Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Diós pozsonyi kifli Timcsótól

Diós pozsonyi kifli Timcsótól
Diós pozsonyi kifli Timcsótól
45 perc / előkészület: 30 perc sütés: 15 perc
receptkönyvben hozzászólások (27)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Maga a süti egy klasszikus, nem mai találmány, de nemrég látta a család egy tv reklámban és megkívánták (persze a reklám nem a pozsonyiról szólt :-) nem ez volt a lényeg), és azt kérték, ilyet süssek... nem találtam olyan receptet, ami tetszett volna, így átalakítottam egyet.

hozzávalók / 4 adag

A tésztához

A töltelékhez

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A tejbe belemorzsoljuk az élesztőt, hozzáadjuk a cukrot, sót, kicsit kézzel elkeverjük, aztán hozzáadjuk a lisztet és végül összemorzsoljuk a vajjal, készre gyúrjuk. A tálat lefedjük egy ruhával, és kb. 1 órát pihentetjük.
  2. A tölteléket elkészítjük, amíg pihen a tésztánk: a vizet a cukorral feltesszük forrni, majd ha forr, és szép nagy „hólyagokat vet”, akkor ráöntjük a darált dióval kevert morzsára és a citromhéjra, majd félretesszük hűlni.
  3. Ezután, ha letelt a tészta pihenő ideje, 24 darab 3,5 dkg-os gombócot formázunk belőle, és újra pihentetjük ismét 1 órát.
  4. A töltelék, ha kihűlt, belisztezünk egy tálcát, és lisztes kézzel kimérünk belőle 24 darab 2 dkg-os golyót.
  5. Elkezdjük a kiflik készítését: egy tésztagolyót a gyúrólapra teszünk, és csak hosszanti irányban nyújtjuk, körülbelül 24 centisre, aztán a közepére teszünk egy töltelék gombócot, amit előtte nudli alakúra sodortunk, és kicsit megnyújtottunk a tésztán.
  6. Aztán a töltelékes tésztát keresztbe tesszük a gyúrólapon és feltekerjük, majd patkó alakúra formázzuk. 24 kifli lesz belőle (nekem ez pont 2 nagy tepsire fért rá).
  7. Ha kész, lekenjük őket csak tojássárgájával, majd ha teljesen megszáradtak, akkor tojásfehérjével (ez úgy működik, mint a „repesztőlakk”), ettől lesz szép márványos a Pozsonyi.
  8. Aztán ha pihentek újból kb. 1 órát, és már szemmel láthatóan márványos a tetejük, akkor mehetnek a sütőbe. (Ha reggelire frissen akarjuk, akkor egyszerűen a hűtőbe tesszük lekenés után.)
  9. Először 200 fokon kezdjük, és 2-3 perc múlva levesszük 170-re, majd a sütés utolsó 5 percében csak szárítjuk 150 fokon. 15 perc alatt szép aranybarnára sültek.
  • sütési hőfok: 170°C
  • elkészítettem: 1 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 2
össznézettség: 14 599
elküldve: 8
receptkönyvben: 415
elkészítve: 19/32
Facebookon megjelent: -

szakács

Timcsó

Mióta szakács: 2012.02.05.
30 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
mikor: mindig
szakács elkészítette: párszor készített receptek
költség egy főre: olcsó receptek
szezon: bármikor
alkalom: buli receptek, karácsonyi édességek, szilveszter, vasárnapi ebéd
kategória: édes süti
nehézség: közepes
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
elkészítési idő: 30-60 perc
kalória: magas
adag: 4 főre
fogás: desszert

egyéb elnevezések

pozsonyi kifli diós töltelékkel, diós kifli, édes-diós kifli, pozsonyi patkó

Hozzászólások (27)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

zsoltesviki
zsoltésviki / zsoltesviki Sun, 2014-06-15 11:49

Szia Timcsó! Ismét nekiálltam ennek a türelempróbáló sütinek. :-) MOnd csak szerinted lehet fagyasztani? Úgy ha már be van töltve le van kenve de sütve még nincs. Vagy inkább süssem meg és úgy tegyem le fagyasztóba? CSAk azért mert most nagyobb mennyiséget csinálok hogy legközelebb ne kelljen ennyit dolgozni vele, csak elővehessem.

