Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Diós meggyes csokis süti

Diós meggyes csokis süti
Diós meggyes csokis süti
50 perc / előkészület: 20 perc sütés: 30 perc
receptkönyvben hozzászólások (9)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Ezt a receptet legalább 20-25 éve egy nagyon kedves, régi kolléganőmtől kaptam, én csak Pogány Évi sütijének emlegetem. Tulajdonképpen meggyen és dión kívül bármi mehet bele, amilyen gyümölcsöt szeretünk. Ha nem felejtem el - és van itthon - citrom vagy narancs héját is reszelek bele, nagyon finom pikáns ízt ad neki, sőt néha fél citrusféle levét is belefacsarom. Kakaópor nélkül is készíthető, de tehetünk bele darálatlan mákot is. Legújabban a túravezetői értekezletekre szoktam sütni, mindenki nagy örömére.

hozzávalók / 6 adag

A tésztához

A tetejére

ajánlat

Ez a mennyiség egy kisebb tepsihez való, de én nagy tepsit használok, mert nem szeretjük a nagyon vastag süteményt, és így vendégeknek is szervírozhatóbb. Általában egyfalatos kockákra vágom, hogy ne kelljen beleharapni, csak be kell kapni. A meggy és a dió nem száll le az aljára, csak egy kicsit lesz lejjebb, mielőtt a csokimázat ráöntjük, kilátszik a dió is és meggy is, és nem lesz teljesen sima a teteje, nekünk így tetszik, olyan hepe-hupásan.

Általában cukorban érlelt, lecsepegtetett meggyet szoktam használni. Meggyszezonban 1 kg kimagozott meggyhez 60 dkg cukrot számolok, hagyom, hogy levet eresszen, és leszűröm, üvegekbe téve a tetejét lezárom cukorral. Évekig eláll. Tartósítószer nincs benne! Természetesen friss gyümölcsökkel is készíthető.

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. Egy tálba öntjük a pohár joghurtot (a joghurtos poharat kimossuk, szárazra töröljük), hozzáütjük a 2 egész tojást, jól összekeverjük, majd hozzáadjuk a cukrot. Tovább keverjük, hogy a cukor szinte elolvadjon és szép sima legyen, közben hozzáadjuk az olajat is, azzal is összekeverjük. Amikor már jó, hozzáadjuk az evőkanálnyi csokilapokat, és elkeverjük. (Én ki szoktam egészíteni egy másik pohár joghurtból csordultig, mert a többi hozzávalóból is annyit számolok. Ha nem egészítjük ki, akkor csak addig kell tenni a joghurtos pohárral mért hozzávalókat, amennyi a joghurt volt.)
  2. A kétféle lisztet és a kakaóport egy tálba leszitáljuk, hozzáadjuk a szódabikarbónát, összekeverjük a száraz hozzávalókat, majd apránként adagoljuk a folyékony részhez, habverővel simára keverjük az egészet.
  3. A tepsit kikenjük margarinnal, megszórjuk liszttel, és a masszát beleöntjük, elegyengetjük. A kimagozott meggyet és a durvára vágott diót a tetejére szórjuk, és mehet az előmelegített sütőbe. A tepsit a gázsütő középső polcára kell helyezni, a legalsó polcon esetleg megéghet. Kb. 25-30 perc után tűpróba, ha megsült, lekapcsoljuk a gázt, és benne hagyjuk még 10 percig. A sütőből kivesszük, és hideg kőre tesszük (lehetőleg úgy, hogy ne lépjünk bele).
  4. Közben elkészítjük a csokoládémázat: a csokoládét és a margarint gőz fölött megolvasztjuk, egyneművé keverjük.
  5. Amikor a sütemény teljesen kihűlt, a csokoládémázzal bevonjuk, hagyjuk megdermedni. Amikor a csokimáz megdermedt, fogyasztható.
  • sütési hőfok: 180°C
  • tepsi mérete: 40x29 cm
  • elkészítettem: 15 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 5
össznézettség: 24 733
elküldve: 19
receptkönyvben: 369
elkészítve: 16/23
Facebookon megjelent: -

szakács

Vivike

Mióta szakács: 2013.01.18.
18 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
mikor: mindig
költség egy főre: nagyon olcsó receptek
konyhatitkok: nagyi receptjei
szezon: bármikor
alkalom: buli receptek, vasárnapi ebéd
kategória: édes süti
nehézség: könnyű
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
receptverseny: Sió receptverseny
szakács elkészítette: család kedvence receptek
elkészítési idő: 30-60 perc
kalória: magas
adag: 6 főre
fogás: desszert

egyéb elnevezések

háromcsokis süti, kakaós szelet, diós-meggyes szelet

Hozzászólások (9)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Viriss
Viriss Thu, 2015-07-16 22:48

Már sokszor megcsináltam ezt a sütit, nagyon szeretem. Ma kipróbáltam glutén mentes verzióban is egy rész rizslisztből, egy rész nyílgyökérlisztből és így is nagyon jó lett! Köszi a receptet. :)

tomozi_eva
Vivike / tomozi_eva Fri, 2015-07-17 00:31

Kedves Viriss!

