Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Diós-tökös ínyenc rozspite

Diós-tökös ínyenc rozspite
Diós-tökös ínyenc rozspite
55 perc / előkészület: 15 perc főzés: 10 perc sütés: 30 perc
receptkönyvben hozzászólások (3)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Édesapám ötlete alapján kombináltuk össze ezt a -lássuk be- szokatlan süteményt. :)
A tök és patiszon adott volt, rántani senkinek nem volt kedve és valami édeset kívántunk.
Reméljük ízleni fog másoknak is!

hozzávalók / 8 adag

A tésztához

A töltelékhez

ajánlat

Kísérleti prototípus, tehát szívesen veszünk ötleteket, egyéni variációkat! :)
 

Szólj hozzá!

elkészítés

Először a tölteléket készítjük el:

  1. A gyalult tököt sóval, a cukorral és vaníliás cukorral 10 dkg margarinon megpároljuk.
  2. Ha levet enged, hozzákeverjük a darált diót, kb. 10 percig kevergetjük.
  3. Levesszük a tűzről, hozzáadjuk a zsemlemorzsát. (Felszívja a massza.)

Következő lépés a tészta készítése:


  1. A sütőt előmelegítjük 180 fokra.
  2. A tészta hozzávalóiból egységes állagú, félkemény tésztát gyúrunk.
  3. 2:1 arányban két részre osztjuk a tésztacipót - a kisebb részből lesz a díszítés.

Befejezés:


  1. Kivajazott-kilisztezett tepsibe simítjuk a nagyobb rész tésztát úgy, hogy az oldalfalat is befedjük vele.
  2. Belesimítjuk az azóta már kihűlt tölteléket.
  3. A maradék tésztát kinyújtjuk, csíkokra vágjuk és rácsos formában díszítjük a tepsi tartalmát.
  4. Előmelegített sütőben, kb. 180-200 fokon 25-30 percig sütjük, kicsit hűlni hagyjuk és tálaljuk.

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 8 251
elküldve: 1
receptkönyvben: 69
elkészítve: -
Facebookon megjelent: -

szakács

swed

Mióta szakács: 2008.12.01.
11 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
szezon: bármikor
kategória: édes süti
nehézség: közepes
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
mikor: tízórai, ebéd, uzsonna, vacsora
elkészítési idő: 30-60 perc
kalória: magas
diéta: tojásmentes
fogás: desszert
adag: 8 főre

egyéb elnevezések

tökös-diós pite

Hozzászólások (3)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

espero
espero Thu, 2012-08-09 20:50

Kedves Swed!

Én is kipróbáltam ma a receptedet, és határozottan sikeresnek bizonyult. Köszönjük! :-)

Annyit módosítottam rajta, hogy a töltelékbe tettem egy marék rumba áztatott mazsolát, ill. a cukrot mézzel (a tészta esetében pedig nádcukorral) helyettesítettem. Azt hiszem, legközelebb majd megpróbálok a liszttel is sakkozni egy kicsit, mondjuk fele-fele arányban rozs- és búzalisztet használni, mert így nekem kicsit tömény... De ez már csak ízlés kérdése, és így is finom. Még egyszer is köszi!

kisseszter79
Kiseszti / kisseszter79 Fri, 2010-07-30 06:52

Kedves Swed,

Köszönöm, hogy megalkottátok ezt a süteményt -a töltelék-kreáció méltó helyre emelte nálam az amúgy mellőzött, "csak főzeléknek jó" kategóriába sorolt tököt, igazi vetélytársa bármelyik almás sütinek! A tésztája rozsliszttel is ízletes, olyan "reformos", de szerintem hagyományos pite-vagy lepénytésztából is nagyon finom tud lenni. Ebből a mennyiségből szép nagy tepsivel lehet sütni, a fele az első kóstolásnál, épphogy langyosan pillanatok alatt elfogyott... :)
Üdv:
Eszter

swed
swed / swed Fri, 2010-09-03 11:40

Kedves Eszter!

Köszönjük a dícsérő sorokat. Szó mi szó nem épp megszokott tökös étel, de nagyon örülök, hogy ízlett! :)
Üdv
swed és swedapu :)

992
rozsliszt 60 dkg
sütőpor 1 csomag
joghurt 450 g
margarin 30 dkg
cukor 16 dkg
2 csipet
közönséges tök 1 kg
cukor 10 dkg
dió 20 dkg
margarin 10 dkg
1 kk
zsemlemorzsa 4 ek
vaníliás cukor 2 csomag