Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Diós pite Fahéj konyhájából

Diós pite Fahéj konyhájából
Diós pite Fahéj konyhájából
50 perc / előkészület: 20 perc sütés: 30 perc
receptkönyvben hozzászólások (13)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Anyukám régi receptje, ami szintén úgy járt, mint sok más társa: mindig csak átlapoztam. "A tavalyi diót most már el kéne használni"-alapon aztán nemrég megkerestem, és elkészítettem. Aztán még egyszer. És még egyszer, és azóta sokszor. :)

hozzávalók / 6 adag

A tésztához

A töltelékhez

ajánlat

A porcukor nálam porított cukrot jelent. Kávédarálóban a kristálycukrot pillanatok alatt porcukorrá lehet darálni.

Szólj hozzá!

elkészítés

A tésztához

  1. A lisztbe keverjük a sütőport, elmorzsoljuk benne a margarint, és a többi hozzávalóval könnyen nyújtható tésztát készítünk.
  2. A tésztát két részre osztjuk, kinyújtjuk, és az egyik lapot kikent-kilisztezett tepsibe tesszük. Alaposan megkenjük a lekvárral. Erre simítjuk a tölteléket. Erre kerül a kinyújtott másik lap. (A töltelék elég puha, így a tésztát nem könnyű a tetejére tenni. Ha már rátettük, nem mozgatható. Én a kinyújtott lapot meglisztezem, nyújtófára tekerem, és a nyújtófáról gördítem rá a töltelékre vigyázva, hogy a töltelék széle is be legyen takarva.)
  3. A tészta tetejét megszurkáljuk, és előmelegített sütőben 180°C-on fél óra alatt pirulásig sütjük.

A töltelékhez

  1. A réteslisztbe keverjük a sütőport.
  2. A porcukrot kikeverjük a puha margarinnal, hozzáadjuk a darált diót, a tejet, a citromhéjat és a fahéjat. Összekeverjük a liszttel.
  3. Legvégül a habbá vert tojásfehérjéket keverjük bele lazán.
  • sütési hőfok: 180°C
  • sütési mód: alul-felül sütés
  • tepsi mérete: 25x35 cm
  • elkészítettem: 5 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 5 244
elküldve: 0
receptkönyvben: 123
elkészítve: 10/10
Facebookon megjelent: 1

szakács

Fahéj

Mióta szakács: 2010.07.27.
288 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
mikor: mindig
konyhatitkok: nagyi receptjei
költség egy főre: olcsó receptek
szakács elkészítette: ritkán készített receptek
szezon: bármikor
nehézség: közepes
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
kategória: pite
elkészítési idő: 30-60 perc
kalória: magas
adag: 6 főre
fogás: desszert
alkalom: vasárnapi ebéd

receptkategóriák

egyéb elnevezések

diós süti, diós kocka, diós béles

Hozzászólások (13)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Pici Juci
Pici Juci Fri, 2016-08-26 11:11

Ma megsütöttem én is . Nagyon finom. csak nekem valamiért a diós réteg folyós maradt. Mitől lehet ez?

Fahéj
Fahéj / Fahéj Fri, 2016-08-26 13:48

Talán nem volt elég meleg a sütő. Vagy nem volt neki elég a fél óra sütési idő. Vagy túl forró is lehetett a sütő, és hamarabb megpirult a teteje, mint ahogy a közepe megsült volna.

Pici Juci
Pici Juci Mon, 2016-08-29 17:30

Köszönöm a gyors választ. Azért még így is gyorsan elfogyott :)

Meli717
Elaichi / Meli717 Mon, 2015-09-21 13:49

Szárad egy adag (még töretlen) friss dió az erkélyen. Elvileg aranygaluskának szántam őket, de most gondban vagyok...nagyon jól néz ki ez a sütemény! :)

Fahéj
Fahéj / Fahéj Mon, 2015-09-21 22:03

Én is nehezen tudnék választani. Mindkettő nagyon finom, bár merőben más jellegű. Ahogy írtam is egyik hozzászólásra válaszolva, arra kell számítani, hogy a diós réteg nem az a megszokott, nem olyan "szottyos" krém jellegű, hanem inkább, mintha egy könnyű diós piskóta lenne, vagy inkább kavart süti. Szerintem finom. :)
Nem akarlak befolyásolni. Neked kell ezt a nehéz döntést meghoznod. :))

Meli717
Elaichi / Meli717 Sun, 2015-10-25 19:51

Ma végre megsütöttem ezt a sütit....nagyon finom,egészen omlós lett és pont úgy néz ki, mint a képen, szóval abszolút sikerélmény! Mondanom sem kell, már a fele sincs meg...;) Köszönöm a receptet, bekerült a repertoárba! :)

Fahéj
Fahéj / Fahéj Tue, 2015-10-27 06:59

Ennek nagyon örülök! Én is épp a napokban kaptam darált diót, szóval hamarosan én is megsütöm. Mi is nagyon szeretjük.
Szép hetet! Fahéj

Gabys
Gabys / Gabys Thu, 2015-09-17 21:44

Szia:)
Nagyon jól hangzik a recept, de áruld el lécci miért kell a diós töltelékbe liszt? Pláne rétes. Mi a jelentősége? Puszi:) G.

Fahéj
Fahéj / Fahéj Fri, 2015-09-18 15:14

Szia! :)
Hogy őszinte legyek, nem tudom, miért ilyen a recept. Mindenesetre a rétesliszttől a tölteléke majdnem olyan diós piskótaszerű lesz. Vagy mint a diós kevert süti, szóval nem krémszerű. De ennek ellenére mégsem száraz, inkább könnyű. Jó sok savanykás lekvárral a diós réteg alatt nagyon finom, legalábbis akikkel kóstoltattam, annak mind ízlett. Lehet a tetejére csokimázt tenni, van aki úgy még jobban szereti.
Szép hétvégét! Puszi! :)

1213
finomliszt 40 dkg
porcukor 15 dkg
margarin 15 dkg
sütőpor 0.5 csomag
tojássárgája 2 db
tejföl 3 ek
dió 20 dkg
porcukor 20 dkg
margarin 10 dkg
tej 2 dl
citromhéj 0.5 citromból nyert
rétesliszt 14 dkg
sütőpor 0.5 csomag
tojásfehérje 2 db
fahéj 1 kávéskanál
lekvár/ dzsem 8 ek