25 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 5 466
elküldve: 1
receptkönyvben: 59
elkészítve: 1/3
Facebookon megjelent: -

szakács

koszider

Mióta szakács: 2010.10.23.
85 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
mikor: mindig
költség egy főre: olcsó receptek
kategória: aprósütemény
szezon: bármikor
alkalom: buli receptek, vasárnapi ebéd
nehézség: közepes
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
szakács elkészítette: család kedvence receptek
kalória: magas
elkészítési idő: 120 perc felett
fogás: desszert
adag: 8 főre

egyéb elnevezések

diós-lekváros karika, diós omlós linzer, mini linzer

Hozzászólások

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Még nem érkezett hozzászólás. Legyél te az első!

811
finomliszt 40 dkg
porcukor 20 dkg
vaníliás cukor 1 csomag
tojás 3 db
vaj 30 dkg
tejföl 1 ek
1 csipet
szódabikarbóna 1 csipet
dió 15 dkg
sárgabaracklekvár 30 dkg