Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Diós patkó Iluska konyhájából

Diós patkó Iluska konyhájából
Diós patkó Iluska konyhájából
35 perc / előkészület: 20 perc sütés: 15 perc
receptkönyvben hozzászólások (17)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Ha van kis élesztő idahaza, gyorsan össze lehet állítani egy kis kelt tésztát, és főleg ha kis dió is van, akkor valóban egyszerű dolgunk van. Reggelire vagy akár uzsonnára is megfelel.

hozzávalók / 4 adag

A patkóhoz

A tetejére

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A tejet meglangyosítjuk a cukorral. Az élesztőt felfuttatjuk pár kanál tejet elvéve.
  2. Langyos liszttel, tojással, a tejjel az olajat hozzáadagolva megdagasztjuk a tésztát. Jó kidolgozzuk! Langyos helyen duplájára kelesztjük belisztezve, letakarva.
  3. Mikor megkelt,enyhén lisztezett deszkán. Hosszúkás téglalap alakú négyzeteket nyújtunk. Közepébe egy csíkba darált porcukros diót szórunk.
  4. Betekerjük úgy, hogy az összetétel alulra kerüljön. Patkó alakot formázva,sütőpapíros tepsibe rakjuk.
  5. Felvert egész tojással megkenjük. Kevés cukros darált dióval megszórhatjuk.
  6. Előmelegített sütőbe toljuk, és megsütjük szép világos barnára. Jó étvágyat!
  • sütési hőfok: 200°C
  • sütési mód: alul-felül sütés
  • elkészítettem: 25 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 6 192
elküldve: 2
receptkönyvben: 157
elkészítve: 8/15
Facebookon megjelent: -

szakács

Iluska

Mióta szakács: 2011.04.25.
774 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
mikor: mindig
alkalom: húsvét, vasárnapi ebéd
költség egy főre: olcsó receptek
szezon: bármikor
kategória: kelt tészta
nehézség: könnyű
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
szakács elkészítette: család kedvence receptek
elkészítési idő: 30-60 perc
kalória: magas
adag: 4 főre
fogás: desszert

receptkategóriák

egyéb elnevezések

diós kelt tészta, patkó dióval, diós kelt kifli

Hozzászólások (17)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Finimini
Finimini / Finimini Sat, 2016-12-03 18:06

Iluska, drága! Végig olvastam dbaksza (akárkit takarjon is ez a név) méltatlankodását és rájöttem valamire, amit nem tudott senki a nevén nevezni. BÚR KIFLI - ez az a pékségekben kapható könnyű, leveles tésztához hasonló réteges, nagyon puha patkó (úgy néz ki, mint a tied) dió vagy máktöltelékkel, porcukorral szórva. És ez mellett a POZSONYI kifli, mint tudjuk beigli tészta, márványos külső. A szerencsétlen hozzászóló búr kiflire gondolt, ami persze nem sima kelt tészta (bár a tiéd is pillekönnyű). Remélem benéz még egyszer ez a db aksza v. d baksza és bocsánatot kér tőled. Puszi Edit

ilus74
Iluska / ilus74 Sun, 2016-12-04 09:57

Kedves Edit!
Igen én is emlékszem hasonló nevű kiflire.....
Jajj Editkém,dehogy foglalkoznak 'ilyennel' az emberek,nehogy azt hidd.Lehet te olyan ember vagy,aki ilyet tenne,de más nem fog,és én nem is várom el,mert nem érdekel...
Egyébként aranyos vagy,köszönöm!!! :-))))

Baloghék_sütnek
Baloghék_sütnek Fri, 2016-07-29 12:21

A legszuperebb kelt tészta recept, amivel eddig találkoztam! Nagyon finom puha marad sokáig, bár olyan hamar elfogy, hogy meg sem tudjuk várni, hogy elkezdjen megszáradni. Én elsőre diós kalácsot csináltam belőle, aztán még azon a héten egy újabb adagot kakaóssal kiegészítve (ami a barátok körében is nagy sikert aratott). Azóta készült már belőle sonkás-tejfölös-sajtos tekercs is, mindenhez nagyon illik és jól lehet vele dolgozni. Azt hiszem, ez lesz az örök kedvenc kelt tészta receptünk. Hálásan köszönjük! :) És most már a patkókat is meg fogom csinálni, csak a rend kedvéért!

ilus74
Iluska / ilus74 Fri, 2016-07-29 20:21

Én köszönöm neked a visszajelzést!!!Szerintem is próbáld meg a patkót is,mert úgy látom szeretsz sütögetni....Sok finomságot és jó sütögetést!! :-))

dbaksza
dbaksza Sun, 2016-04-10 19:38

Oriasi csalodas. Nem vagyok sutogetos, de hetek ota dios patkot kivantam. A dios patko az ami a kepen van. Az ami ebbol a receptbol kijon pozsonyi dios kifli. A kettonek koze nincs egymashoz. Mi lenne ha lecserelne a fotot es nem szivatna meg mast is ennyire? Koszonom.

