Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Diós piskótatekercs Évustól

Diós piskótatekercs Évustól
Diós piskótatekercs Évustól
65 perc / előkészület: 30 perc főzés: 10 perc sütés: 25 perc
receptkönyvben hozzászólások (13)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Mivel most van itt a diószezon, én sem bírtam ellenállni a csábításnak, és vettem diót, hogy majd valami sütemény formájában végezze. A netet és a szakácskönyveket böngészve valahogy mégsem sikerült választanom a megszámlálhatatlan recept közül. Elhatároztam hát, hogy megalkotom saját diós süteményemet, amit ezzel a kevésbé kreatív névvel illettem.:)
Ez lett belőle...

hozzávalók / 6 adag

A piskótához

A krémhez

A díszítéshez

ajánlat

Aki nem szereti túl édesen, az a krémben csökkentheti a cukor mennyiségét.

Csokiforgács helyett apróra tört grillázzsal is meg lehet szórni a tetejét.

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A sütőt előmelegítjük (közepes fokozat).
  2. A tojásfehérjéket kemény habbá verjük egy csipet sóval.
  3. 3 tojássárgáját habosra keverünk a cukor és az olaj felével, majd hozzáadjuk a sütőporral elkevert liszt felét, végül óvatosan beleforgatjuk a fehérjehab felét is. Sütőpapírral bélelt tepsibe simítjuk a tésztát, és 10-12 perc alatt megsütjük. A sütőből kivéve, még forrón a sütőpapírral együtt feltekerjük.
  4. A maradék tojássárgájával hasonlóan járunk el, de itt a liszthez hozzákeverjük a kakaóport is, és így adjuk hozzá a sárgájához, amit a feketekávéval lazítunk fel. Végül hozzákeverjük a maradék tojáshabot is. Ezt is sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük, és megsütjük, majd feltekerjük. (Ez a tepsi lehet egy picit szélesebb, mint a másik, mert akkor jobban fedi majd egymást a két piskótalap.)
  5. A krémhez a diót egy kevés cukorral, a citromhéjjal és 1 deci tejjel felfőzzük, majd kihűtjük.
  6. A lisztet csomómentesen elkeverjük a maradék tejjel, és a vaníliás cukorral, és sűrű krémet főzünk belőle. Ezt is kihűtjük.
  7. A puha margarint habosra kavarjuk a maradék cukorral, és hozzákeverjük a már kihűlt krémeket.
  8. A kihűlt piskótatekercsekről lehúzzuk a papírt. A fehér piskótát bőségesen megkenjük a krémmel, majd visszatekerjük. Ezután a barna piskótát is megkenjük, és rátesszük a fehér tekercset, majd körbehajtjuk rajta a barna tésztát.
  9. Folpack-ba szorosan becsomagoljuk, és 1 órára betesszük a hűtőbe.
  10. Miután megdermedt, levesszük róla a fóliát, és kívülről is megkenjük a maradék krémmel.
  11. Díszítésként a tetejére rakosgatjuk a fél diókat, és megszórjuk csokiszilánkkal.
  • sütési hőfok: 180°C
  • sütési mód: alul-felül sütés
  • tepsi mérete: 20x30 cm
  • elkészítettem: 1 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 10 744
elküldve: 17
receptkönyvben: 274
elkészítve: 3/8
Facebookon megjelent: -

szakács

Évusss

Mióta szakács: 2011.11.20.
5 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
mikor: mindig, tízórai, uzsonna
szakács elkészítette: párszor készített receptek
költség egy főre: olcsó receptek
alkalom: buli receptek, vasárnapi ebéd
kategória: édes süti
nehézség: közepes
szezon: ősz
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
kalória: magas
elkészítési idő: 60-120 perc
adag: 6 főre
fogás: desszert

egyéb elnevezések

diós piskóta, piskótatekercs, diós fatörzs, diókrémes rolád, piskótarolád diókrémmel

Hozzászólások (13)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

konodi
konodi Fri, 2012-11-30 14:25

Az 1-2 főzött feketekávé kb. hány dl-nek felel meg?

bevvike
Évusss / bevvike Sat, 2012-12-01 13:10

1-2 evőkanálnyit jelent :) valamiért ez eltűnt a kiírásból pedig biztos hogy beleírtam :)

kőszegi lászlóné
kőszegi lászlóné Fri, 2012-11-30 12:27

először is rettenetesen dühít,hogy nem tudom elküldeni a facebookra a receptet !!
MÁSODSZOR JÓL HANGZIK, KIMÁSOLTAM A RECEPTET, NEM SEMMI , JÓ SOKÁIG TARTHAT MEGCSINÁLNI !NEM EGY EGYSZERŰ, DE KARÁCSONYI SÜTINEK JÓ LENNE.A KOCKÁZAT NÁLAM AZ,HOGY PISKÓTÁT SOHASEM TUDTAM SÜTNI, MINDIG TOJÁSRÁNTOTTA JÖTT KI BELŐLE, DE HÁTHA MAJD MOST SIKERÜL !!

bevvike
Évusss / bevvike Sat, 2012-12-01 16:02

Én sem vagyok egy nagyon tapasztalt piskótasütő, és van hogy nekem sem sikerül. Próbálok különböző népszerű praktikákat betartani, ilyen például, hogy csak friss tojásból szabad piskótát sütni, a tojássárgáját a cukorral fehéredésig keverni, vigyázni, hogy ne törjön. Azt is hallottam, hogy sütés után hagyni kell kicsit bent nyitott sütőajtónál. Nem tudom melyik válik be, de megéri próbálkozni :)
Annyira nem tart sokáig megcsinálni. Szurkolok hogy sikerüljön :)

mojzecska
mojzecska Fri, 2012-11-30 12:22

Gratula,isteni....szerintem az egyik kari süti kipipálva!!Köszönet érte!

bevvike
Évusss / bevvike Sat, 2012-12-01 13:11

Köszönöm :) Biztos jól fog mutatni az ünnepi asztalon, és az íze sem utolsó :)

929
tojás 6 db
cukor 6 ek
napraforgó olaj 3 ek
cukrozatlan kakaópor 2 ek
feketekávé 20 ml
finomliszt 6 evőkanál
sütőpor 1 csomag
finomliszt 2 púpozott ek
tej 4 dl
vaníliás cukor 1 csomag
cukor 15 dkg
dió 20 dkg
citromhéj 1 citromból nyert
margarin 25 dkg
dió 1 marék
csokoládéforgács 2 ek