Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Diós-mákos-kakaós kalács

Diós-mákos-kakaós kalács
Diós-mákos-kakaós kalács
65 perc / előkészület: 30 perc sütés: 35 perc
receptkönyvben hozzászólások (5)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Ebből a mennyiségből két kalácsot sütöttem, csak az egyik töltött, a másik sima. A sima kalácshoz adtam 1 púpozott ek thang zongot és 1 ek lisztet pluszba. Ha a kalácsok megsültek, lekenhetjük cukros tejjel, és pár percig hagyjuk a lezárt, de még forró sütőben.

hozzávalók / 8 adag

A tésztához

Töltelék 1

Töltelék 2

Töltelék 3 (25 g)

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. Minden hozzávalót előkészítünk egy félórával korábban, hogy minden szobahőmérsékleten legyen.
  2. 1 dl tejbe belemorzsoljuk az élesztőt, rászórunk egy tk cukrot és lisztet, majd langyos helyen felfuttatjuk. A lisztet beleszitáljuk egy nagyobb tálba, a vajat félig felolvasztjuk, ha az alja megolvadt, levesszük a lángról, és elkavarjuk.
  3. A 3 tojássárgáját felverjük a cukorral és egy kevés tejjel, a liszt közepébe beleöntjük a felfutott élesztőt, a tojásos tejet és a puha vajat, a sót a liszt szélére szórjuk, hogy ne találkozzon direktbe az élesztővel, majd egy kanállal kezdjük beledolgozni a lisztet, apránként adagolva a maradék tejet. Majd tovább gyúrjuk kézzel, amíg az edény aljától elválik a tészta. A kezünket belisztezzük, lepucoljuk róla a tésztát, és két egyenlő részre osztjuk.
  4. Külön tálba helyezzük, letakarjuk, és langyos helyen a duplájára kelesztjük.
  5. Ezalatt elkészítjük a tölteléket. A tejet felforrósítjuk, feloldjuk benne a cukrot, majd leforrázzuk a darált diót és darált mákot a 40-40 ml tejjel, még forrón hozzákavarunk egy diónyi vajat és 1-1 ek baracklekvárt mindkét töltelékhez. Ízesítjük vaníliával és reszelt citromhéjjal. A kakaót is elkavarjuk a vajjal és a porcukorral, rövid időre lángra tesszük, hogy kenhető masszát kapjunk.
  6. Ha a tészta megkelt, egyenként kinyújtjuk, az elsőt fél ujjnyi vastagra, ebből 3 téglalapot vágunk, elkenjük rajta a tölteléket, és egyenként felsodorjuk, mint a bejglit. Vigyázzunk, a szélét ne kenjük meg, hogy a töltelék ne jöjjön ki.
  7. Hármas fonással megformázzuk, tepsibe tesszük, és újra kelesztjük 15-20 percet.
  8. Addig megformázzuk a másik kalácsot, ebbe nem teszünk tölteléket, ezért 3 rudat sodruk, és ezt is hármas fonással megfonjuk.
  9. Tojásfehérjével lekenjük, és ha megkeltek, együtt a kettőt megsütjük előmelegített sütőben, szilikonos sütőpapírral bélelt tepsiben (25x11 cm).
  • sütési hőfok: 190°C
  • tepsi mérete: 25x11 cm
  • elkészítettem: 10 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 3 362
elküldve: 2
receptkönyvben: 42
elkészítve: 1/1
Facebookon megjelent: -

szakács

Csiki Piroska

Mióta szakács: 2010.09.12.
222 recept

receptjellemzők

konyha: erdélyi
mikor: mindig, reggeli
alkalom: húsvét, karácsonyi édességek, újév
szezon: bármikor
kategória: kelt tészta
nehézség: közepes
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
szakács elkészítette: család kedvence receptek
kalória: magas
elkészítési idő: 60-120 perc
fogás: desszert
adag: 8 főre

egyéb elnevezések

töltött kalács, háromféle töltelékkel töltött kalács, töltött fonott kalács

Hozzászólások (5)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

982
finomliszt 1000 g
cukor 80 g
friss élesztő 33 g
tej 4.6 dl
tojássárgája 3 db
vaj 110 g
1 teáskanál
dió 15 dkg
cukor 2 ek
tej 40 ml
sárgabaracklekvár 1 ek
mák 15 dkg
cukor 2 ek
tej 40 ml
sárgabaracklekvár 1 ek
citromhéj 1.5 citromból nyert
vanília 0 ízlés szerint
cukrozatlan kakaópor 2 ek
vaj 50 g
porcukor 40 g