Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

DNK 1,5 (Dagasztás Nélküli Kenyér)

DNK 1,5 (Dagasztás Nélküli Kenyér)
DNK 1,5 (Dagasztás Nélküli Kenyér)
40 perc / előkészület: 10 perc sütés: 30 perc
receptkönyvben hozzászólások (51)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Meguntam a boltban kapható kenyércsodákat és kerestem olyan tésztareceptet, amivel nem kell sokat vesződni, gyerekek mellett is hamar megvan a finom házi kenyér. Íme, ez az amit találtam EZEN a blogon és immáron egy éve lelkesen sütöm a legkülönfélébb verziókban.
Mert feldobhatjuk sokféleképpen: tegyünk bele magokat, készítsük el egy kis zabliszt / hajdinaliszt / kölesliszt / csicseriborsóliszt hozzáadásával. Más és más ízvariációkat lehet kihozni belőle. Szoktam még fűszerekkel is sütni, családunk kedvence a bazsalikomos és a fokhagymás. :-)
Az eredeti recepthez képest teszek bele olajat, mert rájöttem, hogy így lágyabb, "nedvesebb" tésztát kapok végeredményül, könnyebb nyelni, úgymond "jobban csúszik" :-)
A képen látható kenyér nagyobb részben fehér lisztes és 0,5 kg.

Kenyérsütő gépben is elkészíthető!!

hozzávalók / 4 adag

Az 1 kg-os kenyérhez

A 0,5 kg-os kenyérhez

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. Először a száraz hozzávalókat kimérjük és összekeverjük egy dagasztótálban. Használhatunk fehér lisztet, lisztkeveréket és teljesőrlésű lisztet is, fantáziánkra van bízva, mindegyik verzió szépen megkel és kisül.
  2. Aztán a méznek fúrunk egy lyukat ujjunkkal a lisztbe és belecsorgatjuk, majd önthetjük bele a tej és meleg víz keverékét, ami minden esetben legyen langyos! Mehet az olaj is.
  3. Az egészet kézzel összegyúrjuk. Ha teljes kiőrlésű liszttel dolgozunk, a tészta először nagyon ragacsos lesz, kell időt hagyni, hogy a rostok megszívják magukat nedvességgel. Tegyük a konyharuhával borított tálat meleg helyre, hogy a tészta megkeljen. Kelesztési ideje 1,5 óra, de az sem baj, ha tovább hagyjuk.
  4. Sütőt előmelegítjük 230 fokra és betesszük a kenyérsütésére használt fedeles edényünket, hogy átforrósodjon. Erre azért van szükség, hogy a tészta ne ragadjon bele, hanem készre sülve szépen kicsússzon belőle.
  5. Megkelt tésztánkat óvatosan, ujjainkkal segítve kiborítjuk a tálból egy lisztes felületre (tetejét is lisztezzük meg picit) és a sütőforma alakjára igazítjuk óvatosan. Majd a forró edényt kivéve, "beledobjuk" a tésztát, rátesszük a fedelét és betesszük sülni.
  6. A nagyobb kenyeret 30 percig sütjük lefedve 230 fokon, a kisebb kenyeret 20 percig sütjük lefedve 230 fokon. Eztán levesszük a fedőt és a hőfokot is 200 fokra, majd nagyobb kenyérnél még további 15 percig sütjük, kisebb kenyérnél 10 percig. Figyeljük, hogy ha szép aranybarna lett, készen is van.
  7. A forró kenyeret könnyedén kiborítjuk egy deszkára, fakanalakat teszünk alá és hagyjuk kihűlni.

  • sütési hőfok: 230°C
  • sütési mód: alul-felül sütés

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 42 310
elküldve: 12
receptkönyvben: 616
elkészítve: 23/36
Facebookon megjelent: -

szakács

El Bendi

Mióta szakács: 2010.05.18.
7 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
fogyókúra: Dukan fenntartó, Dukan megszilárdító
mikor: reggeli, tízórai, uzsonna, vacsora
szezon: bármikor
kategória: kenyerek
nehézség: könnyű
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
elkészítési idő: 30-60 perc
kalória: magas
adag: 4 főre

egyéb elnevezések

házi kenyér, saját készítésű kenyér, kenyértészta, élesztős kenyér, gyors kenyér

Hozzászólások (51)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

kozibubi
Kozák Brigitta / kozibubi Tue, 2019-01-01 17:43

Kedves Bendi!