Nagyon örülök, hogy ízlik ez a süti. Biztosan finom az egészségesebb formája is. Én elég ritkán sütök, leginkább a túravezetői értekezletre, ott nagy sikere van a hagyományos változatnak is.
További jó sütögetést.
Üdvözlettel Vivike

madzsid
Anyanya / madzsid Thu, 2015-06-25 15:55

A leírásban olvastam olajat, de a hozzávalóknál nem találtam mennyiséget. Ugyanez a helyzet a kakaóval is. Meg tudnád írni, melyikből mennyi kell bele?

tomozi_eva
Vivike / tomozi_eva Thu, 2015-06-25 16:05

Kedves Madzsid!
Igazad van, teljesen elkerülte a figyelmemet és eddig nem is jelezte senki. Javítani fogom.
Olaj: 3/4 joghurtos pohár
Kakaó: 2-3 púpos evőkanál finom holland kakaó, de ez attól is függ, mennyire szeretnéd kakaósra a tésztát. Én legalább 3 evőkanállal szoktam beletenni, mert azt szeretjük, ha jó fekete és kakaós.
Remélem segítettem.
Üdvözlettel: Vivike

silencio
silencio Sat, 2013-03-16 16:06

Kedves Éva,

köszönöm a receptet, valóban gyors és egyszerű, a végeredmény pedig egy nagyon finom süti lett! :-) Annyit változtattam csak, hogy (félve az elégetésétől) kisebb tepsit választottam, illetve a tetejére tortabevonó helyett 60%-os étcsokit olvasztottam, csak az épp szükséges margarin mennyiséggel.
Biztos jó az általad javasolt nagyság is tepsileg, csak figyelni kell rá. Legközelebb úgy próbálom. :-)

tomozi_eva
Vivike / tomozi_eva Sat, 2013-03-16 17:29

Kedves Silencio!
Örülök, hogy ízlett a süti. Biztosan nem rontott rajta a 60 %-os csoki. Én a Lidl-ben szoktam tortabevonót vásárolni, teljesen fekete és 55 %-os. A magyar tortabevonókat nem szeretem, mert se színe, se íze nincs, viszont ez a Lidl-s nagyon finom. Néha még csoki helyett is esszük. 20 dkg-os kiszerelésben van, és 360 Ft körüli az ára.
Ez az adag valóban egy kisebb tepsire való, viszont akkor sokkal magasabb lesz, mi pedig úgy szeretjük, hogy éppen egyfalatos legyen. Hogy ne égjen meg, én a sütő középső fokára szoktam tenni, így nem tud az alja megégni - nekem legalábbis bejön.
További szép napot és kellemes hétvégét.
Éva

khaikeji
khaikeji Mon, 2013-02-11 23:23

Sajnos ez a tepsi méret nem jó a sütési időhöz.... 20percig sütöttem ekkora tepsiben (direkt elobbre állitottam az orát,hogy csipogjon) és megégett....kökemény lett és égett.. sőőt még a hőmérséklet is csak 170fok volt.... szoval sztem ird át, hogy ez az idő egy kisebb tepsihez jo.... ahol vastagabb a tészta....

tomozi_eva
Vivike / tomozi_eva Tue, 2013-02-12 00:05

Sajnálom, ha nem sikerült. Én mindig ekkora tepsiben sütöm, és még soha nem égett meg és nem lett kemény. Még egy hét után is puha a sütemény. A "story"-ban leírtam, hogy ez tulajdonképpen egy kisebb méretű tepsi adagja, én szoktam nagyobban sütni, mert így szeretjük, ilyen kis falatkáknak. A tepsi méretét nem szeretném átírni, mert én ekkorában szoktam sütni. Próbáld legközelebb egy kisebb tepsibe tenni, hátha akkor nem ég meg.
Még annyit kérdeznék, hogy a sütő melyik polcára teszed a tepsit? Én gázsütőben sütöm, sajnos nincs rajta csak kisláng és nagyláng. Úgy szoktam beállítani, hogy amikor már jól felmelegedett a sütő, akkor kislángra veszem és figyelve a láng nagyságát állítom vissza nagyobbra, csak úgy találomra. És a gázsütő második polcára teszem a rácsot, arra a tepsit. Lehet, hogy ezt nem írtam be a storyba sem, majd elolvasom és pótolom. Lehet, hogy azért égett meg, mert legalul sütötted?
Üdvözlettel, és további jó próbálkozást.
Vivike

770
joghurt 1.75 dl
cukor 1 bögre
tojás 2 db
napraforgó olaj 1 dl
finomliszt 1 bögre
rétesliszt 1 bögre
szódabikarbóna 1 kávéskanál
cukrozatlan kakaópor 4 púpozott ek
meggy 25 dkg
dió 10 dkg
csokoládéforgács 3 ek
tortabevonó 10 dkg
margarin 3 dkg