Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Diós őzgerinc lisztmentesen

Diós őzgerinc lisztmentesen
Diós őzgerinc lisztmentesen
30 perc / előkészület: 10 perc sütés: 20 perc
receptkönyvben hozzászólások (6)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Ez a sütemény mindig az ünnepekhez kapcsolódott a családunkban, az elnevezése valójában így „öröklődött”. Már nagymamám is ezzel várt minket, anyukám is sütötte, én is készítem, és remélem, a sütéssel most ismerkedő lányom is fogja majd sütni.

(Egyszerűsíteni is lehet, egy közepes méretű tepsit sütőpapírral kibélelünk, a masszát tűpróbáig sütjük - így hamarabb megsül-, csokizzuk, felvágjuk.)

hozzávalók / 6 adag

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A 8 tojásfehérjét felverjük a 8 ek cukorral.
  2. Hozzáadjuk a 8 sárgáját, majd a 2 ek kakaóval elkevert 35 dkg diót.
  3. Ezután kerül bele a zsemlemorzsa, annyi, hogy laza dióhabot kapjunk.
  4. 2 sütőpapírral kibélelt őzgerincformába öntjük.
  5. 200 fokos előmelegített sütőbe tesszük (10 perc után érdemes zsírpapírral letakarni).
  6. Kihűlés után az elkészített tortabevonóval bevonjuk.
  • sütési hőfok: 180°C

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 19 444
elküldve: 22
receptkönyvben: 375
elkészítve: 12/18
Facebookon megjelent: -

szakács

Ági46

Mióta szakács: 2011.04.20.
4 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
mikor: mindig
szezon: bármikor
alkalom: buli receptek, karácsonyi édességek, vasárnapi ebéd
kategória: édes süti
nehézség: könnyű
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
elkészítési idő: 15-30 perc
kalória: magas
adag: 6 főre
fogás: desszert

egyéb elnevezések

diós kenyér, csokis-diós kenyér, őzgerinc sütemény liszt nélkül

Hozzászólások (6)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

kleagi2
kleagi2 Sat, 2016-07-02 16:05

Kipróbáltam zsemlemorzsa nélkül, tökéletes úgy is, a többi hozzávaló arányain sem kell változtatni. Többször megsütöttem liszt nélkül a lisztérzékeny kolléganőmnek, szereti.

kleagi
Ági46 / kleagi Fri, 2012-12-21 14:02

Köszönöm a hozzászólásokat! Nem gluténmentes süteménynek tettem fel, hiszen tudtam, hogy zsemlemorzsa van benne. De érdekes, hogy nagymamám nem a "lisztmentessége" miatt készítette anno-nem tudom a recept eredetét-, az is biztos, hogy amikor annak idején először ettem ilyen süteményt még gyerekkoromban, még a szüleim sem hallottak a lisztérzékenységről. (biztosan létezett, de nem ilyen hatalmas arányban, mint manapság)

scarlett69
scarlett69 / scarlett69 Fri, 2012-12-21 17:43

Szia!
A lisztérzékenységet valószínű hogy elősegíti ez a rengeteg "szemét", amit akarva-akaratlanul is megeszünk... Régen szalonnát, kolbászt, zsíroskenyeret ettek (és megitták reggelente a házipálinkát) és egészségesek voltak, ma már gyakorlatilag csak "műkaja" van... Éppen ezért is igyekszem itthon minél kevesebb ételfestéket aromát és állományjavítót használni.
Üdv: Scarlett

scarlett69
scarlett69 / scarlett69 Thu, 2012-12-20 19:17

Sajnos NEM GLUTÉNMENTES, bár mutatós és valószínűleg finom is, de a ZSEMLEMORZSA LISZTBŐL KÉSZÜLT ZSEMLÉBŐL, KENYÉRBŐL készül!!!!
Üdv: Scarlett

nyihaj
nyihaj / nyihaj Fri, 2012-12-21 08:32

Scarlett!
Akinek gm diétát kell tartania, az tudja, hogy értelemszerűen gm morzsát kell itt használnia. Avagy ez a 3-5 evk. nem sok, simán helyettesíthető pl. rizsliszttel. Szerintem, akinek kell, kellően kreatív etéren ;) Én örülök az ilyen, kevés lisztet(lisztfélét) tartalmazó recepteknek. Ennél (sajnos) néha sokkal durvább hibát tartalmazó receptek kerülnek be a gm kategóriába...
Üdv, Hajni

scarlett69
scarlett69 / scarlett69 Fri, 2012-12-21 17:29

Nem kötözködésnek szántam, hiszen maga a recept nagyon tetszik, és sajnos azt is tudom hogy nem mindenki tudja, aki GM diétán van, hogy pontosan mit is ehet... Természetesen van, GM zsemlemorzsa is, azzal valóban gluténmentes lesz!
Üdv: Scarlett

669
tojás 8 db
cukor 8 ek
dió 35 dkg
cukrozatlan kakaópor 2 ek
zsemlemorzsa 3 ek
csokoládé 10 dkg
napraforgó olaj 2 ek