zsoltesviki
zsoltésviki / zsoltesviki Sat, 2013-05-18 15:12

Szia! Szeretném megkérdezni ha száraz élesztőt használok mennyi kell belőle? Miért kell a zsemlemorzsa a töltelékhez? El lehet e hagyni? mert semmilyen más receptben nem olvastam hogy kellene és nem igazán szeretném használni...és milyen állagú kell legyen a töltelék? nekem kicsit soknak tűnik a víz most hogy hozzáöntöttem:-S

Sütésnek vége, gondolatok:
1.kicsit kevésnek találom a tölteléket a tészta mennyiségéhez képest, gyorsan kellett még 3 db mákosat csinálnom:-)
2. igencsak macerás golyókat szedegetni a töltelékből inkább: összegyúrni hengergetni és vagdosni kész, úgyanígy a tészta is
3. egy másik receptnél olvastam, hogy tojássárgájával megkeni 30 perc tojásfehérjével megkeni megint 30 perc aztán sütés, na én ezt 20 percre redukáltam és eredmény ugyanolyan márványos sütemény
4. nincs benne milyen vékonyra kell a tésztát nyújtani, én most itt megjegyezném hogy nagyon vékonyra ami nálam kb. 1 mm
5. nekem közel sem volt 24 cm-es hosszú inkább csak max. 13-14 cm
6. addig sütjük amíg aranybarna nem lesz jelentése: kb. 30-35 perc
7. én 180 fokon sütöttem nem variáltam és az eredmény így is jó! veszélyes 200 fokon kezdeni mert elfelejtheti az ember 3 perc után...(főleg ha épp még 3 másik fogást is készít közben)
ja és youtube-on van egy video, pozsonyi kifli készítése címmel, szuperül megmutatják hogy kell formázni nekem nagyon sokat segített!
Egyébiránt köszönöm a receptet, pedig féltem tőle!

Timcsók
Timcsó / Timcsók Sat, 2013-05-18 21:36

Kedves zsoltesviki!
Az igazat megvallva még soha nem készítettem szárított élesztőből, de úgy gondolom picit több kell belőle, (ha ugyan annyi idő alatt szeretnénk ugyan azt a kelést).
A zsemlemorzsát én azért rakom a töltelékbe (nem a dióval akarok spórolni) hanem mert megfigyelésem szerint így nem reped ki a tészta, valamint forrázás és 10-15 perc hűlés után teljesen jól formázható, gyúrható "tészta állaga" lesz és pont elég lesz a töltelék a tésztához. Kimérni is ezért szoktam így tuti, hogy nem marad töltelék nélkül tészta (tény, hogy a te módszered sokkal gyorsabb és egyszerűbb, viszont én szép egyforma kifliket akartam, tutira mentem:-)
A márványos hatás eléréséhez az a lényeg, hogy egyszer sárgával majd száradás után fehérjével legyen lekenve, hogy mennyi idő alatt szárad meg...nos ez nagyban függ a hőmérséklettől.
A tésztát én tényleg 24 centi hosszúra nyújtottam (lemértem centivel:-) hogy ide le tudjam írni) és nagyon vékony talán még 1mm sincs.
A sütési időt valóban elmulasztottam leírni, de köszönet érte, hogy lemérted és leírtad!
A 200 fokon sütés szintén csak "részlet" kérdés a márványozott felület így még szebb lesz a hirtelen magas hőmérséklettől, természetesen elhagyható aki felejtős.-)
Köszönjük az észrevételeidet :-) további jó sütögetést!
Üdvözlettel: Timi