A legjobb, legegyszerűbb, legfinomabb kenyérrecept! Húsvétkor sütöttem meg először, azóta folyamatosan. Nagyon sok fajta lisztel kipróbáltam már, és mindegyik tökéletes végeredményt adott. Elronthatatlan! Természetesen a karácsonyi asztalról sem hiányozhatott. Nagyin köszönöm!!! Brigi

gyurcsicsildikó
gyurcsicsildikó Mon, 2014-06-30 13:38

Most sül!! Gyönyörű!! Még csak az illatát érzem! Most vettem le a fedelét, valami csoda!!! Az íze csak jó lehet!! Alig várom a családot hogy megkóstolják :-)
Még csak kezdő kenyérsütő vagyok, de azt hiszem rá kell szoknom !!! Ildikó

3masmama
3masmama Mon, 2014-01-27 11:03

Ez egy nagyon kiváló kenyérke. Már több fajta kenyeret kipróbáltam, de ez viszi a pálmát. Szinte minden nap sütöm. Nekem jénaiban vált be legjobban, ha vaslábasban sütöm nagyon vastag, szinte kemény héjja lesz. De a recept valami fenomenális. Nagyon köszönöm.:-))))))))

maryka67
maryka67 Thu, 2013-09-12 14:47

Én még csak most kezdem a kenyérsütést és igaz rég irtatok ide ,de remélem hogy kérhetem a segitségeteket.Elősször is azt kérdezném hogy a pataki tálban hogy süssem be kell -e áztatnom előre,vagy nem? Van kenyérsütő gépem is most szereztem be csak eddig keresgéltem hozzá olyan receptet amiben 75 dkg-os kenyeret tudok sütni.itt fél kilós van irva de már annak is örülnék csak sikerüljön.ami még fontos lenne hogy a kenyérsütőbe a sorrend hogy legyen mert annyi féle verziót olvasok hogy ezt alulra ezt felülre hogy teljes belekavarog a fejem :) Segitségeteket előre is köszönöm! :)

Pöszke
Pöszke Fri, 2012-01-20 21:12

Kedves Bendi!
El sem tudom mondani, hogy mennyire hálás vagyok ezért a receptért!
Sosem gondoltam volna, de ezzel TÉNYLEG tudok kenyeret sütni.
Nem is tudom mikor voltam utoljára ennyire büszke magamra.
Ropogós, tömör, illatos és szép!
Az életmódváltásom részeként ezennel elfelejtem a bolti kenyeret. Köszönöm!
Minden kezdő "kenyérsütőasszonynak" ajánlom.

vereserka
vereserka Mon, 2012-01-16 09:30

Nagyob köszönöm a receptet, isteni kenyér kevés munkával, beindult a házi pékség!!!!

Bendi
El Bendi / Bendi Fri, 2011-12-09 10:12

Örülök neki, hogy mindenkinek ilyen jól sikerül ez a kenyér! :)
Kívánok Mindenkinek kenyérillatú boldog ünnepeket!

zsuzsanna47
zsuzsanna47 Thu, 2011-12-08 16:41

Kedves Bendi!
Már nem vagyok mai csirke, /inkább vén tyúk/ de ilyen izgalmat már rég éreztem. Beszereztem a BL 80-as lisztet
van már új jénaim. instant élesztőm, csak a bátorságomat kell még összeszednem és MEG FOGOM SÜTNI a kenyérkét. Egy problémára szeretnék választ kapni.Nagyon vastag és kemény a kenyérke héja ? Mit tegyek hogy
átsüljön a buci és héj is fogyasztható legyen számunkra. Péksegédi üdvözlettel: Zsuzsa

Bendi
El Bendi / Bendi Fri, 2011-12-09 10:09

Szia kedves Zsuzsa!
Nyugodtan vállalkozz erre a kenyérsütésre, nem fogod megbánni! :)
Héja nem kemény, inkább ropogós és nagyon vastagnak sem mondanám. Mint a képen.
Csak tegyél úgy, ahogy leírtam és finom kenyér lesz a végeredmény. :) Kellemes munkálkodást!

