Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Diótetős meggyes pite

Diótetős meggyes pite
Diótetős meggyes pite
105 perc / előkészület: 45 perc sütés: 60 perc
receptkönyvben hozzászólások (4)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Önmagában is nagyon szeretjük a meggyes pitét. Persze az igazi, ízes meggyes pitét, amiben nem kell nagyítóval keresni a tölteléket. A diós réteggel a tetején pedig igazán különleges és finom pitét tudunk produkálni.

hozzávalók / 6 adag

Hozzávalók az omlós tésztához

Hozzávalók a töltelékhez

Hozzávalók a diós tetőhöz

Szólj hozzá!

elkészítés

Omlós tészta

  1. A lisztet elmorzsoljuk a vajjal, majd az összes többi hozzávalóval együtt jól gyúrható tésztát gyúrunk. (A tejfölt fokozatosan addig adagoljuk, amíg el nem érjük ezt az állagot.)
  2. Amíg elkészítjük a tölteléket, alufóliában tegyük pihenni a hűtőbe.

Töltelék

  1. A kimagozott meggyet a cukorral főzni kezdjük, és annyi meggylevet hagyunk rajta, hogy picit ellepje (nem kell teljesen ellepnie, mert főzés közben is levet enged).
  2. Ízesítjük rumaromával és fahéjjal, és folyamatosan kevergetve felforraljuk.
  3. Ekkor hozzáadjuk a keményítőt, és jól összeforraljuk.
  4. Félrehúzzuk, és kicsit hűlni hagyjuk.

Diós tető + összeállítás

  1. A tojásfehérjét a cukorral és a citrommal kemény habbá verjük, majd hozzákeverjük a darált diót és a lisztet is.
  2. Elkezdhetjük a sütemény összeállítását: az omlós tésztát kivesszük a hűtőből, és kör alakúra nyújtjuk. Kibélelünk vele egy kerek piteformát, és forma oldalára is rányomkodjuk a tésztát.
  3. Rászórjuk a zsemlemorzsát, és erre jöhet a meggyes töltelék.
  4. A meggyre rásimítjuk a dióhabot, végül megszórjuk a durvára vágott dióval és a porcukorral.
  5. 175 fokon kb. 60 percig sütjük úgy, hogy az első negyed óra után teszünk a tetejére egy darab alufóliát, hogy nehogy megégjen a dió a tetején.
  • sütési hőfok: 175°C
  • sütési mód: alul-felül sütés

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 5 311
elküldve: 1
receptkönyvben: 90
elkészítve: 3/3
Facebookon megjelent: -

szakács

Laura36

Mióta szakács: 2011.01.14.
77 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
mikor: mindig, ebéd, uzsonna
szezon: bármikor
nehézség: közepes
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
kategória: pite
kalória: átlagos
elkészítési idő: 60-120 perc
adag: 6 főre
fogás: desszert
alkalom: vasárnapi ebéd

receptkategóriák

egyéb elnevezések

diós pite, meggyes lepény

Hozzászólások (4)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Napsii
Napsii / Napsii Thu, 2019-05-23 14:01

Nagyon finom lett! A diós tető miatt frissen a legjobb de még másnap sőt harmadnap is jó ízű

433
finomliszt 20 dkg
vaj 12 dkg
sütőpor 1 teáskanál
cukor 1 ek
tojássárgája 1 db
1 csipet
tejföl 2 ek
meggy 40 dkg
cukor 2 ek
rumaroma 5 csepp
fahéj 0 ízlés szerint
étkezési keményítő 1 evőkanál
zsemlemorzsa 1 ek
tojásfehérje 2 db
cukor 3 ek
finomliszt 1 csapott ek
dió 1 marék
citromlé 1 kk
dió 0.5 marék
porcukor 1 ek