zsoltesviki
zsoltésviki / zsoltesviki Sun, 2013-05-19 17:02

Igazad van lehet nem volt 1 mm se most hogy nézem a centimet. Én is mértem, de egyszerűen elképzelni se tudom hogy lett neked 24 cm-es :-D Kár hogy képet nem tudok mutatni, hogy milyen lett a recepted alapján a sütim, mert amúgy nagyon szép!!! A zsemlemorzsás dologban lehet valami, féltem tőle, nem tettem annyit amennyit írtál, de azért tettem és tényleg nem repedt ki! Viszont a mákosnál egy kirepedt és abban nem volt morzsa. Még egy kérdés: ebből a tésztából lehet bejglit is sütni vagy ahhoz más kell? Ja és még valami: én használtam teljes kiörlésű lisztet és rizslisztet is nagyjából a mennyiség több mint fele ez volt és a másik része volt csak sima búzaliszt. KOckáztattam, de sikerült így is, szerintem aki egészséges változatot akar, az is simán megpróbálhatja! Majd egyszer megkockáztatom a cukor helyett mézzel keverni a diót...Szép napot!Viki

Timcsók
Timcsó / Timcsók Thu, 2013-05-23 08:23

Kedves zsoltesviki!

Elvileg ugyan az a tésztája a pozsonyi kiflinek és a beiglinek...gyakorlatilag pedig egyszer megpróbáltam ebből sütni, és csúnyán kirepedt:-( de ettől még nem biztos, hogy a tésztával volt a gond...lehet a technológiám nem volt jó??!! Nem tudom, ezen még kísérletezni kell.
Variáld a receptet kedvedre, további jó sütögetést!
Timi

Zuzu Petasz
Zuzu Petasz / Zuzu Petasz Sun, 2013-01-20 15:42

Kevdes Timcsó!

Már régebben elmentettem a recepted, de tegnap jött el az ideje annak, hogy elkészítsem.
Csak dícsérni tudom.Olyan nagy sikere volt, hogy még aznap elfogyott :).
Próbálkoztam 3db kiflinél egy kis máktöltelékkel, de a DIÓS változat mindent vitt.
A nyers tészta nagyon jól nyújtható és könnyen formálható volt így a tölteléket
könnyedén belesodortam és remekül formáztam.Sajnos arra már nem volt idő, hogy a tojásfehérje
megrepessze a tetején a tojássárgáját, de így is szép csilogó barna lett és mutatós miután készre sült.

Timcsók
Timcsó / Timcsók Sun, 2013-01-20 18:15

Kedves Zuzu Petasz! Örülök, hogy tetszett a receptem nálunk megoszlik a családban a diós-mákos kedvelők tábora így mindkét fajtát kell készíteni:-D
További jó sütést, szép estét kívánok!
Timcsó

kitchengourmet
kitchengourmet Wed, 2012-05-23 10:16

2,5 dkg élesztőt tettem bele, de én is csak 2*1 órát kelesztettem és így is nagyon finom lett. Köszönöm a receptet.

machtob
machtob Mon, 2012-03-26 13:09

megsütöttem, kedves Timcsi, köszönjük a receptet.
Bár csak kétszer egy órát kelt, így is tökéletes.

NemLiza
NemLiza Tue, 2012-03-20 23:13

Ismerve Timcsót, gondoltam, hogy nem fogok mellé eme kis recepttel!
Arra viszont nem számoltam, hogy ilyen gyorsan "elkopik" a kifli!:-)
Köszönöm!

Timcsók
Timcsó / Timcsók Wed, 2012-03-21 07:29

Kedves Nemliza:-)
Ezért kell mindig dupla adagot sütni:-D
Egy diósat és egy mákosat;-)

b.suzy
b.suzy Sun, 2012-03-11 13:47

Le a kalappal a szakácső előtt, ma megsütöttem. Mennyei lett, már bánom, hogy karácsonykor nem ez alapján csináltam a beiglimet. Nagyon fincsi!!!

