Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Diós napraforgó

Diós napraforgó
Diós napraforgó
55 perc / előkészület: 30 perc sütés: 25 perc
receptkönyvben hozzászólások (4)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Ezt a receptet Limara  oldalán találtam, én az édes változatot készítettem el először, de biztos nem utoljára!

Nem sikerült olyan szépre, mint Limarának, de mentségemre szolgáljon, hogy ez volt az első. Kíváncsi lettem a sós változatára is. A gyerekeimnél sikert aratott.

hozzávalók / 4 adag

A tésztához

Az édes töltelékhez

  • 20 dkg dió (darált)
  • 1 ek cukor (ízlés szerint)

ajánlat

Finom, félédes deszertbort ajánlok hozzá, de frissen főzött gyümölcstea is lehet a kísérője.

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A tésztához valókat kézzel vagy kenyérsütő gépben összeállítjuk.
  2. Duplájára kelesztjük, majd négy egyenlő részre vágjuk. (2 db napraforgóhoz elég)
  3. Az első tésztából 28-30 cm átmérőjű kört nyújtunk. Könnyebb, ha egyenesen a sütőlemezen rakjuk össze, a tészta lágysága miatt.
  4. Elsímítjuk rajta a diótölteléket, a tészta szélén 1 cm körben üres marad.
  5. Kinyújtjuk a második tésztánkat, és a töltelék tetejére helyezzük, pontosan fedjék egymást.
  6. Egy poharat lisztbe mártunk, középre kört nyomunk úgy, hogy a tészta ki ne szakadjon!
  7. A pohárral nyomott kör szélétől 1 cm-re, pizzavágóval 12-13 bevágást ejtünk. Mintha napocskát rajzolnánk. Minden csíkot, körbe haladva 2x, 3x megtekerünk.
  8. 30 perc pihentetés után tojással megkenjük.
  9. Közepét mákkal megszórjuk, majd előmelegített sütőbe toljuk, szép rózsaszínűre sütjük, porcukorral meghinthető, de anélkül is mutatós.
  • sütési hőfok: 170°C
  • sütési mód: alul-felül sütés
  • elkészítettem: 1 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 1
össznézettség: 5 853
elküldve: 1
receptkönyvben: 107
elkészítve: 2/3
Facebookon megjelent: -

szakács

Olaszné Anci

Mióta szakács: 2011.01.01.
191 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
szakács elkészítette: párszor készített receptek
költség egy főre: olcsó receptek
szezon: bármikor
kategória: kelt tészta
nehézség: közepes
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
mikor: tízórai, ebéd, uzsonna
elkészítési idő: 30-60 perc
kalória: magas
adag: 4 főre
fogás: desszert

egyéb elnevezések

diós kelt tészta, dióval töltött kelt péksütemény

Hozzászólások (4)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

olaszneanci
Olaszné Anci / olaszneanci Sun, 2011-10-30 11:06

Kedves Anya-banya !
A sós változat is finom lehet, mert nagyon jó tésztája van. Köszönöm és szép napot kívánok : Anci

olaszneanci
Olaszné Anci / olaszneanci Sun, 2011-10-30 11:04

Kedves Edit !
Örülök, hogy tetszik !Nem lett olyan szép mint a Limara által készített, de nagyon tetszett az íze is
a gyerekeknek. Jó sütögetést, puszi: Anci

Bató Edit
Bató Edit Sat, 2011-10-29 19:07

Kedves Anci!
Ez csodásan néz ki, ügyes vagy! Én is el fogom készíteni, az biztos.
Puszi, Edit

998
finomliszt 50 dkg
tojás 1 db
joghurt 150 g
napraforgó olaj 3 ek
1 teáskanál
cukor 7 dkg
élesztő 2 dkg
víz 1.8 dl
tojás 1 db
mák 1.5 dkg
szezámmag 1 teáskanál
dió 20 dkg
cukor 1 ek