Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Diós-paradicsomos-köményes-kendermagos kenyér

Diós-paradicsomos-köményes-kendermagos kenyér
Diós-paradicsomos-köményes-kendermagos kenyér
70 perc / előkészület: 30 perc sütés: 40 perc
receptkönyvben hozzászólások (4)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Képtelen vagyok hozzászokni, hogy a falusi boltban reggel 10 után szinte soha nincs kenyér. Még egy esélyem van, amikor a Vilmosért megyek az iskolához Tapolcára 2 körül, de sajnos nem ritka eset, hogy olyankor is kimegy a fejemből a kenyér – különösen ha egyéb bevásárolni való nincsen.
Nem sok kenyeret eszünk, tulajdonképpen egészen ellennénk nélküle, ha nem kellene tízórait pakolni a gyereknek.
Tízórai nélkül viszont kamaszgyerek nem mehet iskolába. Így adódik, hogy estefelé, amikor eszembe jut, hogy már megint elfelejtettem kenyeret beszerezni, kénytelen vagyok nekiállni sütni.
Szerencsére élesztő mindig van itthon.


Ezzel a recepttel egyáltalán nem egy nagy ügy összedobni egy kenyeret, fél órányi effektív munka, amivel aztán két napig megint nem kell gondolni a kenyérre – a harmadikon pedig (talán pont ezért!) megint jól el lehet felejteni!

hozzávalók / 4 adag

ajánlat

Nagyon finom ízű kenyér. Sajnos eteti magát, akár csak vajjal is, de nálunk most éppen a tojáskrém (Walteré) a sláger, Vilmosom egész héten tojáskrémes kenyeret kért tízóraira. Nem csoda, remek páros!

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. Az élesztőt a cukorral és egy kanál liszttel felfuttatjuk.
  2. A liszt közepébe krátert formálva belekanalazzuk a kovászt, tetejére lisztet húzunk és kelesztjük, míg megrepedezik a liszt.
  3. Közben apróra vágjuk a szárított paradicsomot, a dióbelet, dörzsmozsárban összetörjük a köménymagot és a kendermagot együtt.
  4. Ezeket az olajjal és a sóval együtt a liszthez adjuk, langyos teával kemény tésztává dagasztjuk.
  5. A megdagasztott tésztából hengert formálunk és olajozott kalácsformába helyezzük.
  6. Konyharuhával letakarva duplájára kelesztjük.
  7. Vízzel kenjük és forró sütőbe téve közepesen erős lángon sütjük.
  8. 20 perc után újra vízzel kenjük és készre sütjük.
  9. A formából kivéve hűlni hagyjuk.

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 5 917
elküldve: 0
receptkönyvben: 59
elkészítve: -
Facebookon megjelent: -

szakács

Harmathy Ildikó

Mióta szakács: 2008.09.03.
313 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
mikor: mindig
szezon: bármikor
konyhatitkok: gourmet
kategória: kenyerek
konyhatechnológia: kenyérsütő receptek
nehézség: könnyű
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
kalória: átlagos
adag: 4 főre
elkészítési idő: 60-120 perc
fogás: köret

egyéb elnevezések

diós kenyér, paradicsomos kenyér, házikenyér köménymaggal és kendermaggal

Hozzászólások (4)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

566
finomliszt 40 dkg
élesztő 3 dkg
tej 1 dl
napraforgó olaj 0.5 dl
cukor 1 csapott ek
szárított paradicsom 3 db
dió 3 dkg
kendermag 1 ek
köménymag 1 kávéskanál
0 ízlés szerint
tea 1 dl