Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Diós és mákos csavart kalács

Diós és mákos csavart kalács
Diós és mákos csavart kalács
60 perc / előkészület: 30 perc sütés: 30 perc
receptkönyvben hozzászólások (3)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

A kalács elkészítése több munkát igényel, mint egy egyszerű, csavart kalácsé, de megéri a befektetést, amikor csillogó szemekkel majszolják az elkészített finomságot.

hozzávalók / 4 adag

a tésztához

a dió töltelékhez

a mák töltelékhez

a tetejére

ajánlat

Aki tésztásabb kalácsot szeretne, az a tepsiben még kelesztheti kb. 30 percet.

Szólj hozzá!

elkészítés

a tésztához

  1. Kevés, langyos tejben elkeverünk egy kevés cukrot, belemorzsoljuk az élesztőt, és langyos helyen felfuttatjuk.
  2. Az átszitált liszteket összekeverjük a sóval, közepébe öntjük a felfutott élesztőt, a maradék langyos tejet, a maradék cukrot, felhabosított tojásokat, habtejszínt és az olvasztott vajat.
  3. Puha tésztát dagasztunk, aminek az állaga akkor lesz megfelelő, ha már nem ragad az edény oldalához sem, és a kezünkre sem. Kelesztőtálban, szobahőmérsékleten a duplájára kelesztjük. Kb. 50 perc alatt.
  4. Miután megkelt, enyhén lisztezett munkalapon átgyúrjuk, 12 egyforma adagra osztjuk. További 20 percet pihentetjük, konyharuhával letakarva.
  5. A tésztákat egyenként vékony téglalapokká nyújtjuk, a szűk sütőformánknak megfelelő méretre. Itt most 30x14 cm volt a tepsi mérete. 6 darabra elosztjuk a diós tölteléket, 6 darabra a mákos tölteléket.
  6. Hosszabbik oldalukon mindegyiket külön külön feltekerjük.
  7. Sütőpapírral bélelt sütőformába rakunk 6 diós rudat. Alul 3 db-ot, rá 2 db-ot, a tetejére 1 db-t (piramis szerűen).
  8. Egy másik formába ugyanígy a 6 mákos rudat.
  9. Tetejét felvert tojással megkenjük, mogyoró forgáccsal megszórjuk.
  10. Aki szeretne vastagabb tésztás kalácsot, az a formában még 30 percig kelesztheti. Ez most nem volt összeállítás után kelesztve, mert nem szerettünk volna vastag tésztát.
  11. 180 C-ra előmelegített sütőben kb. 30 perc alatt megsült.
  12. Várjuk meg, míg teljesen kihűl, és csak akkor vegyük ki a sütőpapír segítségével, mert melegen szétcsúszik a forma.

a dió töltelékhez

  1. A darált diót összekeverjük a cukorral, majd a tejjel leforrázzuk. Belekeverjük a többi hozzávalót is.
  2. 6 db kinyújtott lapot töltünk meg a masszával.

a mák töltelékhez

  1. A darált mákot összekeverjük a cukorral, majd a tejjel leforrázzuk. Belekeverjük a többi hozzávalót is.
  2. 6 db kinyújtott lapot töltünk meg ezzel a masszával.

a tetejére

  1. A külön tepsiben piramis szerűen összeállított 6-6 rudat felvert tojással lekenjük, és mogyoró forgáccsal meghintjük.
  • sütési hőfok: 180°C
  • sütési mód: alul-felül sütés
  • tepsi mérete: 30x14 cm

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 6 707
elküldve: 5
receptkönyvben: 233
elkészítve: 6/6
Facebookon megjelent: -

szakács

A konyha világa

Mióta szakács: 2015.03.17.
70 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
mikor: mindig
alkalom: húsvét, buli receptek, karácsonyi édességek
szezon: bármikor
kategória: kelt tészta
nehézség: közepes
receptverseny: Nosalty receptverseny
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
elkészítési idő: 30-60 perc
kalória: magas
adag: 4 főre
fogás: desszert

egyéb elnevezések

diós kalács, mákos kalács, kalács, formázott csavart kalács, bejgli

Hozzászólások (3)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

2538
finomliszt 30 dkg
rétesliszt 30 dkg
kenyérliszt BL80 30 dkg
friss élesztő 4 dkg
habtejszín 2 dl
tej 2.5 dl
tojássárgája 2 db
tojás 1 db
vaj 4 dkg
cukor 10 dkg
1 kávéskanál
dió 25 dkg
cukor 18 dkg
mazsola 7 dkg
tej 1.5 dl
citromhéj 1 citromból nyert
mák 25 dkg
cukor 18 dkg
tej 1.5 dl
aszalt gyümölcsök 7 dkg
citromhéj 1 citromból nyert
tojás 1 db
földimogyoró 5 dkg