Orsha
Orsha Sat, 2011-10-22 18:20

Köszi a receptet, nagyon szuper lett a kenyér. A receptet napi használatba veszem.

Orsi

Kmeto
Kmeto Sat, 2011-10-01 21:18

Ma elkészítettem életem első kenyerét a recepted alapján, és fantasztikusan sikerült! Nagyon szépen köszönöm a segítséget hozzá:)

jucus60
jucus60 Thu, 2011-09-22 12:26

Köszönöm a receptet. Már rég ettem ilyen ropogós héjú kenyeret!

kukelan
kukelan / kukelan Mon, 2011-09-05 08:08

Olvasom a sok-sok hozzászólást, és bizony a recept egyszerűsége és a dicsérő szavak arra sarkallnak, hogy napokon belül kipróbáljam. Már régóta piszkálja a fantáziám, hogy milyen lehet az otthon elkészített kenyér, hiszen a szüleimtől és ismerőseimtől annyi jót hallottam a kemencében sült nagymama kenyeréről, hogy eljött az ideje, hogy ha nem is kemencében, de sütőben alkossak valamit. Biztos vagyok benne, hogy nekem is sikerülni fog, mint ahogy oly sokaknak. Előre is köszönet a receptért!!!!!

rhedi
rhedi Tue, 2011-08-23 18:13

Kedves Bendi!

Életemben nem sütöttem kenyeret.De ez annyira jól sikerült, hogy nem veszek többet a boltba az tuti.
Köszönet a receptért!!!

evike 74
evike 74 Fri, 2011-08-05 22:04

Ez nagyon jó kis kenyér recept mindenkinek csak ajánlani tudom-fincsi:)

timke1979
timke1979 Tue, 2011-07-26 16:06

Kedves Bendi!

Köszönet a receptért, igazán finom kenyér kerekedett belőle. Tegnap magvasat sütöttem, kilósat, több teljeskiörlésű liszttel, tökéletes lett. :) És hamar elfogyott. Kösziiiiiii. :)

tyitye
tyitye Sun, 2011-05-22 13:45

Kedves El Bendi
Kész lett a kenyér isteni finom lett el is kopott,igaz csak a fél kilóst csináltam meg első próbának,köszönet a receptért.

tyitye
tyitye Sat, 2011-05-21 12:03

Ma sütöm meg a kenyeret már kel,remélem jó lesz,ez az első alkalom hogy kenyeret sütök.

Bendi
El Bendi / Bendi Fri, 2011-05-13 14:23

Kedves Judit, még nem próbáltam ebből a tésztából más alakú pékárut. Zsemlét másból sütöm, itt is van a receptje: http://www.nosalty.hu/tejes_zsemle_recept_9676 Ez lett a kedvencem. Lehet tönkölyből is, jó lesz!
Viszont talán megér egy próbát, ha a fél kilós tésztával kipróbálod, lehet, hogy jó lesz. ;) Kalandra fel! :)
Kellemes sütögetést!
Bendi

bokrosjudit
bokrosjudit Thu, 2011-05-12 17:31

Kedves El Bendi!
Sokadszorra sütöm a te recepted alapján a kenyeret, nagyon szeretjük. Az lenne a kérdésem, hogy ugyanebből a tésztából süthetek zsemlét, kiflit is? Azt is lefedve kell sütni? Hány percig? Bocsi a sok kérdésért.

Bendi
El Bendi / Bendi Tue, 2011-04-19 14:02

Pataki tálban is megsül szerintem. Jénai nem reped, én leginkább ebben sütöm, szeretem látni ahogy alakul :) Lényeg mindig az, hogy mikor bekapcsolod a sütőt, akkor tedd be az edényt, akkor fokozatosan melegszik fel, nem reped.

