Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Diós-mákos pozsonyi kifli

Diós-mákos pozsonyi kifli
Diós-mákos pozsonyi kifli
50 perc / előkészület: 30 perc sütés: 20 perc
receptkönyvben hozzászólások (1)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Végre sikerült igazi, márványos tetejű kifliket sütnöm, de nemcsak a küllem, a kifli maga is csodás lett!

 

hozzávalók / 8 adag

Tészta

Diós töltelék

Mákos töltelék

Kenéshez

Szólj hozzá!

elkészítés

Tészta

  1. A lisztet átszitáljuk, hozzáadjuk a porcukrot, sót, margarint és elmorzsoljuk.
  2. A hideg tejbe morzsoljuk az élesztőt, belekeverjük a tojássárgát is. Hozzáöntjük a liszthez, és gyors mozdulatokkal összegyúrjuk. Lefóliázzuk, és fél órára a hűtőbe tesszük.

Diós töltelék

  1. A babapiskótákat lereszeljük, és a dióhoz keverjük. A vizet a cukorral és a többi hozzávalóval felforraljuk, majd a dióhoz öntjük, elkeverjük, hagyjuk kihűlni. Méz azért kell a töltelékbe, hogy nehogy kristályos legyen.

Mákos töltelék

  1. Ugyanúgy készül, mint a diós töltelék.

Töltés

  1. A tésztából 30 db kis golyót készítünk. Ha nagyon precízek akarunk lenni, akár ki is mérhetjük, egy golyónak 30 g súlyúnak kell lennie. Ekkor biztos, hogy egyformák lesznek.
  2. A golyókat egyenként ovális alakúra nyújtjuk. Egy szűk evőkanálnyi tölteléket hosszúkás, amolyan szivar alakúra megformázunk, beletekerjük a tésztába. A két végét csinosan kihegyesítjük, patkó alakúra hajlítjuk. Kenetlen tepsire rakosgatjuk a kész kifliket.

Kenés

  1. Tojássárgájával minden kiflit lekenünk, és hideg helyre tesszük a tepsit, míg a sárgája rászárad.
  2. Ekkor fehérjével kenjük le, áttesszük a tepsit a meleg konyhába és megint várunk, hogy rászáradjon. Amikor megszáradt és olyan, mint a porcelán, ujjunkkal finoman megnyomjuk néhány helyen a kifliket.
  3. 220 fokon sütjük.
  • sütési hőfok: 220°C

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 15
össznézettség: 82 969
elküldve: 19
receptkönyvben: 199
elkészítve: 11/11
Facebookon megjelent: 1

szakács

Sz. Ági

Mióta szakács: 2011.11.04.
49 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
mikor: mindig
szezon: bármikor
alkalom: buli receptek
kategória: édes süti
nehézség: közepes
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
elkészítési idő: 30-60 perc
kalória: magas
fogás: desszert
adag: 8 főre

egyéb elnevezések

pozsonyi kifli, márványos tetejű pozsonyi kifli, diós kifli, mákos kifli

Hozzászólások (1)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

951
finomliszt 50 dkg
margarin 20 dkg
porcukor 5 dkg
élesztő 2 dkg
tej 1.5 dl
tojássárgája 1 db
1 késhegynyi
dió 20 dkg
cukor 8 dkg
méz 4 dkg
babapiskóta 4 dkg
víz 80 ml
citromhéj 0.5 citromból nyert
narancshéj 0.5 narancsból nyert
mazsola 4 dkg
vaníliás cukor 1 csomag
fahéj 1 késhegynyi
mák 20 dkg
cukor 8 dkg
méz 4 dkg
babapiskóta 4 dkg
víz 80 ml
citromhéj 0.5 citromból nyert
narancshéj 0.5 narancsból nyert
mazsola 4 dkg
vaníliás cukor 1 csomag
fahéj 1 késhegynyi
tojás 2 db