Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Diós-mézes szelet Tomatotree konyhájából

Diós-mézes szelet Tomatotree konyhájából
Diós-mézes szelet Tomatotree konyhájából
50 perc / előkészület: 20 perc sütés: 30 perc
receptkönyvben hozzászólások (17)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Anyu sütije, amit mindig is imádtam, a puhasága és a krémje miatt. Egyáltalán nem bonyolult, és nagyon finom! Rádásul nem is túl drága!

hozzávalók / 8 adag

Tészta

Töltelék

Szólj hozzá!

elkészítés

Tészta

  1. A tészta hozzávalóit összegyúrjuk, és 12 órán át hideg helyen pihentetjük.
  2. A pihentetés után 3 egyforma darabra vágjuk, a darabokat egyenként kinyújtjuk, és olajjal kikent tepsiben 3 lapot sütünk belőle. Minden lap után újra kiolajozzuk a tepsit. (Nekem ez volt a legkritikusabb pont, mert a tészta könnyen szakadt, de jól foltozható volt. Elég vékonyra nyújtottam, a sütés során viszont kellő magasságúra növekedett. Egy lap kb. 10 perc alatt kisül.)
  3. Kiborítjuk a tepsiből, majd átfordítjuk és hűlni hagyjuk. Kicsit megkeményedik, vigyázzunk, el ne törjön.

Töltelék

  1. A tejfölbe beleszórjuk a porcukrot és a vaníliás cukrot, majd a darált diót is, és jól elkeverjük. (A fél liter tejföl nekem úgy jött ki, hogy egy nagy 450 g-os pohárhoz adtam még kb. 2-3 evőkanálnyit.)
  2. Ha kihűltek a lapok, megtöltjük őket a krémmel. Kb. egy óra elteltével már szeletelhető, és a mézes tésztalapok remekül megpuhulnak a tejföltől. Kínáláskor meghinthetjük porcukorral.
  • sütési hőfok: 170°C
  • sütési mód: hőlégkeveréses
  • elkészítettem: 3 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 3
össznézettség: 45 508
elküldve: 19
receptkönyvben: 488
elkészítve: 24/24
Facebookon megjelent: 2

szakács

Tomatotree

Mióta szakács: 2011.10.09.
254 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
mikor: mindig
költség egy főre: olcsó receptek
szakács elkészítette: ritkán készített receptek
szezon: bármikor
alkalom: buli receptek, karácsonyi édességek
kategória: édes süti
nehézség: közepes
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
kalória: átlagos
elkészítési idő: 30-60 perc
fogás: desszert
adag: 8 főre

egyéb elnevezések

tejfölkrémes diós süti, mézes-diós süti tejfölös krémmel töltve, diós-mézes sütemény

Hozzászólások (17)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Tzitzka
Tzitzka Thu, 2014-12-11 22:50

Ma elkészítettem az iskolai karácsonyra, nagyon finom lett, mindenkinek ízlett. Én is sütőpapíron sütöttem, és rögtön dupla adagot :)

animami51
animami51 Sat, 2014-07-26 10:26

Kedves Tomatotre!

Elkészítettem a sütit. Az igazat megvallva, nem volt egyszerű, pedig sütésben "otthon" vagyok. 12 órát állni hagytam a hűtőben, bár amikor összeállítottam már akkor kétségeim voltak, ami a nyújtását illeti. Gondoltam talán a 12 óra azért kell, hogy nyújtható legyen. Tévedtem. Mikor kivettem a hűtőből egy sűrű nokedli tészta jelleget kaptam. Node!... nem csüggedtem, megoldom.... Tapasztalatomból kiindulva, én nem tepsiben, hanem sütőpapíron (előtte még liszttel jócskán megszórva!!) kinyújtottam, majd a papírral együtt a tepsi fenekén megsütöttem. A 170 fokos légkeveréses, 10 perces sütést sem tartottam be, mivel 5 perc alatt a megadott hőfokon megsült. Szóval azért csak összejött! Mindenképp fontosnak tartom megosztani tapasztalatom, mivel ez a süti - bár látszólag igen egyszerű - kezdő háziasszonynak igen "nagy falat lenne"! (lsd: tepsiben sütés)
Kérlek írd meg, mi az miatt nekem a tészta nem volt nyújtható, annak ellenére, hogy a megadott mennyiséget tettem mindenből bele.
Üdvözlettel, Anikó

marianna1211
marianna1211 Sun, 2018-01-21 15:23

A mézes tészták nekem is kicsit "mumusok" voltak , de jó pár évvel ezelőtt egy cukrásztól hallottam, hogy a mézes tésztákat mindig RÉTESLISZTTEL megszórt deszkán kell nyújtani és úgy nem ragad. Tényleg működik a dolog és akinek átadtam ezt a tippet, nagyon jó tanácsnak bizonyult.

Tomatotree
Tomatotree / Tomatotree Thu, 2014-07-31 08:34

Kedves Anikó!
Köszönöm, hogy leírtad a tapasztalataidat. Én pontosan úgy készítettem, ahogyan leírtam, és nem volt folyós a tészta, inkább szakadt a nyújtásnál. Belül sütöttem a kiolajozott tepsiben, a sütési idő valószínűleg azért volt kevesebb Nálad, mert a tepsi hátulján hamarabb átsül, mint kicsit mélyebben, ahol a tepsi oldalfala is felveszi a hőt.
Nem tudok rá sajnos válaszolni, hogy miért nem volt nyújtható a tésztád, annak ellenére, hogy a megadott mennyiségekkel dolgoztál.
Azért örülök, hogy nem szegte kedvedet, és ízleni remélem, hogy ízlett!
Üdvözlettel: Gigi

ruteva
ruteva Sun, 2014-02-23 10:10

Szia!

Szeretném elkészíteni, mert nagyon jól hangzó recept. Azt szeretném megkérdezni, hogy a vaj véletlenül nem maradt ki a hozzávalókból? a két tojás meg a méz összefogja?

Köszönöm!

ruteva
ruteva Tue, 2014-02-25 12:36

Szia!
Igazad volt, nem kell hozzá egyáltalán vaj. Nagyon finom lett, köszönöm a receptet!

helena26
helena26 / helena26 Mon, 2014-02-03 21:37

Szeretem a diósat,tetszik a recept,biztos megsütöm. Ráadásul a krém sem vajas. Nagyon jó!!!Köszönöm,hogy közzé tetted!
Üdvözlettel,Helena

525
finomliszt 25 dkg
dió 5 dkg
porcukor 13 dkg
tojás 2 db
méz 2 ek
szódabikarbóna 1 kk
tejföl 5 dl
porcukor 13 dkg
vaníliás cukor 1 csomag
dió 10 dkg