Móni, úgy tudom csak akkor ha recept is van a képhez...

Örülök, hogy mindenkinek sikerül és tetszik!

Kellemes Tavaszt és Húsvétot! ;)

monono
monono Mon, 2011-04-11 21:15

Kedves Bendi!
Én ma este megsütöttem a kenyeret a recepted alapján és hát ISTENI lett.
A család alig várta , hogy kicsit meghűljön, aztán csak tömték, tömték......
Mindent ugyanúgy csináltam ahogy írtad, + a végén pici vízzel átkentem, így finom ropogós lett a héja.
A kenyeret jénaiban sütöttem, nem lett gond vele.:)
Az állaga is szuper lett. Képet fel lehet tölteni valahogy ? Feltölteném a kreációm.
Köszi még egyszer. Móni

mangogirl
mangogirl Sat, 2011-04-09 13:45

én is pataki tálban szeretném csinálni mert félek hogy a jénai elpattan hiába erre való jártam már így.

Törölt Felhasználó
Törölt Felhasználó Sat, 2011-03-19 18:12

Még a számban a langyos sercli, és fogalmam sincs, hogy lett ebből kenyér. A kiakadt derekamnak köszönhetem, hogy mégis kipróbáltam ezt a receptet. Sokszor sütök "rendes" kenyereket, de ez legalább olyan finom!!! Köszönöm az útmutatásokat! Mindent ugyanúgy csináltam, csak 5 perccel tovább sütöttem fedő nélkül. Gratulálok az oldaladhoz, gyakran látogatom haszonnal!

katamolly
katamolly Mon, 2011-02-21 18:21

Kedves El Bendi! A kenyér SIKERÜLT! Ezer köszönet a receptért! A 3 éves kisfiam is csak úgy falta, pedig ő a kenyér héját sosem eszi meg...de most!!!

katamolly
katamolly Mon, 2011-02-21 14:50

Szia! Nagyon tetszik ez a recept, már régóta keresek ilyen egyszerű receptet, remélem, sikerül, mert eddig még csak "önvédelmi fegyvert" sütöttem kenyér címén, mert annyira kemény lett, :-) Már kelesztem, majd megírom, bevált-e nekem, mert ugyan nem vagyok teljesen kezdő -- ezek a kenyerek kifognak rajtam. Na és kettő gyerkőc mellett tényleg nem mindegy, mennyi ideig tarl elkészíteni...

lavanita
lavanita Sun, 2011-01-30 13:58

Kedves Bendi! Csak megerősíthetem, ez a recept kenyérsütőben készítve is csúcsszuper, én kis lenmaggal egészítettem ki.. és mondhatom, nagyon finom így is! :) Köszönöm, hogy megosztottad. :)

Demon_Otto
Demon_Otto / Demon_Otto Thu, 2010-11-18 16:07

Az lenne a kérdésem, hogy kizárólag teljes kiőrlésű rozslisztből is el lehet készíteni ezt a kenyeret? Előre is köszönöm a választ!

Bendi
El Bendi / Bendi Fri, 2010-11-19 21:06

Kedves Ottó, még nem készítettem kizárólag rozsból. Egy próbát talán megér. Azt gondolom, talán tovább érdemes keleszteni, mert a rozsliszt lassabban szívja be a nedvességet.

Demon_Otto
Demon_Otto / Demon_Otto Mon, 2010-11-22 16:36

Köszönöm a válaszod. Azóta elkészítettem ezt a receptet fehér lisztből is és teljes kiőrlésű rozslisztes tésztából amibe tök, napraforgó- és lenmagokat kevertem, és mindkettő nagyon finom lett. A rozslisztes verziót tényleg egy kicsit tovább kellett keleszteni. Köszönöm, ez egy nagyon jó recept!