Szuette
eSZeM / Szuette Thu, 2012-02-23 18:41

Kedves Timcsó!
Mivel a fiam nagyon szereti a beiglit és pozsonyit, állandóan olvasgattam a recepteket, de eddig nem tudtam azonosulni velük. Mint ahogy Te is írod nem találtam olyan receptet... Ez a recept viszont megragadott, el is készítettem. A legnagyobb sikerről számolhatok be mint készítő és mint fogyasztó is:) Igaz macerás de megérte. Nem is az elkészítés hanem a pihentetés vesz el sok időt. A baj csak az, hogy kevés volt. Legközelebb dupla adagot készítek, hogy mákos is legyen. Köszönöm:)
Üdv: Szuette

Timcsók
Timcsó / Timcsók Thu, 2012-02-23 22:03

Kedves Szuette, nagyon örülök a sikerednek, azért is mert még új vagyok itt és nagyon jó minden visszajelzés, főleg ha pozitív...:-)))
Igen, a dupla adag jó ötlet nálunk is elfogy nagyon hamar....

fannikotty
fannikotty Fri, 2012-02-17 20:55

Kedves ADIBAR !
Sokkal egyszerűbb, ha veszel a boltban máktölteléket ( készen kapható ) amihez csak 6-7 kanál tejet kell hozzáadnod ( esetleg mazsola, citromhéj, stb ízlés szerint ) és kész a töltelék. Pont elég volt a 24 kiflihez , és semmi "babra " nincs vele !! Üdv.

fannikotty
fannikotty Fri, 2012-02-17 20:47

Helló !!
A receptet nem csak mentettem, de meg is csináltam, most sül. Én mákkal töltöttem, és kicsivel több tejjel gyúrtam össze. No meg nem vigyáztam a megadott pontos dekákra ( tésztánál, tölteléknél ) ahhoz nekem nincs türelmem, hogy méregessek !!Teljesen mindegy volt, hogy milyen irányban gyúrtam, így is nagyon szép lett ! Egyszóval a "macerákat ", a pontos centizgetéseket elhagyva készítettem el és most néztem meg a sütőben---nagyon klassz !!

ADIBAR
ADIBAR / ADIBAR Fri, 2012-02-17 14:03

Szia!Ma megsütöttem a kifliket, nagyon finom lett!!A közeljövőben mákosan is szeretném elkészíteni.Segítséget kérnék:-)A mákos tölteléket hogyan készítsem?Válaszod köszönöm!

Timcsók
Timcsó / Timcsók Fri, 2012-02-17 20:26

Szia ADIBAR, én múlt héten úgy készítettem a mákost ahogy a diósat csak a zsemlemorzsa helyett is mákot tettem bele ( 26 dekát) nekem kissé ragacsosnak tűnt azért elfogyott:-)) de legközelebb ugyan úgy fogom készíteni mint a diósat csak mákkal. 20 dkg mák+6 dkg morzsa, 20 dkg cukor+1 dl víz, citrom héja.

Timcsók
Timcsó / Timcsók Fri, 2012-02-17 20:30

...jahh és azt elfelejtettem, hogy a mákos kicsit más alakú mint a diós be kell hajtani a kifli szárait nem patkó hanem olyan "kapocs" majdnem ovális de nem érnek össze a szárai :-)) persze nem fontos, csak esetleg ha mindkettőből sütsz így a nem keveritek össze:-))))

Timcsók
Timcsó / Timcsók Sun, 2012-02-12 18:09

Sziasztok:-))
Szerintem nem gondolták a reklám készítői milyen kívánatos lesz :-D
Remélem elkészítitek és sikeretek lesz otthon mert nálunk nagyon hamar elfogyott, ma is ilyet sütöttem csak mákosat és már csak 1 van belőle...
Jó sütkérezést mindenkinek!

Big Boss
Big Boss / Big Boss Sun, 2012-02-12 15:48

Szia!
Köszi a reklám nálam is megmozgatott valamit, így már nem kell kutatni!
Nagyon szép a kép, biztos finom!
Üdv. Dénes

beba200
Hoprik ferencné / beba200 Sun, 2012-02-12 14:09

Szia! Köszi a receptet, mentettem, ha időm lesz megcsinálom. Én is láttam már a reklámba, olyankor úúúúgy megkívánom. Bizti fincsi.

1460
tej 1.5 dl
élesztő 1 dkg
cukor 2.5 dkg
vaj 20 dkg
finomliszt 50 dkg
1 csipet
tojás 1 db
dió 20 dkg
zsemlemorzsa 6 dkg
citromhéj 1 citromból nyert
víz 1 dl
cukor 20 dkg