Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Diszkoszban sült gombás csülök

Diszkoszban sült gombás csülök
Diszkoszban sült gombás csülök
250 perc / előkészület: 40 perc főzés: 90 perc sütés: 120 perc
receptkönyvben hozzászólások (4)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Húsvét felé közeledve a hentesnél megjelentek a szép füstölt áruk. Nem tudtam ellenállni a rám mosolygó csülköknek, és vettem belőlük két kisebbet. A hétvégére végre megenyhült az időjárás, és elérkezettnek láttunk egy kis kertészkedést a szabadban. A jó levegőn az ember hamar megéhezik, és most olyan ebédre volt szükség, ami szinte magától elkészül. Nem akartam a parázskészítéssel még külön pepecselni, ezért maradt a gáztűzhely sütője. A közölt recept a sertéscsülök pékné módra diszkoszra történő átkomponálása. Eredetileg nyers csülökből készítik, gomba nélkül. Ezesetben természetesen csak egy lében főzik ki. Az eredetit pataki tálban szoktam elkészíteni. Füstölt csülöknél azért kell főzővizet váltani, hogy az erősen füstölt ízt elveszítse. A délutáni kertészkedésből persze semmi sem lett, mert a laktató ebédet egy kis borral kellett leöblíteni, amit egy kis sziesztázás követett. Végeredmény: Tele hassal nem lehet dolgozni.

hozzávalók / 6 adag

ajánlat

Mindenkinek, aki szereti a finomat.

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A csülköket egy fazékban feltesszük főni.
  2. 1 fej vöröshagymát és 3 gerezd fokhagymát megtisztítunk.
  3. Kb. fél óra főlés után a csülkökről a vizet leöntjük. Új vízzel a hagymákkal, a borókabogyókkal és a babérlevelekkel újra feltesszük és puhára főzzük. A megfőtt csülköket kivesszük a főzővízből, kicsontozzuk és hűlni hagyjuk. (Ezeket a munkálatokat általában előző este szoktam elvégezni.) A főzővíz alapját képezheti egy finom szárazbablevesnek.
  4. Megtisztítjuk a hagymákat. A fokhagyma gerezdeket összezúzzuk. A vöröshagymákat félbevágjuk és vastagra hagyva felszeleteljük. A gombát megmossuk és felszeleteljük. A burgonyát megtiszítjuk és cikkekre vágjuk.
  5. A mangalica zsírt felolvasztjuk egy edényben, de nem forrósítjuk fel. (Én ezt wokban szoktam, mert elég nagy.) Belekeverjük a zúzott  fokhagymát, a majorannát, a borsot, a pirospaprikát és egy kevés sót. Beleforgatjuk a cikkekre vágott krumplit, és sütés nélkül összekeverjük. (Ennek az a lényege, hogy a fűszer jól elkeveredjen a krumplin. Lehet grill fűszerkeveréket is használni.)
  6. A kihűlt csülköket kettévágjuk és a bőrős oldalukat hálósan beirdaljuk.
  7. A diszkosz aljába alufóliát terítünk és ráhalmozzuk a befűszerezett krumplit. A tetejére rakjuk a hagymát, majd a húsos felével ráfektetjük a csülköket. A csülkök köré rakjuk a gombát és a diszkoszt lezárjuk.
  8. A gáztűzhely sütőjében kb. 2 óra hosszat közepes fokozaton sütjük. (A rakott hús receptemben már leírtam a diszkosz működését. Ez az eszköz eredetileg szabadtéri használatra készült.)
  • sütési hőfok: 190°C
  • sütési mód: alul-felül sütés
  • elkészítettem: 1 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 1
össznézettség: 16 497
elküldve: 5
receptkönyvben: 129
elkészítve: 1/3
Facebookon megjelent: -

szakács

Zoli

Mióta szakács: 2012.02.17.
59 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
fogyókúra: Dukan fenntartó, Dukan megszilárdító
szakács elkészítette: párszor készített receptek
alkalom: húsvét, vasárnapi ebéd
szezon: bármikor
konyhatechnológia: bográcsos
diéta: cukormentes, laktózmentes, gluténmentes, tejmentes, tojásmentes
kategória: húsételek
nehézség: közepes
mikor: ebéd
költség egy főre: nem olcsó receptek
kalória: magas
elkészítési idő: 120 perc felett
fogás: főétel
adag: 6 főre

egyéb elnevezések

füstölt csülök pékné módra, gombás csülök diszkoszban készítve, füstölt csülök gombásan

Hozzászólások (4)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

pataygyz
Zoli / pataygyz Wed, 2013-03-20 17:28

A keresőbe beírod, hogy " sütő diszkosz " és kifogja hozni Sanyikovács drótposta címét. Ő készíti a diszkoszokat 4 féle méretben. Budapesten , Ferihegyen nem messze a repülőtértől lakik. Telefonon tudsz vele időpontot egyeztetni. Általában van neki készleten.A másik diszkoszos receptemben leírtam a használatát.
Sok sikert a használatához.
Zoli

735
sertéscsülök 2 kg
burgonya 1.5 kg
csiperkegomba 0.5 kg
fokhagyma 1 fej
vöröshagyma 5 közepes fej
borókabogyó 4 db
mangalica zsír 3 ek
fűszerpaprika 1 ek
majoranna 1 kk
bors 1 kk
babérlevél 3 db
0 ízlés szerint