Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Diós mákos kelt kalács

Diós mákos kelt kalács
Diós mákos kelt kalács
65 perc / előkészület: 40 perc sütés: 25 perc
receptkönyvben hozzászólások (8)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Édesanyám készítette minden karácsonykor. 2013 októberében angyallá változott, és a családnak én próbáltam elkészíteni. Hát ilyen lett! Sikerült. Biztosan irányított a drága angyalom fentről. :D

hozzávalók / 6 adag

tészta

töltelék

Szólj hozzá!

elkészítés

tészta

  1. Az élesztőt 2 dl tejben 1 teáskanál cukorral felfuttatjuk.
  2. Az átszitált liszthez hozzáadjuk a sót, a maradék cukrot. Átkavarjuk.
  3. A felfuttatott élesztőt beleöntjük a lisztbe, majd hozzáadjuk a maradék langyos tejet, és jól kidagasztjuk. (Én géppel szoktam kb. 5-8 percig.)
  4. Hozzáadjuk a megolvasztott vajat, és addig dagasztjuk, amíg hólyagos nem lesz a tészta.
  5. Kb. 1 órát kelesztjük. Majd 3 részre osztjuk. Ebből a tésztából 3 rúd lesz.
  6. Kinyújtjuk jó vékonyra, kb 0.5 cm-re. Megtöltjük a töltelékkel, és feltekerjük, majd így még kelesztjük kb 30 percig. Megkenjük a tetejét felvert tojással. Előmelegített sütőbe tesszük. 10 perc elteltével újból átkenjük a felvert tojással a tetejét, és sütjük 20 percig.

töltelék

  1. A tejet a cukorral feltesszük főni.
  2. Amikor fő, beleöntjük a mákot vagy a diót, és kb 1 percig még a tűzön főzzük.
  3. Levéve belekeverjük a citromhéjat, s rákenjük a kinyújtott tésztára.
  • sütési hőfok: 180°C
  • elkészítettem: 3 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 16
össznézettség: 111 296
elküldve: 14
receptkönyvben: 120
elkészítve: 12/12
Facebookon megjelent: -

szakács

Atina

Mióta szakács: 2013.02.24.
6 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
mikor: mindig
szakács elkészítette: ritkán készített receptek
szezon: bármikor
kategória: kelt tészta
nehézség: közepes
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
alkalom: karácsonyi édességek
kalória: magas
elkészítési idő: 60-120 perc
adag: 6 főre
fogás: desszert

receptkategóriák

egyéb elnevezések

mákos bejgli, kelt mákos bejgli

Hozzászólások (8)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Levendula5
Levendula5 Tue, 2019-04-23 18:47

Kedves Atina!

Már többször elkészítettem a recepted alapján a kalácsot. Mindig nagy sikere volt.
Utoljára most húsvétkor sütöttem, a gyermekeim nagy örömére.
Köszönöm szépen a receptet!

Üdv.: Irénke

Lacci Bácsi
Kreatívlaci / Lacci Bácsi Sun, 2018-06-24 05:27

Már többször készítettem kalácsot és tapasztalataim alapján , nem kell a tölteléket főzni , elég ha egy kis forró vizet adunk hozzá ,megfelelő mennyiségben . Én szoktam hozzádobni egy két evőkanál búzadarát ,akkor sütésnél nem fog szétrepedni , mert a keletkező gőzöket az felszívja ,nem vehető benne észre ,nem kell megijedni !

VaTAnita
Atina / VaTAnita Fri, 2019-07-12 10:15

Kedves Lacci Bácsi!
Legközelebb én is kipróbálom a grízzel. Köszönöm a tippet!
Üdv Anita

VaTAnita
Atina / VaTAnita Thu, 2017-11-09 09:39

Kedves lasvegas7!
Nem kell a tésztába tojás! Csak a tetejét megkenni, hogy szép fényes legyen. ☺

SzBéla
SzBéla Sun, 2015-09-13 20:56

nagyon finom lett köszönöm:)
lehet hogy kicsit kevesebb töltelék kell bele de ettől függetlenül jók az arányok.

1758
friss élesztő 5 dkg
tej 5 dl
cukor 15 dkg
finomliszt 80 dkg
2 csipet
vaj 10 dkg
tojás 1 db
mák 75 dkg
cukor 45 dkg
tej 4.5 dl
citromhéj 1 db