Törölt Felhasználó
Törölt Felhasználó Fri, 2010-08-27 19:39

Én is megcsináltam! Nagyon kis cuki lett, remélem finom is, most hűl. Köszi a receptet, tényleg egyszerű volt :)

Törölt Felhasználó
Törölt Felhasználó Mon, 2010-06-07 08:01

Az előírásoknak megfelelően bepakoltam minden hozzávalót este a gépbe és vártam a reggeli meglepit. Csodálatos kenyérillatra ébredtünk. Tökéletes lett az állaga és az íze is. A géppel csináltattam a dagasztást és a kelesztést is. Mégegyszer köszönöm a receptet. Legközelebb megpróbálom apróra darabolt szárított paradicsommal dúsítani. Csak finom lehet.

sp@src.hu
sp@src.hu Sun, 2010-06-06 13:53

Én a sima olajat kicseréltem olíva olajra, és mivel nem volt szárított élesztőm, csak normál, ezért ezt használtam, a legelején belemorzsolva a lisztbe. A kenyér csodálatos lett, köszönöm a receptet.

mezimeli
mezimeli Sat, 2010-06-05 09:01

Kedves Bendi,
Ma reggelre csodálatos kenyérillatra ébredtünk. SIKERÜLT! Nagyon- nagyon finom a kenyér, mégegyszer köszönöm a receptet.

Bendi
El Bendi / Bendi Sun, 2010-06-06 09:03

Ez nagyszerű!!! Igazán örülök, s akkor be is írom, hogy nyugodtan süthető gépben is. Annyit még árulj el: a keverést is a gépre bíztad kelesztéssel, vagy ezeket magad csináltad?
Sok finom kenyeret a családnak! :-)

mezimeli
mezimeli Wed, 2010-06-02 17:28

Kedves Bendi,
Kenyérsütő gépben szerinted működik a recept? Üdvözlettel: mezimeli

Bendi
El Bendi / Bendi Wed, 2010-06-02 18:12

Kedves mezimeli, nem értek a kenyérsütő gépekhez, sajnos nem tudom megmondani, ott milyen lenne. Ám talán egy próbát megér a kisebb tésztával.

Bendi
El Bendi / Bendi Wed, 2010-06-02 08:43

Kedves Mrs Smith, kisebbet egy 20cm átmérőjű fedeles jénaiban, nagyobbat 25cm hosszú és 16cm széles szintén jénaiban sütöm. mondjuk csak azért, mert szeretem látni amint alakul a tészta. De sütöttem már zománcos lábasban és kuglóf formában is, ekkor alufóliával takartam.
Mindenkinek kellemes kenyérkészítést! :-)

szurosp
Mr and Mrs Smith / szurosp Tue, 2010-06-01 20:58

Kedves El Bendi! Te milyen fedeles edényben sütöd ezt a szép kenyeret? Mekkora kell a nagy kenyérhez, és mekkora a kicsihez? azért kérdezem, mert neki szeretnék majd fogni. Köszi előre is: Mrs Smith

ctündér
ctündér Tue, 2010-06-01 20:44

Nagyon finom,egyszerű és valóban olyan,mint a képen.Köszönöm.

Kephera
Kephera Tue, 2010-06-01 11:46

Nálunk is már csak ilyen kenyér van itthon. Nagyon rákattantunk. A ma reggeli verzió: világos rozsliszt, teljes kiőrlésű búzaliszt, és kenyérliszt keveréke. Tetejére ment egy kis pehelymix, bele meg egy kis lenmag. Gyönyörű szép lett. És finom is persze! Nem lehet ellenállni a meleg kenyérhéjnak!

macskamedve
macskamedve Mon, 2010-05-31 22:06

Ez fantasztikus! sok kenyeret sütöttem már, de ezt muszáj kipróbálnom! Köszi Bendi! :))

1252
finomliszt 750 g
élesztő 10 g
1 ek
víz 4 dl
tej 2 dl
méz 1 ek
napraforgó olaj 0.5 dl
finomliszt 375 g
instant élesztő 5 g
0.5 ek
víz 2 dl
tej 1 dl
méz 0.5 ek
napraforgó olaj 0.3 dl