Zsókám
Zsókám Tue, 2016-04-12 18:07

Épp jöttem megsütni ezt a patkót,mert már nem egyszer tettem.Nem állhattam meg szó nélkül,hogy ne reagáljak a hozzászólásodra.Ez a legjobb,legpuhább tészta amit valaha is csináltam ezért is jó belőle a diós patkó.Imádjuk!!Külön köszönet a sok jó receptért! (Ja és ilyen lesz,mint a képen) Zsóka

ilus74
Iluska / ilus74 Mon, 2016-04-11 17:19

Már ne haragudj,de mivel 'nem vagy nagy sütögetős',na ezért nem sikerült,mert kevés a gyakorlatod.Többször elkészítettem már,és igen csak finom lett!!
Bizony ám;a kettőnek köze sincs egymáshoz.Ez egy kelt tésztából összeállított puha,finom állagú tészta.A pozsonyi kiflibe általában vaj is kell, (látod ezt sem tudtad ) és az inkább beigli tésztából készül,és márványos lesz!!
A kép úgy jó ahogy van,mert igen is, aki ért hozzá,annak ilyen lesz belőle,te meg csak tanulgass még!!!!!

dbaksza
dbaksza Mon, 2016-04-11 17:28

Ja es a parom erosen sutogetos mivel ez a szakmaja es amibol el, es o is evett mar velem peksegbol dios patkot es milyen erdekes, eppen ugyanazt mondja amit en. Szoval ha nem csereli ki a kepet amin dios patko van, arra amit suttet, a modortalansagaval egyutt panaszolom be az oldal uzemeltetojenel, mar csak azert is mert valotlant allit. A " beszelgetest" rogzitettem. Koszonettel.

ilus74
Iluska / ilus74 Tue, 2016-04-12 17:45

Olyan jót nevettem!!!Mert nevetséges az egész írás.Akkor mért nem a férjed készítette már az elején is.....ha olyan ügyes!!Ez nem pékségből származó,ez az én receptem,ami mindig ilyen finom!!
Nem én kezdtem,nem én voltam "modortalan"-te írtál nekem a "szivatásról" először.
Dehogy cserélem le a képet,még ilyet!!Ez úgy jó ahogy van!
Semmi valótlant nem állítok......
A kommentekbe itt nem szólnak bele,mindenki azt ír amit akar!!!További szép napot!!

dbaksza
dbaksza Tue, 2016-04-12 19:18

Ha kommentben mindenki azt ir aki akar akkor tessek. Nos az ha valaki ugy gondolja, hogy szivatas, mert nem a megszokott hagyomanyos termeket kapja, az cseppet sem modortalan. A modortalan az, ha kioktato arrogans stilusban irkal valaki, aki amugy vallalta a nyilvanossagot, ami alapvetoen magaban hordozza a velemenyek elteresenek a lehetoseget. Ezutan a kiokato arrogancia elegge modortalan. Nem beszelve arrol, hogy ha megkeri valaki, hogy mellozze a tegezodest, akkor nem ripacskodni es kioktatni szokas, hanem az udvarias emberek mellozik. De nyilvan az ozdi szakmunkaskepzovel nem futja tobbre. Ami a panasztetelt illeti, nem a kommentek miatt fogok panaszt tenni, hanem a mar fentebb emlitett kulonbseg miatt, ami ertheto. Nem mellesleg meg a tegezodesrol annyit, ha meg azt sem tudja, hogy nincs ferjem mivel a ferfi en vagyok es a parom no, igy ismetelten kiemelem, hogy ennyi ismerettel barhol elvarhato a magazas, foleg miutan ismeretlenul veszi a batorsagot, hogy ugy beszeljen valakivel mint valami taknyos kisfiuval. A dios patkoja meg egyenesen szar, mivel NEM dios patko. Meg csak nem is az ami a kepen van.

dbaksza
dbaksza Mon, 2016-04-11 17:24

Eloszor is nem tudom mire a nagy tegezodes, tudtommal nem egyutt ultunk 56 utan. Masodszor pedig attol, hogy abban a teves elkepzelesben el, hogy ez a dios patko attol meg nem az. Senki egy szoval nem mondta, hogy nem jo lett azt mondtam nem az aminek mondja. De nyugodtan ugorjon be egy peksegbe az aluljaroba es meglatja mirol beszelek. Teljesen mas teszta. Csak elobb susson maganak nemi jomodort mielott utrakel. Ja es ha mar a hozzavalokat feszegetjuk? Tejfol? Na ne mar:D

ilus74
Iluska / ilus74 Tue, 2016-04-12 17:54

Itt általában tegeződés folyik,szerintem nincs benne semmi rossz!!
Hát persze amit árulnak, azt nem én sütöttem,még jó,hogy más a tésztája.Ez az én diós patkóm,amit én szoktam készíteni,a címében is benne van;Iluska konyhájából.
Igen, a tejföltől lesz még puhább a kelt tészta,ez azért kell bele...de a férjének ezt tudnia kell!!Szép napot!!

Solika
Solika Sun, 2014-12-07 12:18

Nagyon nagyon köszönöm ezt a receptet!! ezt megcsinálom. már évek óta keresek ilyet :)

Horváth Bernadett
Horváth Bernadett Tue, 2013-04-09 22:14

Isteni recept!
Általános iskolás koromba mindig ilyet ettem reggelire:)
És végre rá találtam!
Köszönöm szépen

1359
finomliszt 80 dkg
tojás 1 db
élesztő 2 dkg
cukor 7 dkg
0 ízlés szerint
napraforgó olaj 5 ek
tejföl 3 ek
tej 5 dl
dió 15 dkg
porcukor 4 ek
tojás 1 db
dió 4 dkg