Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Diós pite

Diós pite
Diós pite
60 perc / előkészület: 20 perc sütés: 40 perc
receptkönyvben hozzászólások (1)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Az ősz tagadhatatlan jele, ha elkezd hullani a fáról a dió. A dió számtalan finomságnak szolgálhatja az alapanyagát. A hétvégén az egyszerű pitetésztám töltelékeként használtam fel. A pitém ízhatását még fokoztam egy juharszirupos-tejszínhabos öntettel is. Ennél fenségesebb kényeztetést el sem tudnék képzelni egy borongós őszi délután.

hozzávalók / 4 adag

Tészta:

Töltelék:

Szirup:

Öntet:

A tészta lekenéséhez:

Szólj hozzá!

elkészítés

Tészta:

  1. Egy nagy tálban a lisztet összekeverjük a sóval és a cukorral, majd hozzáadjuk a vajat. Alaposan összedolgozzuk, míg morzsa állagú keveréket kapunk. (Jó, hogyha a tésztában borsó nagyságú vajdarabkák maradnak.)
  2. Ezt követően elkezdjük adagolni evőkanalanként a hideg vizet. Akkor jó a tésztánk állaga, ha egy kis adag tésztát összenyomva összeáll. Abban az esetben, ha a tészta nem áll össze, tovább adagoljuk a vizet. Azonban a túl sok víztől a tészta kemény lehet.
  3. A morzsás állagú tésztát egy nyújtódeszkára öntjük, és egy gombócot formálunk belőle, arra figyelve, hogy a tésztát nem gyúrhatjuk. A tésztánk akkor lesz jó, ha apró vajdarabkák még látszódnak benne.
  4. A gombócot egy kis liszttel hintjük le, és folpackba tekerjük. Minimum 1 órát a hűtőbe kell helyezni, az ideális azonban az, ha egy éjszakát ott tölt.

Töltelék:

  1. Egy lábosban állandó keverés közben, összemelegítjük a diót, a barna cukrot és a fahéjat. Amikor a cukor felolvadt már jó is, és tehetjük is félre.

Szirup:

  1. Egy másik lábasban elkezdjük melegíteni mézet, a barna cukrot, a vizet, a fahéjat és a sáfrányt. Folyamatosan keverjük, hogy nehogy odaégjen. Egyszer hagyjuk felforrni, majd a diós töltelékre öntjük. Jól összeforgatjuk.
  2. A pitetésztát kivesszük a hűtőből, és egy kilisztezett felületen a sütőformának megfelelő nagyságúra nyújtjuk. A sütőformát kivajazzuk, majd belehelyezzük a tésztát, erre kanalazzuk rá a diós tölteléket.
  3. A maradék tésztát kinyújtjuk, és csíkokat vágunk belőle, ezzel rácsozzuk be a pite tetejét.
  4. Egy tojást felverünk, és lekenjük a tésztát, hogy szebb színe legyen.
  5. A sütőt 180 fokra előmelegítjük, és kb. 40 perc alatt készre sütjük a pitét.

Öntet:

  1. Egy elektromos mixer segítségével felverjük a tejszínhabot, a juharszirupot és a porcukrot. Tálaláskor ezzel díszítjük a piteszeleteket.
  • sütési hőfok: 180°C
  • elkészítettem: 16 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 1 067
elküldve: 0
receptkönyvben: 23
elkészítve: -
Facebookon megjelent: -

szakács

La fée de cuisine

Mióta szakács: 2014.06.16.
122 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
szezon: bármikor
konyhatitkok: gourmet
nehézség: közepes
költség egy főre: megfizethető receptek
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
kategória: pite
szakács elkészítette: család kedvence receptek
mikor: ebéd, uzsonna
alkalom: karácsonyi édességek, vasárnapi ebéd
elkészítési idő: 30-60 perc
kalória: magas
adag: 4 főre
fogás: desszert

receptkategóriák

egyéb elnevezések

diópite, sáfrányos pite diótöltelékkel

Hozzászólások (1)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

2009
finomliszt 320 g
vaj 250 g
1 teáskanál
cukor 1 teáskanál
víz 4 ek
vaj 115 g
dió 350 g
barna cukor 55 g
fahéj 2 teáskanál
méz 170 g
barna cukor 110 g
víz 120 ml
fahéj 2 teáskanál
sáfrány 1 csipet
habtejszín 200 ml
juharszirup 3 ek
porcukor 1 ek
tojás 1 db